Oleg Brega Administrator

Data înscrierii: 05/Dec/2004 Mesaje: 118 Locație: Chișinău
|
Trimis: Joi Feb 10, 2005 11:41 pm Titlul subiectului: Credibilitate ciobită de iresponsabili și neprofesioniști |
|
|
DECLARAȚIE
cu privire la acuzațiile lansate de către Partidul Comuniștilor
din Republica Moldova la adresa Coaliției 2005
www.coalitia2005.md
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte – Coaliția 2005 califică drept lipsite de orice temei și raționament acuzațiile lansate, pe data de 9 februarie 2005, de către președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, în conferință de presă, și de către Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, în scrisoarea deschisă (nr. 02/01-27 din 9.02.05), adresată Coaliției 2005.
Președintele Voronin și PCRM au invocat informații false, acuzând Coaliția 2005 de partizanat politic. Nici unul din membrii conducerii Coaliției 2005 nu este afiliat politic. Toți cei care au fost membri de partid, și-au suspendat această calitate.
Faptul că partea covîrșitoare a încălcărilor semnalate în rapoartele Coaliției 2005 de monitorizare a procesului electoral, au fost comise de PCRM, reflectă o situație obiectivă, constatată la nivel național. Coaliția 2005 derulează activitățile de monitorizare în baza principiilor și standardelor acceptate la nivel internațional. Coaliția 2005 a luat act de sesizările formulate în demersul PCRM din 3 februarie 2005, le examinează, și, în cazul în care, faptele enumerate se vor adeveri, acestea vor fi incluse în raportul final al Coaliției 2005 privind monitorizarea procesului electoral.
Coaliția 2005 califică drept absolut aberante acuzațiile privind susținerea acordată regimului ilegal de la Tiraspol. Suntem profund nedumeriți de aceste insinuări în condițiile în care partidul de guvernămînt a preluat atît mesajul, cît și soluțiile elaborate și propuse de societatea civilă în reglementarea problemei transtrinstrene.
Intenția PCRM „de a insista pe lîngă organele de resort” pentru confiscarea sumelor primite de Coaliția 2005 reprezintă o amenințare gravă și poate fi calificată drept tentativă de suprimare a activității Coaliției, ceea ce este în consecință o dovadă clară a încălcării de către autoritățile Republicii Moldova a principiului alegerilor libere și democratice, fapt ce va compromite implementarea Planului de Acțiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova, care stabilește printe obiective cele mai importante - organizarea unor alegeri libere și democratice, ca parte a politicii de respect și asigurare a drepturilor omului, a democrației și a statului de drept.
10 februarie 2005
======================
Citind acest text mi-am amintit că de la începutul participării noastre la lucrările Coaliției am pus la îndoială apolitismul unora dintre colegii noștri care la ultimele alegeri (locale, din 2003) au făcut partizanat deschis. În mod special am arătat la ședințele Consiliului Coaliției și pe lista de discuții publice (și nu prea) că APEL și API au păcatul acesta. Am probat că Antena C și alți membri APEL au fost părtinitori, fapt demonstrabil nu doar prin acuzele comuniștilor și avertizarea CCA din 16 iunie 2003, ci și printr-un raport de monitorizare independent coordonat de CIJ. Iar unele ziare membre API (Jurnal de Chișinău, Glasul Națiunii și altele locale) au făcut și fac propagandă pentru unii dintre actorii politici, discriminînd pe alții, astfel pătînt onoarea și ciobind credibilitatea organizației întregi cu stigmatul de partizan.
La aceste semnale ale noastre nu s-a răspun nici într-un fel, chiar dacă în calitatea noastră de membri egali ai Coaliției meritam un răspuns măcar formal.
Apoi mai nou am semnalat cazul de autocenzură de la Postul de radio municipal și alte medii electronice din capitală care viciază procesul electoral, și la acest semnal s-a răspuns cu tăcerea Coaliției. Un observator al Comitetului Helsinki a semnalat cazuri de încălcare a legislației electorale de către concurenți din opoziție (tipărirea clandestină și difuzarea înaintea campaniei de alegeri a materialelor electorale de către PPCD) noi am semnalat folosirea frauduloasă a resurselor administrative de către unii membri BMD dar și aceste mesaje au fost ignorate de Coaliție.
Iată că reacția n-a putut să întîrzie. Primul a fost Ion Mihailo, președintele CCA care a contestat echidistanța și competența unei părți a Coaliției (mai exact APEL), apoi președintele CEC a făcut aluzii transparente la nevoia de credibilitate a societății civile asociate în Coaliția 2005, și acum liderul comunist, președintele țării atacă dur și destul de întemeiat. Nu sînt ei singurii care încalcă legea, de ce atunci sînt numai ei criticați?
Ce comentarii aveți la situația creată?
 _________________ www.curaj.net |
|