Curaj.Net - Ești liber atît cît poți să spui!
Forumul a fost închis!

Pagina de start a forumului Curaj.Net - Ești liber atît cît poți să spui!

FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare  ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Buletinul informativ Hyde Park #100

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Curaj.Net - Ești liber atît cît poți să spui! -> Buletine HP începînd cu #74
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Cred că-i gata...
Vizitator

MesajTrimis: Dum Iun 19, 2005 10:24 pm    Titlul subiectului: Buletinul informativ Hyde Park #100 Răspunde cu citat (quote)

Întîmplător, acest număr de ziar apare în ziua cînd la Antena C, postul de radio municipal, colegiul de redacție aproape unanim și administrația au decis suspendarea emisiunii nocturne de liberă exprimare Hyde Park.
Această decizie a însemnat nu doar interzicerea microfonului liber pentru 13 luni (mai mult decît cele trei luni
anunțate inițial), cenzurarea nemiloasă a cetățenilor cu atitudine, ci și abdicarea rușinoasă a breslei jurnalistice de la menirea ei principală de apărare a libertății cuvîntului.
Cîțiva cetățeni negazetari, nescriitori, am decis să ne exprimăm și să comunicăm prin intermediul unei publicații periodice independente, făcută cu banii noștri, deci să nu depindă de stat, partide sau grupuri de interese financiare. S-a numit pînă acum Buletin Informativ Hyde Park. Pentru editartea lui am beneficiat cîtva timp de un grant american, dar, pentru că această contribuție ne stingherea în exprimare, am renunțat la ea, chiar dacă a trebuit să reducem drastic tirajul și volumul ziarului. Am rămas săraci, dar liberi. În mare parte, cheltuielile au fost suportate de membrii ONG Hyde Park, prin cotizațiile de membru sau donații. Dar acest bilanț de 100 de numere și doi ani de activitate neîntreruptă n-ar fi fost posibil fără cei care au contribuit cu opinii și comentarii, fie prin scrisori, fie cu atitudini exprimate prin internet și la microfonul liber duminical din parc. Totuși meritul cel mai mare îl are echipa redacțională, care în acești doi ani a făcut muncă voluntară, sinceră și responsabilă. Inestimabilă rămîne deocamdată experiența editorială pe care au acumulat-o. În această vară ei vor încerca să edifice o publicație de liberă exprimare cară să poată ajunge în casă la fiecare. Oleg Brega, ONG HP
-----------------------------
Au mai rămas zile numărate pînă la următoarele alegeri. ONG Hyde Park a făcut public deja al doilea raport de monitorizare a alegerilor. Dar, din păcate, constatăm că în afară de cîțiva curioși, nu prea multă lume are acces la rezultatele muncii noastre. Noroc că nu sînt abateri foarte mari, dar dacă am depista încălcări grave ne temem că semnalul nostru nu ar ajunge la cetățeni, pentru că sînt prea puțini acei care ar aprecia astfel de informație și aproape inexistente mediile nepartizane, care să aibă grija informării echidistante a alegătorului. Noi vom continua totuși să urmărim alegerile, cel puțin pentru noi, ca să știm cum s-a desfășurat competiția și vom publica rapoartele periodice doar la www.curaj.net pentru cei mai deschiși la minte.
La această etapă constatăm cu îngrijorare că pentru cetățenii doritori de a se include în cursa electorală independent a fost impusă o condiție discriminatorie pe care foarte puțini au putut s-o treacă – 10 000 de semnături, pe cînd la alegerile generale un candidat independent avea nevoie de doar 5 000, același număr de semnături e necesar pentru un partid, ca să fie înregistrat.
În dorința de a apăra dreptul cetățeanului de a candida în condiții egale, indiferent de apartenența politică, facem apel la membrii Comisiei Electorale Centrale, la deputații din Parlament, membrii Guvernului și avocații poporului să inițieze revizuirea mecanismului care creează astfel de bariere ce împart cetățenii în categorii cu drepturi mai mari și mai mici. Din același motiv, considerăm că cenzul de vîrstă pentru candidații la funcția de primar în orice localitate trebuie să fie mai aproape de 18 ani, vîrsta maturității și asumării de responsabilități, nu arbitrarul 25 de ani, care creează altă discriminare.
