Anul 1940, cand nici in Romania si nici in proaspat cotropita Basarabie dupa ultimatumul sovietic nu se stia inca nimic despre natura comunismului…La cateva zile de la „cedare”, in Orhei, noua baieti de liceu, noua minori, au primit fiecare cate un glonte insidios, care nu i-a ucis instantaneu, cum se facea totusi cu condamnatii la moarte. Zvarcolindu-se inca, cei noua baieti au fost ingropati de vii sub un gard, in curtea cladirii care a purtat apoi pentru doua generatii numele odios de NKVD si apoi de KGB. O batrana a obsevat mai tarziu o mana care misca totusi. Inainte de a muri, acel adolescent i-a descris crima odioasa: toti baietii care pusesera un drapel tricolor pe cladirea botezata NKVD au fost executati sumar si ingropati cu cruzime de vii…
Una din numeroasele crime odioase petrecute pe atunci, care din intamplare nu a fost stersa cu totul din memoria tururor. O miscare civica incearca acum sa le cinsteasca totusi numele, dupa atatea decenii…
Vedeti si http://youtube.com/watch?v=VDAhYCZj-fY&feature=related
Marturisesc ca nu am putut citi la rece despre aceasta crima, care nici nu reprezinata macar varful unui aisberg… Mi-au revenit in minte zeci de postari de pe acest site, unele avand obraznicia sa compare natura crimelor lui Stalin cu reactia lui Antonescu la salbatica bolsevica. Un text lung in care un „maldavian” argumenta ca in definitiv putem pune semnul echivalentei intre sovietici si reactia antisovietice ce a urmat!
Nu pot sa-mi revin din reactia amestecata de mila, de manie si de scarba fatza de majoritatea moldovenilor de azi care inca voteaza „puterea sovietica”, desi timpul comunizmului glorios” a zburat pentru todeauna. Pentru unii votul pro-comunist este natural: „Stalin ne-a ordonat sa-i ucidem, iar noi i-am ucis”. Pentru altii, slaba memorie a faptelor nu este suficienta sa le mai stimuleze simtul dreptatii „bine ca nu ne-au ucis pe toti”, spun ei cu lasitate. „Sa le pupam talpile”.
Dar cei mai multi se complac in a se autofelicita, batandu-se cu intelegere pe umeri si spalandu-se in mod intelept pe maini: „noi nu am fost acolo, noi nu am trait atunci, noi nu avem nici o vina si nici nu ne intereseaza sa dezgropam mortii”- spun ei. Si nu e vorba numai de drogatii si trogloditii betivi ai strazii, ci mai ales de oameni cu functii mari si mici in statul maldavian de azi.
Acestora din urma ma adresez: atata vreme cat nu stiti si nu vreti sa stiti ce s-a intamplat in Basarabia inainte de nasterea voastra, nimic nu poate fi corectat sau redresat.
Cei care nu vor sa stie ce s-a intamplat inainte de nasterea lor, tot copii vor fi pana la moarte. Nu vor ajunge niciodata oameni intregi. Cel mult niste jalnici profitori.
56 de răspunsuri la “Noua adevarati eroi asteapta…”
“bine ca nu ne-au ucis pe toti”, spun ei cu lasitate. ? “Sa le pupam talpile”.
Ai trait vreodata in teama permanenta ca oricand poate veni cineva sa te impuste ? si sa nu ai nici macar unde fugi ?
de pe margine ce usor apare, este “bine ca nu ne-au ucis pe toti”, pentru ca vezi pe cei morti, nu sint numai cei stiuti, la multi nici urma nu li s-a mai aflat, si tu traiesti, ai avut noroc, ai tacut si ai scapat, dar nu e “Sa le pupam talpile”.
Fiecare vrea sa-si traiasca viata, daca nu ar avea dorinta de a trai ar sari si maine in gatul cuiva.
Ca sa fim corecti, nici romanii nu au fost sfinti, si executii sumare au facut si ei cat au avut controlul Basarabiei. Din pacate, rusii de azi se folosesc anume de asta, pentru a justifica necesitatea „eliberarii” Basarabiei in 1940/44..
Ca sa intelegi realitatea, astazi nu se mai intampla crime, din cauza asta a aparut un soi de acalmie, o oarecare stabilitate, liniste si chiar confort in viata cotidiana, se poate trai aproape cum doresti.
Fata de cum era in trecut, stres si teama permanenta, acum e oarecum bine.
Pentru ca asta tot e ceva fata de ce a fost, lumea a prins binele asta si i se pare ok.
A ramas totusi marcata de ororile comunistilor cu teama inca persistenta in suflet, convinsi fiind (dar nu pe fata) ca se mai poate intampla ce se stie ca s-a intamplat. Din cauza asta multe nu indraznesc.
Pot trai linistiti, dar nu e o relaxare totala pentru a indrazni mai multe, pentru ca nu a disparut nici vechea teama.
Sa fim foarte corecti: suntem romani cu totii! Si cei de acolo, si cei de dincoace. Sau din lumea larga, care au plecat. Aici nici macar nu discut despre responsabilitati.
Parerea mea este ca fiecare abuz trebuie sa fie scos la lumina! Numai ca din fericire am vazut de-a lungul timpului destule documente care imi spun ca daca trupele romane s-ar fi comportat asa cum s-au comportat invadatorii sovietici, cu totul alta ar fi fost reactia localnicilor!
Mai precis: trupele romane nu au executat niciodata minori si nici prizonieri! Am fotgrafii cu sirurile lungi de prizonieri rusi luati in luptele din Ucraina si Rusia. Chiar cand au existat cazuri cand tineri „komsomolisti” au fost prinsi, si ei au fost tratati corect. Prizonierii rusi au fost adusi in tara si multi au lucrat pe timpul razboiului in Romania prin spitale, ca ajutoare si taranii la munca campului. Am dovezi directe in aceasta privinta!
Tatal meu a fost tanar ofiter (sublocotenent) in razboi. Imediat dupa ce a terminat liceul militar, a fost trimis in prima linie de lupta. Avea pasiunea fotografiei si a fotografiat totul: de la demolarea statuii lui Stalin din Cernauti, la luptele de la Balaclava, Simferopol, Sevastopol, Stalingrad. A fotografiat momentul trecerii Prutului, dar si populatia locala. Halul in care atata pe atunci Tighina sub ocupatia ruseasca, cu copii cersetori si goi pe strazi!
Cand trupele romane au impartit mancare localnicilor ucrainieni si rusi, cu copii mici, cu batrani si toti care mai erau in sate, tatal meu a facut si poze, si am vazut si asta. Dar cine recunoaste azi acest lucru, ca sub Stalin mureau de foame in mod intentionat, in timp ce sub control romanesc s-au bucurat de o anumita bunastare?