În schimb, candidații ar trebui să fie obligați prin lege să vorbească limba oficială a statului în care majoritatea populației constituie aproape 80%, chiar și în localitățile locuite preponderent de minorități, deoarece primarul e un funcționar public.
Salutăm începerea dezbaterilor electorale în presa publică și privată, sperăm să crească frecvența, profunzimea și impactul lor, astfel ca alegătorii să facă opțiunea informat, conștient.
ONG Hyde Park va continua să urmărească comportamentul mass-media, a autorităților statului, a concurenților electorali și va emite periodic observațiile sale pînă la alegeri (dacă va fi necesar - și după turul II). Membrii și simpatizanții organizației care activează voluntar și ne-remunerat în acest proiect doresc sincer ca procesul de alegere a primarilor să decurgă democratic, transparent, liber. Ne dorim să avem un scrutin la care șansele candidaților să depindă de ei înșiși, de aptitudinile lor și puterea de a convinge, nu de procedee ne-democratice de manipulare și propagandă ilegală.
-----------------------------------
Dacă ești tînăr în spirit și vrei să faci ceva vara aceasta (dar și în lunile ur-mătoare) – poți activa ca voluntar la ONG Hyde Park.
Vei învăța alături de noi să comunici deschis, să te exprimi convingător; poți să-ți dezvolți calitățile de mana-ger, organzator, potențialul de lider; poți contribui la promovarea libertății de ex-presie cu redactări, tradu-ceri, dactilografiere, mache-tare, activități pe Internet; vei călători prin republică și în lumea întreagă, vei putea participa la conferințe și se-minare de instruire; vei pu-tea cunoaște oameni noi, îți vei face mai mulți prieteni. Toate aceste beneficii îți vor ajuta să te formezi și să te afirmi ca personalitate, ca ce-tățean liber într-o țară euro-peană, democratică.
Ne găsești în fiecare duminică la amiază pe Aleea Clasicilor sau la întrunirile publice organizate de noi.
E SIMPLU, ÎNDRĂZNEȘTE!
----------------------------------------
Grăbește-te să faci un bine
Pe data de 31 mai, în Liceul Teoretic Ruseștii Noi, am inițiat o campanie de solidarizare în speranța că o vom ajuta pe Dina Melnic. Dina are 18 ani, e frumoasă, visătoare, un copil ca toți ceilalți, însă soarta i-a jucat festa. E bolnavă de leucemie. Dar mai are o șansă – un transplant de măduvă îi poate reda sănătatea.
Campania de solidaritate constă în strângerea de fonduri (bani) pe care să-i donăm acestei fete. Eu cred că noi o putem ajuta să strângă cei 150 de mii de Euro necesari pentru tratament. Liceul din Ruseștii Noi a făcut primul pas, dar mai e nevoie încă de mulți pași pentru ca această cărare a binelui să fie bătătorită.
Am un îndemn către toți cei care citesc acest articol „Arătați că sunteți oameni, arătați că vă pasă și nu uitați că mâine voi puteți avea nevoie de ajutor”. Sabina Vulpe
------------------------------------
Dragii mei români de pretutindeni, chiar credeți că dom' Băsescu nu știa de problema etnicilor români, de problema cetă-țeniei, discriminării și birocrației?
Românii din România, marea lor majoritate, nici nu au habar ce se mai întâmplă prin meleagurile înstrăinate, iar când își amintesc de Bucovina, Ținutul Herței, Basarabia, sudul Basarabiei (regiunea Odesa) și alte câteva provincii românești, despre care nici nu știu, se gândesc în primul rând la teritoriu, nu la românii de acolo. Mai mult de atât, unii, prin inconștiența lor, vorbesc aiurea, cică: „Am fost la ruși.” „Unde la ruși?” „În Republica Moldova...” Iar alții nu știu unde se află Cernăuții, zic: „Da, am fost în R.Moldova.”
Cei care au avut cel puțin un contact cu un român din teritoriile înstrăinate, vor zice în gândul lor: „Ce varză sunt ăștia, ce urât vorbesc!” Sau va zice: „O duc mai bine decât noi, ce mai vor?” sau: „Sunteți ruși cu toții, nu vedeți cum arătați? Blonzi, cu ochi albaștri...” Mai există totuși și români adevărați în România. Care, amintindu-și de ceilalți români, le dau lacrimile. Pe bună dreptate, chiar sunt, dar în nici un caz generația tânără, care e mult mai preocupată de occident, de viața personală și de starea materială, în cazul celor "drepți", iar în alte cazuri, sunt preocupați de manele și țigănisme. Nu e de mirare că în București au dispărut cuvinte de genul "te rog frumos". În loc de „spuneți-mi, vă rog frumos”, „dați-mi, va rog frumos”, se utilizează expresiile „dă-mi și mie”, „spune-mi și mie”, iar onomatopeele (că altfel nici nu le pot numi) „mișto”, „gagiu” și altele, sunt de râsul curcilor.
Puțini sunt tinerii care știu ce valoare au teritoriile înstrăinate pe nedrept și prin trădare și câte mii de români de acolo au murit deportați în Siberia și Kazakstan.
Ușor le este unora să ironizeze – "vorbiți ciudat", păi, fraților, oare cîți știu că în școlile românești din teritoriile înstrăinate s-a învățat limba română cu caractere slavone, până în 1992? Dar totuși s-a învățat. Și nu mai vreau să aud că românii din Cernăuți nu au drepturi la ei acasă, poate nu le au chiar toate, dar limba româna și azi se predă în școli. Și nu numai, orice alt obiect se predă în româna, în afară de ucraineană, care tot în română le este explicată copiilor.
Dar ce drepturi au acei români în România? Îmi spune cineva? Acei români care trebuie să vină la ei acasă cu viză, obținută în urma a lungi cozi și așteptare. Iar la consulatul României din Cernăuți personalul are un comportament de parcă ar fi Occidentul întruchipat și se adresează românilor de acolo ca unei rase infe-rioare. Umilitor...
Nu se știe dacă domnul Băsescu va putea face mare brânză. Dacă voia, făcea până acum.
O soluție viabilă ar fi un proces intentat României la CEDO... Să vedem atunci România în ochii lumii.
Nici un stat nu se poartă cu atâta indiferență față de poporul său.
După părerea mea, doamna ministru Macovei ar trebui declarată persona non grata în teritoriile românești înstrăinate. Pentru vorbele ei și pentru atitudinea strigătoare la ceruri. Citez: "În perioada 2002-2004 am acordat 295 de cetățenii unor moldoveni și ucraineni" - din peste 50.000 de dosare aflate pe rol... (iar la anu', dacă vă purtați bine o să dublăm numărul)
Moldoveni ca moldoveni, e normal, dar ucraineni... Care ucraineni, fetițo? Mai încearcă să înveți istorie... Și mai am o chestie cu care nu sunt de acord. Cu denumirile de basarabeni și Basarabie, date de Ecaterina II, care nici nu știa care e Basarabia (Chilia, Ismail, Cetatea Alba, Reni). Iar guvernanții nici nu s-au silit să îndrepte greșeala. Nu contest numele marelui voievod Basarab, dar contest prostia omenească. Pentru mine Moldova o să fie mereu Moldova întreagă, cu Iașul, Chișinăul și Cernăuțiul ei, parte din corpul României, așa cum a lăsat-o Dragoș Vodă și Ștefan cel Mare. Și să nu se mai încerce fracționarea României pe tot felul de părticele cu tot felul de denumiri. Nu știu dacă ați observat, dar în România termenul de "basarabean", este perceput ca un termen negativ, basa-rabean = ungur.
De ce sunt rușii iubiți în Moldova de o oarecare pătura socială? O să vă spun de ce. Un simplu exemplu... Când îi vorbești unui român din România el îți va zice: „Vorbești ciudat, bizar, urât...” Iar când îi vorbești unui rus în rusă cu un accent vai de mama lui, rusul va zice: „Vai, cât de interesant vorbești!”
Trageți o concluzie, dragii mei. Chiar și cel mai mare naționalist român din ținuturile îndepărtate de patria mamă, în urma dezamăgirilor provocate de patria mamă, își va băga picioarele în tot naționalismul.
Totuși, credința, tăria de caracter și sângele sunt moștenirea neprețuită ce v-a rămas, urmași ai lui Ștefan!
Biruința e aproape. Vali, de pe forum HP
----------------------------------------------------
HYDE PARK BASARABEAN
Imn