Avea sute si mii de poze, o mare parte le mai am si eu azi.
Inclusiv cele la care m-am referit aici!
Cand l-am intrebat cum s-a comportat populatia din Ucraina si Rusia cu ei, mi-a aratat pozele si m-a intrebat: „Crezi ca daca noi am fi fost criminali, cand fugeam in retragere de la Stalingrad si lasam armele pe masa, adormind bustean, nu am fi putut fi impuscati de rusoaice si ucrainience? Dar din contra, ele ne trezeau cand intrau trupele URSS si ne puneau armele in spate, spunadu-ne: „plecati repede ca au intrat rusii in sat!”
Populatia locala din Ucraina si Rusia a apreciat faptul ca si romanii s-au comportat bine cu ei. In retragere, nu ar fi scapat nici un roman daca nu s-ar fi comportat in prealabil omeneste cu ei! Candva voi ceda pozele ce le am din razboi vreunui muzeu militar, intrucat sunt foarte explicite!
De aceea, cand vad ca se pune semnul echivalentzei intre lucruri neechivalente, nu pot decat sa am dispretz pentru cei care mint!
Nici macar cu documentele in fatza, dupa ce s-au deschis mormintele comune din Basarabia dupa anul 1941 in fatza observatorilor internationali, tot nu se recunosc azi zecile si sutele de mii de morti rezultati din „executiile sumare” stil Katyn, de pe teritoriul Basarabiei!
Adevarul este ca si atunci populatia locala din Ucraina si Rusia (ca sa nu mai vorbim de Basarabia) visa sa scape de regimul comunist. daca Hitler ar fi fost om, si nu nebunul paranoid pe care il stim, altfel s-ar fi sfarsit razboiul!
Cu atat mai frustrant este faptul ca din motive pe care voi le stiti mai bine ca mine, azi in Basarabia lumea viseaza (in majoritate) tot comunism!
PS Independent de tatal meu, mama mi-a povestit cam aceleasi lucruri: la spitalul bucurestean unde isi facea internatul ca studenta, au fost adusi prizonieri rusi care au fost tratati cu tot respectul de personal, ajutand si ei ranitii. Cand trupele sovietice au reocupat Basarabia si au intrat si in Bucuresti, ei se bucurau si se mirau de ce romanilor le e frica de rusi, ca sunt „oameni buni”. Ulterior „oamenii buni” ai lui Stalin i-au cules pe toti fostii prizonieri rusi din Romania si i-a execuat pe motiv de…inalta tradare!!!
Asa ca sa nu punem semnul echivalentzei unde nu ii este locul!
Cu atat mai frustrant este faptul ca azi nici macar cei care cred ca sunt bine informati din Basarabia nu cunosc situatia reala!
Iar cei care nu vor sa stie nimic nu pot fi iertati. Mai usor sunt de iertat cei care au facut orice au putut ca sa scape cu viata! Nu uitati ca si in Romania dictatura sovietica a facut dupa razboi acelasi lucru ca in URSS: la Canalul Dunare-Marea Neagra au murit peste 200.000 de oameni, tot la ordinele lui Stalin, Ana Pauker, Gheorghiu-Dej, Nikolski si altii.
Stilul de dezinformare sovietica a fost cu mult mai perfid si ca dovada pana si azi poporul roman este dezbinat!
Asta este in definitiv cea mai mare performantza a KGB-ului legata de controlul Romaniei!
Eroii fiecare ii cinsteste si ii pomeneste mai mult personal in familii rude si fiecare dupa cum i-a cunoscut.
Atrocitatile comuniste insa nu au fost permanente, a urmat chiar o perioada buna, in care lumea traia la modul social chiar foarte bine.
Ca sa faci o comparatie acum cu ce a fost cind se traia bine, acum e jale si prapad, marea majoritate au probleme, saracie mare, bani putini daca ii mai ai si pe ei, nu au ce manca, ce munci, pleaca pe capete de acasa.
Tragi linie si iese – mult mai prost.
Asta e sensul la “Sa le pupam talpile”, s-a trait mult mai bine ca acum, il loc de mai bine s-a dat in mai rau, nu e “Sa le pupam talpile” comunistilor ci ar pupa si talpile pentru un trai mai decent.
Pentru anonimul care ma intreaba: „Ai trait vreodata in teama permanenta ca oricand poate veni cineva sa te impuste? si sa nu ai nici macar unde fugi ?”
Raspuns: Nu eu, dar parintii mei da!
Transilvania a fost pana tarziu sub controlul direct al KGB-ului si parintii mei isi ascundeau diplomele ca sa nu fie considerat „expoatatori” si sa fie trimisi la canal! Sediul securitatii era aproape si nu dormeau noptile pentru ca vedeau activitatea lor in fiecare noapte, cand se faceau arestarile! Noroc ca mama a fost farmacista si nu existau decat foarte putini farmacisti in tara, ca si parintii mei tot la canal nimereau!
Din ceea ce am vazut singur (inclusiv in documente, nu numai din cele spuse de parinti si martori oculari), nu cred o iota din propaganda rusa! Am avut in Cluj vecini basarabeni ca si bucovineni refugiati care mi-au povestit foarte multe! Cand vezi alb pe negru atatea elemente de propaganda comunista dovedite ca minciuni, e greu sa mai crezi altele! Dar tocmai de aceea sustin ca lucrul cel mai bun nu este ingroparea trecutului, ci scoaterea lui la lumina, ca sa nu-l mai repetam! Sa uitam pasiunile trecutului, dar nu si invatamintele lui!
Antoane poate o sa radeti dar stiti ce organizare sociala si ce dotari aveau satele pe vremea comunistilor cind erau ei in vremurile bune ?
Comparativ cu America a fost aproape la acelasi nivel.
Acum s-a ales praful.
Iar perpetuarea comunismului este azi echivalenta cu perpetuarea minciunii.
Oricat de multe defecte ar avea, capitalismul cel putin permite aflarea adevarului, pe care nici un sistem comunist nu vrea sa-l vada in fatza!
Nu degeaba a inceput Voronin cu inventiile despre violurile romanesti in Basarabia, cand intreaga Romanie stia de fapt cum au stat lucrurile, cand C. Tanase isi batea joc de rusi:
„Rau a fost cu der die das/dar mai rau cu Davai ceas/ davai ceas davai sotzie/ halal de-asa tovarasie!!!
Sau cand sub ocupatia sovietica nimeni nu mai indraznea sa iasa in strada pentru a nu fi ucis, cand Tanase a aparut in costum de comandant nazist fara sa spuna o vorba. Lumea, inebunita dupa el, l-a rechemat, bineinteles, cand s-a prefacut ca iese de pe scena.