Iubiți-vă, voi frați români,
Cu tot neamul nostru sfînt
Și spulberați-i pe păgîni
De pe-acest străbun pămînt

refren

Sîntem români de când ne știm
Noi viață comunistă nu dorim
Liberi vrem să fim și să trăim
Ori români-basarabeni murim

Astăzi prostia neunirii
Destramă țara lui Ștefan
Și clocotește valul urii
Din Carpați pîn-la Liman

E timpul Hyde Park moldovean
Îndeamnă poporul la luptă
Altfel ne sugrumă an cu an
Această cîrmuire coruptă

DE CE...?

De cîte ori te văd, străine,
Mă-ntreb atunci singur pe mine:
De ce în limba ta vorbești?
Cînd cu mine te-ntîlnești?
Eu îți propun să fii mai bun
Vorbește graiul meu străbun

Ion Cojocaru, Criuleni
---------------------------------------------
Libertate
Libertatea toți o cer,
Însă, omule, aici e un mister,
Nu aștepta să-ți dea voie,
Legea spune, iar de cuvinte-n plus nu e nevoie.

Domnule, ce mai aștepți?
Scoate libertatea din coiful ruginit de multă vreme
În umbra indiferenței care geme!
Liberi fiți și fericiți, că pentru aceasta și trăiți!

Fiind influențată de discuțiile de duminică de pe alee, alături de voi, cei de la Hyde Park, mi-am scris și eu opinia. Se apropie alegerile municipale. Candidații, ca de obicei, își fac caracteristici, rostesc numai cu-vinte de aur despre ei, promițând lucruri care deja de nenumărate ori au fost promise. Dar nu ați observat până acum pata neagră sub albul lăudător? Mă deran-jează această problemă, m-ar interesa pe mine și cred că și pe ceilalți. Să nu facă laude deșarte, dar fapte de lăudat. Referitor la critica între partide, aș putea să spun că atunci cînd unul celuilalt încearcă să-i scoată paiul din ochi, în felul acesta aflăm și noi o parte din adevăr. Și, în sfârșit, i-aș îndemna pe toți să meargă la alegeri, deoarece își aleg soarta, își decid viitorul. Iar viitorul suntem noi, cei tineri.
Aliona David
pentru emisiunea „Dialog”, Radio Sângera (96,2 FM, în fiecare sîmbătă seara de la 19-la 21.00)
--------------------------------------------------
JUDECATA lui EMINESCU
Judecata de Apoi, după cum rezultă din denumire, este ceva ce ține de un viitor mai îndepărtat. Totuși, unii încearcă să–i trimită în locuri defel îndepărtate și pentru veșnicie pe alții, chiar dacă se știe la sigur că ‘judecata este a Domnului’. Este strigătoare la cer aroganța acestora, mai ales în cazul EMI-NESCU. Anume așa: Biserica Ortodoxă Româna l-a judecat pe Eminescu – irevocabil și pentru vecii.
Reiese acest fapt din pictura murală a bisericii din dealul Patriarhiei. Eminescu, de rînd cu alte personalități este repre-zentat în scena iadului sub aripa lui Satan – incredibil, dar sigur. Chiar dacă e vorba de pictură de anume gen (nu este o fotografie), totuși trăsăturile caracteristice, inconfundabile se păstrează. Că poetul a avut niște ‘mici păcate’ este bine știut; la fel, a făcut și declarații ateiste la o anumită vîrstă, mai grav – a blestemat, dar e vorba de operă postumă (Antropomor-fism, Andrei Mureșanu).
Este o problemă – cu ce drept au fost publicate postumele? În lipsa unor succesori de drept, pe moștenirea lui Eminescu au pus mîna oameni de ocazie, după cum a și profețit-o. Nu-mai cine nu-și drapează cu el nula? Dar revin la caz. În opi-nia mea trebuie pentru început să clarificam cine a fost totuși Eminescu. Poet național etc. – sunt vorbe, nu total lipsite de adevăr. Dau răspunsul meu, conform operei celui în cauză. Reies în special din PREOT și FILOSOF și-l definesc pe Eminescu ca pe cineva care a ascuțit ADEVĂRUL în rimă. Altfel spus a fost un mare SPIRIT. Și nu a fost doar unul care a vehiculat niște idei din gnostica Indiană, mozaică (există influențe cabalistice la Eminescu) sau creștină. Eminescu es-te unul care a știut, care a priceput șoapta misterului divin. A căutat cu înfrigurare ADEVĂRUL și DUMNEZEU, care va judeca după acest adevăr, nu-l va condamna.
A fost necesară această judecată cu anticipare? Care sunt motivele adevărate? Iarăși părerea mea: BOR, care a mono-polizat sferă SPIRITUALĂ, încearcă să lichideze un concu-rent redutabil, un deschizător de cale nouă, un vestitor al unei NOI ERE (vezi Memento Mori). Rezum: Eminescu nu a vehiculat doar anumite idei, el este un creator în acest dome-niu, nu doar un imitator al lui Goethe, ci un continuator al acestuia. Și tragedia sa constă în faptul că neamul cătălinilor și cătălinelor nu l-a urmat. Cine este Eminescu în opinia să zicem lui Vadim (Dabija etc.)? – Eminescu a fost un gazetar de geniu. Adică ceva ca noi, cu mică diferență că noi suntem nu doar redactori, dar și editori, și politicieni mari. L-aș putea cita pe M.Cimpoi, care vorbește despre “căderea în sus a Luceafărului”, dacă nu aș ști că sintagma e de împrumut; Goethe vorbea despre “căderea în sus a mumei noastre EVA”.
Iurie Țurcanu, Chișinău
------------------------------------------------
Fiind un simplu "spectator" al acestei imense scene politice, nu fac decît să subliniez (să evidențiez) această decadență a societății, în care, cu voie sau fără voie, am fost hărăziți - în traiectoria evoluției noastre - să ne îndeplinim "misiunea" pentru care am fost "trimiși".
Complexitatea și gravitatea problemelor cu care se confruntă atît societatea romanească cît și cea basarabeană – între acestea existînd foarte multe puncte comune – ar trebui să constituie un important punct de plecare în adoptarea și aplicarea unor platforme comune, care să țintească găsirea celor mai eficiente mijloacele (sociale și financiare) de stopare și eliminare a acestui nefiresc exod. Această mare problemă – "a nu găsi de muncă" – ar putea fi ameliorată, prin punerea în aplicare a unor programe și măsuri economice speciale, prin deschiderea unor instituții cu rol consultativ și de pregătire (gratuită) care să permită dezvoltarea, îndrumarea și formarea acestor tineri, prin crearea unor facilități speciale, care, în final, să ducă la integrarea lor directă în societatea din care fac parte. Importanța deosebită a acestor probleme sociale privește în mod direct guvernele din care acești tineri fac parte. Toate aceste subvenții pot fi in mare măsură acoperite printr-un program bine întocmit și stabilit, care să scoată în evidență importanța lui în fața comisiei europene, avînd astfel reale șanse de a fi finanțat de UE.
Problema în sine nu e deloc simplă. Atît Basarabia, cît și România sînt două "corăbii" (zămislite din același "lemn"), aflate oarecum în "derivă", din cauza "furtunilor" cu care amîndouă se confruntă azi (atît la interior, cît mai ales la exterior). Rolul conducătorilor actuali devine și mai mare. Români! NU trebuie lăsat ca aceste două "vase" surori să se "scufunde", indiferent de mărimea "VALURILOR" care le lovesc.