„Stiam ca ma veti rechema” a spus el in aplauzele publicului, in timp ce bucurestenii se mai puteau distra!
Uneori umorul si satira spun mai mult decat poate spune o tona de propaganda sovietica! Si lucrurile acestea s-au repetat si in Ungaria si in Cehia etc, etc. Pe cand propaganda sovietica mai are succes numai sub Putin si in RM.
Nu s-a uitat nimic din atrocitati, problema in mare nu e neaparat comunismul, a disparut din forma lui primara in care exista, se si schimbasera in ultima vreme.
Problema e si noii democrati aparuti comunisti semi-democrati ptr ca cei care au schimbat, au schimbat pe principiul: de unde e, cine l-a facut ? – e comunist ? – stricam tot ca e comunist frate, si luam modele … suedeze ?. care poate nici nu merg acolo ?
si care nici nu s-au mai facut.
A mai aparut si o labareala daca in comunissm faceai puscarie pentru un ou furat acum furi si vaca si nu patesti mai nimic.
Tipetele astea cu democratie si libertinaj cit se poate dar fara legi aspre si puse in practica dur o sa iasa o ciulama.
Anonim, spui:
„Antoane poate o sa radeti dar stiti ce organizare sociala si ce dotari aveau satele pe vremea comunistilor cind erau ei in vremurile bune ?
Comparativ cu America a fost aproape la acelasi nivel.
Acum s-a ales praful.”
Observatii:
[prima observatie: eu nu vorbesc cu pluralul politetii, asa ca astept ca si tu sa vorbesti direct]
1. America nu are sate.
2. Tot comunistii sunt si azi la putere in RM
3. Chiar daca ar fi fost asa, gandeste-te ca tocmai de aceea s-a prabusit comunismul: ca dinozaurii.
In asa-zisele „vremuri bune ale comunismului” adica in anii ’70, un galon de petrol costa 1 dolar. Acum acelasi galon de petrol costa…110 dolari!
Comunismul si nazismul au fost ordini sociale bazate pe dictatura crunta si minutioasa. Cand lucrurile sunt stabile, dictaturile pot functiona cu mult mai bine decat o democratie! Ca dovada comportamentul excelent al sitemului comunist din Romania in timpul cutremurului din 1977!
Dezastrul intervine cand peisajul se schimba cu viteza!
Cand pretul combustibilului a crescut de 100 de ori intrun interval asa de scurt (din punct de vedere istoric), la ce mai este bun un combinat care face otel din minereuri de fier aduse din Brazilia si carbuni adusi de nustiu unde?
Asa au murit dinozaurii! Ei au avut succes si s-au tot umflat ca marime atata vreme cat conditiile climatice nu s-au schimbat! Dar cum a adiat vantul schimbarii, cum au dat faliment! Gandeste-te la Krivoi Rog, la toate proiectele comune CAER care au ajuns in vant! Cum furau tiganii aparatura platita de Romania facuta din titan! La ce a fost bun tot restul?
Cu totul altceva s-a intamplat in America! Dintr-un milion de companii, au dat faliment cele situate pe o linie gresita de dezvoltare, dar au prosperat cele care au inteles in ce sens bate vantul! Urmarea? Desi pretul petrolului a crescut de sute de ori, totusi SUA si-a permis pana si luxul de a lansa in continuare rachete, de a declara un razboi costisitor si de a prospera totusi in continuare! Iar azi cand America are datorii externe enorme in dolari, a scazut pretul dolarului, injumatatindu-si valoarea reala a datoriilor!
Nu spun ca e bine ce au facut, dar si-au permis sa faca asta, in timp ce marii dionozauri sovietici au dat faliment.
In afara de industria extractiva de petrol, cu ce se mai lauda Rusia? Nici macar o singura industrie independenta de petrol nu a supravietuit! Desi exista savanti inteligenti si in Rusia, nimic de valoare nu a iesit de acolo! Computerele au fost inventate si dezvoltate in America, Intrenetul la Fel, Google la fel, You tube la fel, etc etc etc. Nu la rusi! Asta nu-ti spune nimic?
Lumea s-a schimbat. Comunismul a cazut pentru ca nu era adaptat la schimbare. In plus, mortul de la groapa nu se mai intoarce. Intrebarea fireasca este: ce veti face voi acum? Veti visa in continuare la trecut?
Nu exista revenire.
Si mai e ceva: ai dreptae: in 1989 Basarabia o ducea mult mai bine ca Romania sub Ceausescu. In realitate asta e cauza pentru care au existat atatea opozitii la ideea de unire in RM, desi putini recunosc asta astazi. Dar acum? Romania a evoluat rapid! Produsul brut este de 4 ori mai mare decat in RM.
Asta nu-ti spune nimic? Nici ca trebuie si voi sa terminati cu comunismul? Indiferent de politica?
Un lucru este sigur: indiferent de greutati, Romania este plasata azi pe o orbita economica sanatoasa. Am aflat acest lucru de la…americani!
Ai aflat prost, Romania e pe orbita doar pentru unii ce scot niste bani de aici.
Cata lume traieste mai bine ? daca va trai si mai prost nu se stie inca. Ai facut o comparatie cu puterea de cumparare a romanului de la revolutie cu cel de acum ? e cu ceva mai bine ?
Tot binele stii in ce consta ?
Ca putem pleca, ca putem sa spunem ce vrem dar ca nu e neaparat sa ne si bage cineva in seama. nici nu ne baga in seama.
Referitor la 12: da anonimule, ai dreptate aici: fara un sistem de justitie pus la punct, nu exista progres!
Dar cine conduce azi in numele comunismului? Ce clan?
Voronin, al carui fiu este (indirect) prin fiica-sa, cel mai bogat om din RM?
Cine este seful coruptiei in RM?
Partidul!
Care nici nu mai functioneaza ca un partid zis comunist decat cu numele.
Singura caracteristica comunista de o are PCRM este faptul ca nu are opozitie! In rest, sunt sigur ca nu mai este leninist, ca nu mai militeaza acum pentru „nationalizarea principalelor mijloace de productie” cum o facea pe vremuri. De ce nu? Simplu! Pentru ca aceiasi hoti care au pus mana pe bogatie, nu o vor mai lasa sa le scape! Oleg Voronin nu-si va nationaliza fetitza ca sa nationalizeze bunurile furate de Familia Peresedentiala, familie care prin coruptie a devenit ce a devenit!