Personal sînt convins că actualii guvernanți români sînt "ancorați" pe deplin în toate aceste probleme majore, care privesc însăși existența noastră de mîine.
Pe plan european, nu am nici o îndoială că procesul de aderare început de România nu se va finaliza. Acest "cutremur" privind noua constituție europeană, îl privesc ca pe un răspuns firesc dat de două națiuni conducătorilor "rupți" de realitatea existentă. Europa Unită nu înseamnă formarea unei "creme" sociale care să dispună de soarta milioanelor de oameni (în condiții EXTRA-LUXOASE) fără a avea habar de realitățile cu care aceștia se confruntă. Este evident că toți acești conducători europeni ajunseseră să creadă că popoarele Europei vor "dansa" de acum înainte după "muzica" aranjată de ei. S-au înșelat. Lipsa acelei urechi care are datoria să stea aplecată asupra popoarelor în luarea unor astfel de decizii atît de importante – lucru esențial în respectarea regulilor democratice – s-a făcut pe deplin simțită. Această constituție a fost concepută prea în grabă. Multitudinea modificărilor și transformărilor survenite în ultima perioadă de timp în Europa, dacă privim din prisma lărgirii Uniunii și tot ce presupune acest lucru, au pus popoarele Europei în fața unei situații destul de neplăcute. Li s-a "forțat" pur și simplu mîna, fără a se mai ține cont de timpii necesari adaptării și aclimatizării la noile condiții. În principiu, această acțiune a fost dusă prost. Va trebui lăsat timpul să doftoriceasca și să vindece această "rană", depunînd toți eforturi multiple pentru a trece de "prăpastia" creată. Importanța desăvîrșirii Europei Unite va trebui să depășească orice criză sau obstacol (firești în derularea unor astfel de procese), dacă dorim să asigurăm pacea și viitorul tineretului European de mîine.
PS. Țin la voi și am fost prea de multe ori tratat cu indiferență sau neîncredere - chiar de-ai mei - atunci cînd le-am făcut cunoscut un "vis" în care eu cred. Vă rog să nu mi-o luați în nume de rău. Exodul tineretului basarabean coincide din nefericire cu cel al zecilor de mii de tineri români avînd în principiu aceeași bază comună – "fuga de sărăcie și nesiguranța zilei de mîine". Malmö, Suedia, de pe www.curaj.net/forum
----------------------------------------------
Întrebări adresate Președintelui Băsescu la întâlnirea cu studenții din data de 14.06.2005, la care a participat și un reprezentant al ONG Hyde Park: „Dacă tot autoritățile române susțin că au un interes major în democratizarea vecinilor, cum se explică faptul că România este atât de puțin vizibilă și prezentă peste Prut în plan mediatic, cultural, social și politic?!” și „Când va fi deblocat procesul de acordare a cetățeniei române românilor basarabeni?”
Știm cu toții că românii de dincolo de Prut și-au pierdut cetățenia împotriva voinței lor prin pactul secret între Hitler și Stalin din 1939, pus în aplicare în 28 iunie 1940. Deși România nu se grăbește să ceară denunțarea tratatului de către Rusia (moștenitoarea declarată a URSS-ului), aceasta nu face nimic pentru apropierea cetățenilor (cca un sfert din populația României!!!) din teritoriile ocupate de sovietici, pentru păstrarea identității și a culturii acestora, în ciuda faptului că în unele regiuni românii sunt majoritari - ex. în Rep. Moldova locuiesc 78% de români-basarabeni (și cca 6% ruși), în regiunea de peste Nistru 40% sunt românii transnistreni (cca 20% ruși), în ținutul Herța din Ucraina 95% sunt români. În doar 15 ani de pretinsă independență față de Rusia, audiovizualul din Moldova păstrează următoarele proporții: 90% sunt posturi de radio și TV rusești, 5% ucrainești și doar 3% românești, deși față de hotarul rușilor suntem la sute de kilometri, iar cu România avem graniță comuna pe o suprafață de peste 400 km. Nici măcar TVR-ul nu are o filială la Chișinău, nu are audiență relevantă, în schimb are acoperire pe întreg teritoriul țării. Nici presa scrisă nu face excepții. Ceea ce se scrie-tipărește la București nu ajunge la românii de peste Prut și nici nu există publicații care să acorde spații mai ample pentru a reflecta realitățile și problemele cu care se confruntă românii de lângă noi. Cum se explică această situație?! Rușii sunt interesați de Moldova (și o fac declarat, la vedere) atât de mult încât își permit să întrețină o ambasadă de lux cu mii de angajați, să investească masiv în toată regiunea, nu doar dincolo de Nistru, pe când autoritățile românești se limitează la declarații și la promisiuni. Iar ambasada românească este ca și inexistentă. Cât credeți că vom rezista izolați?!
Din răspunsurile date de președintele Băsescu nu se înțelege clar dacă autoritățile române actuale (în comparație cu foștii guvernanți filoruși) au o politică și o strategie îmbunătățită vizavi de cetățenii din Republica Moldova și din țările limitrofe.
Noi vom continua să semnalăm aceste și alte probleme pînă cînd vom obține răspunsuri satisfăcătoare sau problemele vor fi rezolvate.
Vă amintim că pe 28 iunie se împlinesc 65 de ani de cînd Rusia sovietică a ocupat cu forța armelor o bucată de pămînt românesc, pe care tot ei și tot astfel l-au mai cotropit o dată în 1812 și l-au numit Bessarabia. De această dată am obținut autorizații de la primărie pentru un marș de doliu și un miting de protest între orele 10.00 și 14.00 la Ambasada Federației Ruse din Chișinău. Ne întrunim de dimineață la monumentul lui Ștefan cel Mare și la ora zece pornim în marș spre ambasadă. Acolo vom picheta 4 ore, ca să spunem de la megafoane ce credem despre ocupația rusească de ieri și de azi.
--------------------------------
4. Cătunul Orlovca