Deci nici macar nu mai este un comunism „clasic”! Este insa tot comunism in sensul ca tot aceeasi mafie de partid si de stat va controleaza situatia economica: cu o diferentza: ca acum nici nu-i mai pasa de pastrarea aparentelor! Ei va fura pe fatza! Si alti escroci pandesc si ei sa-si faca plinul!
In aceste conditii nu crezi totusi ca, indiferent de greutatile de moment, totusi aderarea la UE este singura sperantza? Iar aderarea la UE este in realitate…o reunificare a Romaniei? Indirecta?
La care se impotriveste din rasputeri conducerea vremelnica de azi?
Numai UE va putea avea prestanta de a va impune legi (nepopulare pentru PCRM!!!) de a controla si reduce coruptia din RM si de a impinge pe o cale mai sanatoasa economia! Si atunci cum de nu va dati seama ca interesele voastre nu sunt identice cu cele ale clanului Voronin si PCRM?
Trecutul este mort; pretul petrolului nu se va mai intoarce la un dolar barilul. De ce priviti spre trecut?
Si mai ales, chiar daca ceva din trecut s-ar intoarce (economioc vorbind; dar vorbind prin absurd!) voi nu ati vazut ca dezvoltarea RM a fost facuta in totala dusmanie fatza de populatia locala, punandu-se orice activitate industriala numai sub rusi, in Transnistria?
Nu a bagat inca nimeni de seama acest „amanunt”??
Ca sa fie toti patroni nu se poate.
Binele oamenilor de rand e la fundul cutiei cu pomana.
Preturi la produse mai mari ca in UE, salarii de 10 ori mai mici.
Nici nu se putea pentru ca altfel nu erau pe orbita 🙂 no profit.
Taranii o sa saraceasca din ce in ce mai rau pentru ca le-au interzis foarte multe cei din UE, s-au golit pietele de ei, nu-i mai vezi, nu mai au voie acum sa comercializeze, cu animalele la fel.
Sa vedem din ce o sa mai traiasca ptr ca si asa multi erau ca vai de ei.
Nu te intrebi daca nu cumva au schimbat comunistii cu alti comunisti imbracati in haine democrate ? asta ca sa vezi ca nu neaparat numele de comunism e comunismul cel care insemna oroare batai si prigoana.
Pot sa te bata si din alte privinte, poate mult mai rau, tot a comunisti seamana desi mai de-a dreptul hoti li se spune si intr-o parte si in alta.
Si nu prea ai ce sa le faci, tot un fel de dictatura e.
Cu Voronin nu sint de acord, prostii nu au ce cauta, asta in primul rand, comunistii sint niste rasuflati si ei.
Ca sa schimbi pe cineva trebuie sa ai mare incredere in ce va face.
Toti fug dupa afaceri, nu stricam tot si facem altceva.
Facem mai intai si apoi stricam
Tu vrei sa pleci, eu ma voi reintoarce!
De ce nu esti de acord ca exista solutii si in RM?
Eu nu sfatuiesc pe nimeni sa plece, pentru ca si aici exista probleme foarte grele!
De ce sa fugiti cu totii de solutiile care cer putina vointa si energie de consumat?
In trecut vi s-a bagat in cap ca trebuie dezvoltata „industria Grea cu Pivotul ei Industria Constructoare de Masini”!
In loc sa fie vorba de criterii de eficienta, economia era organizata pe sabloane comuniste!
Si ce s-a intamplat? Voi face o aluzie obscena bine meritata: RM a ramas cu pivotul gol!
Dar si acela este in…Transnistria! L-au furat rusii!
Solutii? Una singura! UE/Romania!
Si nici nu este asa de greu de…votat!
Anonimule, nu ma convinge pe mine in privinta situatiei din Romania! Eu am venit in tara in mod regulat si percep schimbarile mult mai bine decat cei care locuiesc tot timpul acolo.
Stiu ca toata lumea se plange, dar majoritatea au apartamente personale, sau case, masini, servicii, salariile medii la servicii au crescut de mai multe ori (pana si profesorii si invatatorii au salarii de 4-5 ori mai mari decat in RM), apoi in cercetare (acolo unde se produce) s-a ajuns la nivele europene, iar distanta dintre Romania si RM creste, nu scade. Sunt niste adevaruri!
Ford investeste in Romania ca sa se rentabilizeze, Nokia a facut-o, turismul se dezvolta, constructiile au crescut in mod sitematic cu 35% pe an, (in ultimii4 ani! Neobisnuit pt o tara europeana! etc. Poti sa-mi spui ce vrei: eu gasesc de fiecare data schimbari in bine! La banci, multi absolventi de ASE si de la finatze au peste 1000 euro pe luna (cand au si case si apartamente personale); basarabenii pe care ii cunosc s-au descurcat bine in Bucuresti si le place, etc.
Dar nici in Anglia lumea nu este multumita ca asa e firea omului: 60% din englezi au declarat ca daca ar putea ar emigra in alta tara! (fara sa includa RM sau Rusia pe lista…)
Si sa nu-mi amintesti ca nu e mai bine decat inainte de revolutie, ca asta e o minciuna!
Nu e mai bine pentru fostii activisti de partid, asta da! Si pentru unii batrani!
In 1988 am flamanzit asa de tare incat in momentul cand am auzit ca in Bulgaria la Ruse se vand banane, am platit pentru o excursie intreaga ca sa mananc 4 banane!
Daca eu am trait asa, cum crezi ca s-au descurcat cei cu copii mici?
Chiar sa beau o bere era o problema imensa (iar eu nu sunt bautor de profesie!).
Sa lasam comparatiile ca aici nu stii ce vorbesti! La voi era excelent atunci! Dar nu in Romania!
Nu am zis nimic contra ideii.
Persoana care sa o faca nu e inca de gasit 🙂
Modele, sabloane asa zis comuniste exista, inca foarte viabile, care se distrug din cauza ca sint comuniste sau nedemocrate, ce vor duce inevitabil la o si mai mare saracie.
Daca nu ai ce sa pui in loc, ceva viabil care sa functioneze, nu cred ca trebuie sa strici si ce mai ai.
Eu am zis, fa o comparatie cu puterea de cumparare de atunci cu cea de acum sa vezi ce iese.
nu existau pe piata produsele respective, dar aveai cu ce, e o diferenta.
Acum nu ai cu ce, desi in schimb ai la altele cu ce, viata a devenit enorm de mult mai scumpa comparativ ca perioada.
la un salar minim (stii cit e ?) daca platesti curentul si gazul in lunile de iarna s-a epuizat, traieste mai departe daca poti, dar te consolezi ca ai in rafturi absolut tot ce poftesti 🙂 ?
Asta UE a adus-o, preturi impuse obligator europene – salarii ne-europene romanesti.