Iată-ne, în sfârșit, ajunși la destinație, după o călătorie îndelungată și obositoare, într-un cătun din mijlocul taigalei, care se numea Orlovca, după numele de familie al unui moșier rus, deportat și el în fundul Siberiei. Am fost duși la brigadier, care era cel mai mare pe cătun. El ne-a spus să descărcăm totul într-o casă destul de mare și să dormim acolo, fiindcă ajunsesem noaptea. Vai de somnul cela, pe bulendrele noa-stre, așteptam să vină mai repede ziua. A venit comandantul din raionul Kosulino. Ne-a făcut instructaj, cum să ne com-portăm și ne-a prevenit să nu încercăm să fugim, căci n-avem unde, vom fi prinși și puși la închisoare. Numai cu voia lui pu-tem pleca în alt sat. Ne-au repartizat pe la casele băștinașilor (fostele slugi ale moșierului, care aveau o cămară în plus), obligându-ne să plătim lunar cu zile-muncă.
Noi am nimerit la o vădană cu două fete mari, pe care o chema Niura. Cătunul era construit pe malul unui lac pitoresc, erau de tot vreo zece case și două băi. Mai erau și două ferme. Toate construcțiile erau din bârne, doar școala era acoperită cu tablă(cred că a trăit în ea chiar Orlov), iar celelalte – cu scânduri, cu pământ etc.
Mare ne-a fost mirarea când am constatat că rușii nu aveau fântână și beau apă din lac, unde se scăldau și ei, și animalele. Venindu-și în fire, moldovenii noștri au început a gospodări. În primul rând, au săpat o fântână pe malul lacului, au înconjurat-o cu bârne, au pus căldare și cumpănă. Apa s-a dovedit a fi dulce și rece. S-au bucurat și rușii, lăudându-ne. Lacul era de acum pentru spălat rufele, pentru scăldat și pen-tru adăpat vite. După asta brigadierul i-a repartizat pe toți la lucru: la arat, la prășit, la cosit, la tăiat lemne pentru iarnă, la păscut vitele etc. În Orlovca nu era nici telefon, nici poștă, nici magazin. Toate acestea erau în satul Kutuzovka la 12 km. A început munca silnică pe stomacul gol. Și dacă vara prindeam pește, strângeam ouă de rațe sălbatice, noi, copiii, ne duceam în pădure după pomușoare, căpșune, ciuperci, apoi iarna mân-cam numai cartofi, dar nici aceia nu erau în de ajuns. Beam ceai din plante fără zahăr și compot din căpșune uscate. N-aveam niciodată ulei la masă. Mai era și un ger năprasnic. El nu știa că noi nu aveam haine și încălțăminte corespunză-toare. Din cauza asta tata nu scăpa de răceală și un picior de-al lui rupt se umfla și bobotea. Bunica îi fierbea niște plante și-i oblojea picioarele. Bubele se uscau, se cicatrizau, dar ieșeau altele alături și tot așa până venea primăvara. Îmi era milă de el, dar nu știam cum să-l ajut. Brigadierul n-avea nici o milă, îi zicea: „Nicego tebe ne budet, ciortovîi kulak. Ia vot na voine bîl, contuziiu polucil, a vsio ravno rabotaiu”. Într-adevăr cei trei bărbați rămași vii în tot cătunul au rămas pe front. Unul era fără mână, altul – fără picior și brigadierul – contuzionat. Dar nici unul nu lucra fizic, nici la colhoz, nici acasă. Lăsau muierile să lucreze, că ele n-au fost pe front... Și pe cai, și pe tractor în câmp, și la pădure, peste tot lucrau numai femeile. Eu cu frate-le Emil nu aveam cu ce să ne îmbrăcăm iarna. Chiar dacă ie-șeam, pe un timp scurt, la „școală” sau după lemne, apoi ne încotoșmănam cu toate peticile care erau în casă. Umpleam două basmale cu paie și le legam la picioare în loc de pâsle. Ieșeam pe rând la școală: într-o zi Emil, în alta eu. Bunica nu ieșea niciodată, pentru că îi îmbrăcam noi toate flendurile.
Realitatea era crudă și îngrozitor de inumană. Ne-au lipsit de copilărie, ducându-ne la frig și foame, fără nici un pic de vi-nă, numai ca să acapareze două gospodării frumoase, munci-te din tată în fiu, cinstit și în sudoarea frunții, ca să zidească cu ele colhozul bolșevic, prin minciună, trândăvie, beție.