Corectitudine ireprosabila.
Cum sa nu fie pe orbita 🙂
De ce nu o fi impus si salarii europene ?
Si cime-i impiedica pe oameni sa lucreze si sa faca bani ANONIMULE, in loc sa astepte para malaiata? FACI COMPARATII DE SEMIDOCT CA SA TE BAGI IN SEAMA. E suficient de lucru, dar si putori sunt destule. Nu zic ca nu sunt si oropsiti, dar sunt si multi asa pentru ca nu fac nici un efort sa-si schimbe destinul. Stiu multi care-si pling de mila, dar in loc sa puna osul la treaba, prefera sa acuze in dreapta si stinga. Sunt multi care traiesc greu, dar majotitatea, TRAIESTE MAI BINE CA INNAINTE DE 89, ATIT DINTRE CEI CARE LUCREAZA IN ROMANIA, SAU IN STRAINATATE. Daca nu vezi asta, ori esti nostalgic, ori esti ratat. Pe unii care-si pling de mila, i-i deranjaza, ca azi trebuie efectiv sa lucrezi, daca vrei bani, nu doar sa te faci. Daca-ti plingi de mola in loc sa infrunti greutatile, i-ti meriti soarta. Cum poti sa incerci macar sa faci comparatie cu perioada comunista. E suficient sa iesi pe strada si diferenta-ti sare-n ochi, dar daca esti orb, normal ca nu vezi. Uitate ca-s practic blocate strazile la amiaza in orase, datorita numarului imens de autoturisme. Se costruieste in draci, dar nu ramin locuinte nevindute. Si tu spui ca MAJORITATEA aveau mai multi bani innainte de 89? Atunci „banii” nu aveau valoare, ce facea-i cu ei? Nu ai ce compara, din moment ce atunci lipsea marfa.
Asa ca nu fa teoria chibritului de dragul discutiei, ce intreabate unde eram azi daca nu venea ciuma rosie peste Romania. Iar peste tot in lume sunt oameni mai instariti sau nu, doar nu suntem 2 la fel. Dar in majoritatea cazurilor, depinde de individ, cum i-si face viata.
Anton, las-o mai moale cu vitejia, ca si alte popoare au fost sub dictatura, nu-i o „inventie” de-s noastra. Si marea majoritate o oamenilor de pe aceasta planeta prefera linistea vietii, asa cum e , mortii.
Lumea nu traiste toata la limita.
dar marea majoritate DA, din ce in ce e tot mai greu.
Marea majoritate in perioada respectiva nu traia la limita.
Daca treaba cu UE ar fi fost corecta ar fi pus din start si moneda UE care omoara si aia cu inflatia, nu e destul cit castigi de putin, mai realizezi ca din putinul ala ai si mai putin din cauza inflatiei monedei nationale si ar fi pus si un salariu mediu pe UE daca tot sintem obligati la preturi UE.
Astfel toti profita si toti ne saracesc ne scad nivelul de trai cat mai tare pentru a avea profit, ne mai incalzezc cu laude ca sintem pe orbita sau pe drumul cel bun.
Pe orbita vom mereu atat timp cat ei vor avea un profit si vor plati salarii mizere unor saraci.
Mircea, cam ce poti sa faci cu un salar minim ? cam cite masini iti mai raman dupa achitarea datoriilor enorme acum raportate la un singur salar ? 🙂
Da intradevar raportat strict la salar poti sa-ti iei masina mult mai usor ca in trecut.
Raportat la niv. de trai nu-ti permiti din cauza altor cheluieli foarte mari.
Daca au parut masini mai multe, mai multe nu sint datorita celor de aici ci de la aia de afara.
Dar cine te opreste sa faci si altceva pe linga servici. Eu innainte de a-mi deschide firma, lucram ca inginer, si dupaamiaza, pune-am parchet, pina seara tirziu. Am invatat sa pun , daca am vrut mai multi bani. In primii 2 ani dupa ce am inceput afacerea, am crezut de multe ori ca n-o scot la capat, dar incet, am reusit si acum, chiar am restrins activitatea, pentru ca-s satul sa-mi manince toata ziua. As putea cistiga mult mai mult, dar nu as mai putea sa ma bucur de viata. Innainte de 89, nici „taiat” nu as fi facut asa ceva. Am prieteni care fac la fel. Si anonimule, si innainte erau destui care abia o scotea-au la capat.
Mai e o problema, multi refuza sa invete o alta meserie, chiar daca vad ca cea in care au fost pregatiti, nu mai se cauta. Si atunci ce-i de facut?
Cazuri particulare. Nu vorbim de persoane abilitate si dotate sa porneasca o afacere. De muncitori sa spunem ei sint marea majoritate.
Nu toti pot sa porneasca o afacere, nuau cum, ce s-ar intampla daca toti ar porni afaceri ? cine ar mai munci ?
Unul care lucreaza 8-10 ore foarte rar mai poate sa faca si altceva, eventual poate sa plece la un salar mai bun, DACA gaseste, care daca nu e, de obicei nu e ca toti trag la profit si cum legea specifica minimul mizer de salar de la el pleaca mai toti, sau poate gasi ceva mai bun doar afara.
Si tot aia e in final, nivelul de trai la majoritate e scazut.
Nu cred ca nu ti-ar lucra cineva (orice meserie) daca e platit bne, dar cind e tot mizerie…
Depinde si ce lucrezi. La noi in Bihor, un muncitor calificat, instalator, electrician, dulgher, zidari, zugravi,etc. baga linistit minim 1500 de lei in buzunar, in medie cam 2000. Multi mai fac ceva pe linga. Sunt si din cei care cistiga putin, dar asta-i viata. Mai sunt si dintre acei care prefera un servici comod, dar slab platit. Vino sa vezi, ce preturi au in Bihor preturile caselor la tara, ca-i mai rentabil sa cumperi in Ungaria, la o infrastructura mai buna, si-i la fel de aproape. La tara, hai sa fim seriosi si in vremea comunistilor, la CAP sau IAS, la fel de prost se traia, atit doar ca-si „completau” oamenii , cum faceau de altfel peste tot unde se putea, cele necesare cu ce aveau nevoie de la locul de munca. Era practic hotie generalizata, de la cel mai mare HOT, STATUL.
Da afara cistigi mult mai bine, DACA-TI GASESTI DE LUCRU, dar si la noi au inceput sa creasca salariile la particulari, si in multe cazuri le depasesc lejer pe cele de la stat. Repet, depinde de ce lucrezi, stiu si muncitori la banda la pantofi sau croitorie, care trag pina pica jos pentre 6-700 de lei. Asta e.
Fain Anton,numai ca PROPAGANDA SI MINCIUNA DOMINEAZA in state precum cele foste si ramase Staliniste criminale.
Pericolul si mai mare e ca aceea propaganda si minciuna sunt aduse si pe alte continente de care si cu care se folosesc si acum desfaimand romanii,chear si unele biserici duminicile la predica.
M-am ingrozit sa vad pamplete tiparite si in engleza si in Ucraineana la o biserica unde chear m-am casatorit,mi am botezat copii,am suportato lunar si anual Ucraineana aici cum ditalia si propaga cu suferintele poporului Ucrainean si cu batjocurile deliverate lor de romani in anii din urma,iar politica actuala ai romaniei si multi romanasi dau si astazi semne de intrebare si dovezile ca din ce aluat devin .
Si revoltat find ,chear am vorbit cu popa despre asa minciune amintindui ca a incurcat Rusia cu Romania,si nu Romania a rupt teritorii din Ucrainea si Rusia,nu Romania a adus fomentea in Ucrainea, crimele si comunismul sau nazismul,iar daca se crede ca cu asa religie mincinoasa ii va da suport biserci,se inseala.
A cam fost strigator la cer si pt acei romani demni ,capabili si din trecut,si de cei de astazi.
E o rusine si o scarba nu numai din trecut ci si de prezent pentru cei demni si capabili,cam deodata minoritari in Romania sau in lume .
Numai majoritatea ,pot invinge,si numai prin fapte ,si nu vorbe !
Diferenta cea mai mare e ca, innaite prime-ai de la stat locuinta, acum trebuie sa o cumperi. Si multi nu pot. Dar nici innainte nu era corect, ca nu prime-ai locuinta pentru valoarea si calitatea muncii pe care o prestai, ce criteriile de acordare erau altele, si multi care frecau menta aveau intiietate in fata altora care aveau o valoare sociala mult mai mare.
Sint zone unde salarizarea difera.
Bucuresti, Cluj, Tomisoara si Oradea (parca astea sunt)
Dar nu cred ca e reprezentativ ca medie.
Ce sa faca ceilalti ? sa plece ?
Da si am uitat la cat de mare e salariul cam tot asa sunt si preturile pe acolo locuinte terenuri etc.., mare chestie nu prea fac, dar cu viata o duc mai bine totusi fata de ceilalti unde la utilitati astia din urma sunt net dezavantajati pe aceleasi meserii si profesii
Nu am spus asta, dar nu eu sunt cel care trebuie sa raspunda. Eu spun ca sunt si alte posibilitati pentru ca oamenii sa-si imbunatateasca viata, depinde doar de ei. Normal ca nu toti pot face asta, dar asta-i alt subiect, pe care altii trebuie sa-l rezolve.
Mi se pare curios ca crismele-s pline. Am vorbit cu unii care o duceau prost cu banii, ce dracu cauta in crisma, si-mi ziceau ca beau de necaz. I-mi venea sa-i omor. Mi se pare apoi absurd ca unii care nu o duc stralucut cu banii, sa faca imprumuturi pentru a-si dota casa cu lucruri care nu sunt neaparat necesare. Eu am o skodita, Octavia de 3 ani si cu toate ca mi-as putea lua lejer o masina de top, prefer utilul, paradei. Depinde de ce-ti doresti de la viata, indiferent de marimea cistigului pe care-l obtii.
Posibilitati sint dar limitate si nu pentru oricine.
Betivani sint de cand lumea. Daca creste nivelul de trai poate asa vor bea si ei un whisky, da nu asta e important 🙂
Problema e ca nu ai incotro, de la bani pleaca toate acum inclusiv educatia cultura etc.
Daca omul nu are un minim de trai si decenta o va da in bara si cu celelalte.
Ce mai buna chestie care s-ar putea face ar fi macar sa se introduca moneda euro. S-ar mai stopa cate ceva.
Dupa aia in fine, poate se vor mai gandi si la altii cu stabilirea unui nivel minim de salarizare mai decent, desi o sa fie greu sint jocuri de interese mari. Daca o sa fie echivalet cu UE devenim ne-atractivi. Ne ducem de pe orbita 😛
Dar cu euro macar sa fim in rand cu lumea, chiar de vor mai creste preturile plecam de la CEVA stabil nu de la ceva + inflatie.
Antosca, Antosca…
Nu ca ai tupeu,esti obraznic. ªtii tu ce este, ce a fost aici? Te intereseaza?
Nu exclud cazul celor noua. Dar mare e ticalosia celora care au stiut si nu au pomenit numele. Asa-i la romani: dupa ce au indoctrinat niste copii i-au lasat pe seama dusmanului. ªi acum macar numele nu se starue sa le afle, macar cele de botez. Pagin cum te declari tu, evident nu vei intelege, nici eu nu-ti voi lamuri. Cauta-ti te treaba acolo unde esti, sapa macar, daca reproducerea iti impugna si lasa-ne, musiu, cu sfaturile tale in pace. ai putea sa te intorci acasa-este de lucru si in Romania, nu?
nu sint eu avocatul kgb-ului, am avut si dosar la ei, dar trebuie sa stii ca toate serviciile de acest gen sint dure. doua exemple de la inteligentii englezi: Lowrence al Arabiei si Alan Turing-britanici cu merite au fost lichidati.prea multa istorie strica, mai ales daca-i si proasta. asta-i!
:)Pentru „iu tsu”. Prima intrebare pe care mi-a pus-o Anton, dupa ce i-am vorbit de acesti tineri a fost:
Care-i numele tinerilor?
Felicitari Anton pentru articol, dar mai ales felicitari pentru chintesenta comentariilor .
Au fost multe crime in acea perioada. Au murit sute de mii de nevinovati, e omeneste sa le cinstim amintirea.
In amintirea tuturor jertfelor celui mai sangeros secol din istoria omenirii. Toti aveau dreptate in felul lor. Nimeni nu avea dreptate cand lua viata altuia. Intru amintirea noastra si pentru urmasii nostri dorim sa avem un monument al tragediei secolului XX. Dorim un monument care sa ne aminteasca de contraproductivitatea confruntarilor pe criteriu de origine etnica.
Toti suntem din acelasi sange!
Nu am avut acces la iInternet in week-end asa ca nu pot comenta decat astazi. E de-a dreptul inadmisibil de a nu comemora macar pe eroii pe care ii cunoastem. Dar cei noua tineri eroi romani, arestati in urma unei turnatorii marsave, nu vor fi comemorati nici macar pritr-o simpla placa atata timp cat conduc comunistii, care nu au interesul de a comemora lupta romanilor pentru unitate si contra bolsevismului. Cum ar fi putut sa-i apere staul romanin in acel moment nu am nici cea mai vaga ideee. Poate ma lamureste marele moldovean Iu(rie) Tsu(rcanu), rusine pentru cel care isi tradeaza parintii ce au pastrat numele de familie romanesc, asumndu-si cine stie ce persecutii, mare cunoscator al situatiei din Romania actuala mai bun decat romanii ce traiesc acolo.
@Corneliu. Nu stiu din ce surse ai informatia cu executiile sumare comise de romani in Basrabia. Este imposibil ca in timpul campaniei sa nu fi fost incidente mai putin sau mai mult grave. Dar incidente sunt si in timp de pace si oricum nu au fost sistematice si organizate. Informatiile mele, atat istorie traita povestita de persoane care nu au ocultat aspectele deranjante cat si din literatura serioasa nu ma refer la lucraile din anii ’50 care trebuiau sa justifice ocupatia URSS/ bastina la pacii e/ si represiunea impotriva dusmanilor de clasa), inclusiv memorialistica maresalilor sovietici Jukov si Rokosovski, nu pomenesc despre asa ceva. Armata romana s-a comportat in Bsarabia si Bucovina de Nord eliberate ca o armata eliberatoare in teritoriul national. Iar in Uniunea Sovietica propriu-zisa li s-au reprosat doar furturile, despre care am si aflat de la contemporanii evenimentului. Dar de regula furturi de la kolzozuri, nu de la particulari. In lucrerea „Un corespondent englez pe frontul de est” localnicii ce au venit in contact cu romanii ii caracterizaeza ca „niste bieti tarani amarati, la fel ca si noi”, ceea ce spune mult. In schimb despre atrocitatile comise asupra autoritatilor romane si asupra simplilor cetateni ce fugeau in fata „leprei rosii” am aflat si de la interlocutorii mei si din multe lucrai. Iar jaful si violurile sistematice comise de glorioasa armata rosie, nu numai asupra romanilor, teoretic aliati dar in fapt dusmani, dar si in Polonia si chiar asupra cetatenilor sovietici deportai de Germania care incercau sa se repatrieze, fara a fi vlasovisti sunt descrise inclusiv in lucrai de istorie ale unor autori neutri fata de problema. Asa ca nu te lua dupa propaganda comunistilor Voronin, Smirnov et com. care au tot interesul sa denigreze Romania si pe romani si folosesc sabloanele prafuite sovietice. In incheiere, un episod pe care mama, la o varsta destul de mica l-a trait, se pare cu intensitate. In momemtul in care s-a aflat in cartier ca va trece o coloana de prizonieri sovietici (ii numesc asa pentru ca nu erau numai rusi) toata lumea a facut rost de mancare si tigari, pe care le-au aruncat in coloana, cu toata interdictia, destul de putin convinsa si convingatoare, a escortei. Cred ca siasta spune mult. Poate ca vreodata voi scrie si despre „glorioasele” ispravi ale armatei rosii in Romania, asa cum le stiu din diverse surse care le-au trait.
@Cornaliu Unde ai gasit referinte despre executii sumare siatematice ale romanilor in Basarabia? Eu am surse atat literare(adevarate nu cele din anii ’50 cand trebuia justificata ocupatia Romaniei de catre URSS/bastion al pacii e si represiunea impotriva dusmanului de clasa), inclusiv memoriile maresalilor sovietici Jukov si Rokosovski cat si orale, persoane care au trait perioada si nu mi-au ascuns unele probleme controversate asa cum s-au reflectat in epoca. Nicaeri nu am gasit nimic despre executii sumare, violuri, jafuri, etc sistematice ale armatei romane in Basarabia. Incidente, mai mult sau mai putin grave, probabil ca au fost, dar nu sistematice. Iar incidente se petrec si in timp de pace. Ca regula generala, armata romana s-a comportyat in Basarabia si Bucovina de Nord ca o armata eliberatoare in teritoriul national. Restul sunt aberatii bolsevice pe care Voronin, Smirnov & comp. le-au scos de la naftalinaacum cand basarabenii se trezesc la realiate. In ceea ce priveste comportamentul in URSS e adevart ca romanii au furat, dar in general de la colhozuri si de la stat, nu de la particulari. In ceea ce priveste atitudinea localnicilor fata de romani a atohtonilor, cred ca cel mai relevat este un citat din lucrara „Un corespondent englez pe frontul de vest” in care romanii sunt considerati de acestia „bieti tarni amarati, la fel ca si noi”. Cred ca sta spune aproape totul. In schimb cunosc numeroase aspecte ale atrocitatilor comise asupra autoritatilor dar si asimplilor particulari romani care vroiau sa se retraga in fata „leprei rosii”. De asemenea asupra comportarii glorioasei armate rosii nu numai in Romania, aliata, dar considerata in continuare inamica, dar si in Polonia eliberata la modul real de sub ocupatie si chiar fata de cetatenii sovietici, car nu era vlasovosti, dar care fusesera deportai de germani si incercau sa se repatrieze. Violurile erau ceva la ordinea zilei, ca si jafurile si crimele asupra particularilor. Si acestea sunt fapte clare dovedite de lucrai istorice scrise de autori neutri. Despre astfel de fapte in Romania, povestite de martori oculari poate voi scrie vreodata mai mult. Poate ca are relevanta si un fapt, povestit de mama, atunci adolescenta, care a impresionat-o deosebit. Cand s-a aflat in cartier ca urmeaza sa treaca o coloana de prizonieri sovietici (le pot spune asa pentru ca in mod sigur nu erau numai rusi) aproape toata lumea a facut rost de mancare si de tigari pe care le-au aruncat in coloana, cu toate interdictia, e drept nu prea convinsa si nici convingatoare, a escortei. Asa ca manevrele comunistilor bolsevici, care au prin tovarisci Voronin, au insultat drapelul tricolor, atat al Romaniei cat si al R. Moldova numindu-l fascist nu trebuie luate in consideratie, fiind falsuri si generalizari nejustificate. In plus, romanii, ca de altfel nici germanii de exemplu, nu au fost fascisti. Singurii fascisti au fost italienii adepti ai lyui Musolini.
Bogdane nu pricep de ce ai impresia ca nu sunt comemorati sau respectati cei care si-au dat viata pentru ceva ?
Nu prea mi se pare ok sa ajunga slogan sau cal de bataie politica folositi de cine si cum vrea in diferite interesuri glorioase.
Sensul pentru care si-au dat viata poate fi foarte usor manipulat. Se intampla la ordinea zilei pe toate planurile.
Cea mai decenta comemorare tot cei care i-au cunoscut o fac, poti sa fii sigur ca nu i-au uitat, spre deosebire de ceilalti i-au cunoscut mult mai bine si ii mai leaga si altceva, mai sint foarte multi altii la fel, ce sint comemorati si respectati astfel, de obicei o fac in familii, prieteni rude neamuri cind se aduna intre ei sau la vreo pomenire fara alte falsitati cum se intampla de obicei.
E o chestie mult mai decenta si cu mult mai mult respect fata de om.
@anonim. Pot sa-ti spun concret despre situatii din Romania. Existau case particulare la sate cu paa curenta. Dupa sistemantizare au fost demolate si s-au construit blocuri, cu incalzire cu lemne si fara apa curenta. Toaletele erau in curte. Un progres nemi pomenit.
Puterea de cumparare era mare pentru ca nu aveai ce cumpara. In anii ’80 in stagiu duceam colegilor mei din provincie unt si branza pentru copii, lamai si multe alte alimente. Iar eu care nu-mi facusem flotant, de frica sa nu fiu legat de glie, trebuia sa mananc pane de o saptaman, adusa de casa luni. Dupa arondarea la magazine, tot un fel de cartelizare, nu puteai cumpara decat niste pui obositi cu coada si chiar bataie. Degeaba vedeai l amagzinele la care nu erai arondat produse adevarate. Un televizor color il luai doar cu recomandarea colectivului de munca dar si cu spaga, pentru a fi anuntat cand apare. Ajunsesem in final de nu mai gaseam nici banalele lame de ras. Si cate nu ar mai putea continua. Asta era realitatea. Cat despre curajul de a lupta l-au avut multi. Germani din RDG, polonezi, unguri, cehi, slovaci, rusi, detinuti politici din Gulag, romani, chiar si romani basarabeni prin 1950, executai in masa sub conducerea primului secretar Brejnev. Asa ca se poate. Si chiar daca nu ai curaj sa te lupti direct sau te impiedica grija pentru familie (santajul cu familia a fost introdus de bolsevici si apoi insusit de nazisti), chiar daca ti-a fost inoculata frica fata de „organe”, poti lupta pasnic la vot. Altfel esti un masochist. Am trait destul timp in comunismul ceasist, am vazut frica inoculata in sufletul unor persoane nmai in varsta care „beneficiasera” de anii ’50, dar cand s-au putut manifesta au spus clar nu comunistilor, chiar mascati in pseudo social-democrati. Saracia Bsarabiei si basarbenilor vine de la politica bolsevica care a tinut regiunea in subdezvoltare si a dezvoltat industria doar peste Nistru, in zone sigure politic si asupra carora romanii, adevaratii detinatori ai regiunii, saa cum a recunoscut chiar si tatuca Stalin, nu pot ridica pretentii. Daca ar fi fost siguri, ar fi dezvoltat industria peste tot, ar fi sporit randurile clasei sociale celei mai inaintate. Asa ca nu mai plange tu pentru comunism si nu-i mai fa aplogia pentru ca la persoanele active nu se mai prinde. Putin mai greu dar, inclusiv prin contactul cu realitatile Europei civilizate, se trezesc si basarabenii. Doar invalizii si cei real bolnavi cu incapacitati pot avea pretentia de a fi intretinuti de stat. Restul trebuie sa se intretina prin propiile forte. Si slava Domnului sunt destui basarabeni destepti si talentati care au succes in afaceri cinstite si legale sau lucreaza ca angajati cu aceleasi rezultate promitatoare. Coruptia e tot un rezultat al sistemului comunist in care trebuia sa te decurci la limita sau eludand legea. Si este mentinuta de mizeria pe care o propaga comunistii pentru a se mentine la putere prin orice mijloace. Pentru ei clasa mijlocie, de persoane active si independente economic este dusmanul major, pentru ca inlatura dependenta economica de stat a particularilor, care nu mai pot fi santajati. Iar o dezvoltare economica necesita o piata larga, nu „trei sate si patru stane” cum spunea un intelectual adevarat basarabean privitor la pretentia unora de a fi presedinti. Asa ca viitorul economic al Basarabiei este unirea cu Romania si prin aceaasta integrerea in UE, pentru ca UE nu va ccepta niciodata staul cel mai sarac din Europa in conditiile actuale. Imi pare rau pentru tine anonimule dar prin paseismul tau politic legat de un sistem dovedit falimentar si falimentat si neadaptarea mentala la noile realitai vei pierde, in conditiile in care se pare ca ai o varsta care ti-ar permite o schimbare in bine. Mai asculta si de cei care au venit in contact nemijlocit cu relitatile din afara spatilui inghetat al fostei URSS. ASta in conditiile in care nu esti o unealta a franei in calea progresului, comunistii bolsevici, nici macar pseudoreformati in social-democrati din Basarabia, ca sa-i caracterizez in limbajul lor. Iar despre situatia din Romania, lasa-ne sa vorbim noi, cei care o cunoastem nemijlocit si nu din propaganda ostila.
tragic.
trogloditii si parvenitii de azi nu merita sa fie comparati cu vreun copil, sunt mult prea stricati moraliceste.
lasa-ne sa vorbim noi, cei care o cunoastem nemijlocit si nu din propaganda ostila.
cine-ti pune pumnul in gura ?
De unde ai impresia ca nu stiu nimic de Basarabia ? Nu te intrebi ca poate am chiar pe cineva in situatia prezentata ? Foarte multi altii au asemenea rude apropiate.
Cine va permite sau va da voie sa luat in sloganuri politice numele lor ?
Daca ei la vremea lor si-au facut treaba, datoria pe care au simtit ca trebuie sa si-o faca, acum e randul vostru sa va faceti treaba voastra.
Nu sa va agatati de nume.
Deocamdata cred ca nu merita sa vorbeasca de ei tocmai cei care nu fac nimic.
Singurii indreptatiti sunt cei care au fost afectati cel mai mult de disparitia lor, rudele, prietenii si cei care i-au cunoscut, nu cei cu interesele care fals ii glorifica sau fac vreun slogan sa aiba valoare mai mare si cu asta se pune punct, e mai mare bataia de joc pentru ei sa se intample astfel.
Ar trebui sa le luati exemplul si nu sa-i glorificati in vant. Nu are valoare.
Doina, Doinita! /am o fiica cu acest nume frumos/
imi pare rau ca chiar nu intelegi: sute si mii de eroi anonimi, care ar putea fi si abstracti. in plus nu toti cei ce au mirit cumva in acea perioada sint eroi, exista jerve nevinovate etc.
Repet: fiecare victima a oricarui regim chiar daca nu e erou sau martir trebuie cunoscut pe nume. Astfel le aducem omagiul nostru. Cei noua, deocamdata sint niste anonimi.Din pacate!