Tragic era și faptul că l-au izgonit pe Dumnezeu din sufle-tele multor oameni și mai ales ale copiilor. De aici s-a și pornit dezastrul, pe a cărui temelie nu mai poți construi nimic bun. Dovada e pe față. S-a prăbușit tot ce a fost putred.
Casa directorului era și școală. Avea două odăi și o tindă. În una locuia directorul (contuzionat și el pe front), soția și fiica lor, iar în altă odaie, mai mare, cam 4 pe 4 m, era clasă a tuturor copiilor de 7 – 17 ani, câți eram în cătun. Se cerea numai să învățăm a scrie și a citi. Frecvența nu era obligatorie. Însă toți vroiau să învețe, chiar și cei maturi. Anume acolo am văzut primul film. Î
Totuși era o tristețe nemaipomenită în cătunul cela, mai ales noaptea, când se auzeau numai lupii urlând. La sărbă-tori mari se făcea un rug mare-mare, ieșea toată lumea pe lac și se veselea, cântând la balalaică „ceastușki” și bând bragă pe săturate, până o terminau. Apoi se certau și se bă-teau. Chiar și înmormântările se desfășurau așa. Veneau acasă, beau, cântau, apoi se întărtau la bătaie. Noi, basa-rabenii, ne miram – cum să cânți la mort, la praznic? Ei nici cimitir nu aveau, îngropau morții în pădure, sub un brad sau un mesteacăn, crucea o făceau din două bețe, legate cu o frânghie din coajă de copac. Peste un timp scurt frânghia putrezea, bețele cădeau, cineva le strângea pentru foc și nu mai rămânea nici urmă de mormânt. Apoi pășteau vitele acolo. Iarna era și mai greu să sapi groapa, pentru că solul era înghețat. Săpau o jumătate de metru și era bine. Primă-vara găseau numai oasele acolo și nimeni nu plângea și nu se văicăra. Din contra, când cineva dintre copiii ruși găsea oasele, zicea cu mândrie: ”Ăto costi moei babușki”. Pentru noi acest lucru era ceva înspăimântător. Și nimeni nu vroia să murim acolo, în pământul înghețat. Am asistat la multe înmormântări, decedau bătrânii noștri, nesuportând frigurile mari și foamea. Atunci am aflat pentru prima oară că voi muri și eu. Aveam vreo șapte-opt ani. Eram în ospeție la o familie de tătari, ca să mă joc cu copiii lor, care erau vreo șase. O fetiță de zece ani mi-a citit în palmă că voi muri degrabă. Am rămas trăsnită. Niciodată nu mă gândisem la moartea mea. Am început a plânge și am plecat repede de-acolo, de parcă vroiam să fug de moarte. Însă gândul înfri-coșător nu m-a părăsit niciodată. De atunci tot învăț a muri. Până la cincizeci de ani am suferit cu gândul morții, după asta, când mi-am îndeplinit îndatoririle, sunt gata să mă duc liniștită. Nu mă mai ține nimic pe acest pământ. Cred că așa a plănuit Dumnezeu.
Atunci, însă, eram în Siberia și viața mergea înainte. Dumnezeu mă lăsa să îndur și să gust din veninul răului din plin, întărindu-mi sufletul și corpul ca să rezist, în ciuda tutu-ror relelor. Margareta Cemîrtan-Spânu
P.S. Oameni buni, fiți vigilenți! De noi depinde să nu mai ad-
mitem calvarul bolșevic. Nu fiți indiferenți la ne-dreptăți, nu plecați capul, căci n-o să mai vedeți soarele! Țineți minte că nu suntem animale, cum ne consideră „frații mai mari” și slugile lor. Ne-a zidit Dumnezeu asemeni lui, deci trebuie să avem demnitate și să protestăm la orice semn de răutate.
M. C.-S.

Textul de mai sus este un fragment din manu-scrisul „Lupii”.
Pentru publicarea aces-tei cărți sunt binevenite donații și orice alt fel de suport din partea oa-menilor cu inimă mare.
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Curaj.Net - Ești liber atît cît poți să spui! -> Buletine HP începînd cu #74 Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum