CRONICA ELECTORALĂ


Ora 20.35 În s. Cîrnăţeni, raionul Căuşeni, urna mobilă nu a ajuns acasă la toţi solicitanţii. Chiar şi la ora 20.00 mulţi alegători mai aşteptau urnele la domiciliu. Când a fost întrebat la telefon de ce nu a fost pusă la dispoziţia cetăţenilor o urnă mobilă, şeful CEC din Căuşeni a trântit receptorul cu replica „noi nu răspundem de asta„.

Ora 19.40 Alegătorii din stânga Nistrului au fost cei pe care i-a costat cel mai mult votul acordat. Li s-au pus nenumărate piedici şi abia spre seară unii dintre ei au reuşit să treacă prin grădini la alte secţiile de vot. Totuşi, vreo 30 % dintre alegători nu au mai ajuns să-şi dea votul.

La mai multe secţii de votare – 34, 38 – nu au votat toţi cetăţenii care au chemat urnele mobile la domiciliu. Asta pentru că unii dintre ei nu deschideau uşile, iar alţii nu şi-au găsit buletinele de identitate prin casă.

Ora 19.20 Un angajat de la secţia de votare nr. 25, la liceul „Ştefan cel Mare”, a afirmat că studenţii au venit la vot în număr mare dis-de-dimineaţă şi seara. În total, s-au prezentat la urne circa 800 de studenţi. N-au fost semnalate fraude, dar un student a fost scos afară din secţie de către observatori, pentru că, după ce a pus buletinul în urnă, a început să bată cu pumnul în aceasta şi să strige „Jos comuniştii”.  La secţiile de votare 34 şi 35, la Botanica, mulţi bătrâni stau în coadă ca să voteze.

Ora 18.50 La secţia de votare nr. 26, Centrul Orăşenesc al Tânărului Naturalist, sunt mulţi observatori, de la partide, dar şi de la alte organizaţii. Unii alegători se plâng, însă, de altfel, ca şi la alte secţii din Chişinău, că sunt întrebaţi parcă ostentativ „На каком языке?”, ca să nu le pese de răspuns şi să continue să vorbească în rusă. Încălcare minoră, la prima vedere, dar foarte deranjantă pentru unii alegători, care afirmă că se simt ca într-o ţară unde majoritarii sunt discriminaţi.

Ora 18.30 La secţia de votare nr. 25, de la liceul „Dimitrie Cantemir”, Ciocana, cântă asurzitor muzică în stil sovietic. Mai mult, martorii afirmă că secţia de votare s-a deschis la ora 7.00 cu imnul Uniunii Sovietice.

Ora 18.25 Un cetăţean este observator electoral la secţia de votare 198. În momentul când s-a creat echipa care să meargă la alegători cu urna mobilă, a cerut să meargă şi el, dar a fost refuzat. Motivul: nu mai sunt locuri în maşină. S-a decis să meargă doi reprezentanţi de la secţia de votare şi un observator independent, de la LADOM. Dar s-a strecurat în maşină şi observatorul din partea comuniştilor (!).

Ora 18.05 La Ciocana, în mai multe blocuri – în scară şi ascensor – se mai găsesc calendare şi abţibilduri cu mesaj pro-comunist.

Ora 17.08 Un alegător reclamă faptul că ieri, 4 aprilie, în satele Ratuş şi Măgdăceşti, reprezentanţi ai PPCD strigau la megafon „Votaţi PPCD”. Aceasta este ilegal în ajunul alegerilor, este un fapt demn de declamat observatorilor.

Ora 15.45 Potrivit datelor preliminare ale CEC, până la orele 15:45 la vot s-au prezentat circa 43% din cetăţenii cu drep de vot. La Chişinău au votat peste 40% din alegători, cea mai scăzută prezenţă la vot este înregistrată la Bălţi şi Făţeşti, unde au venit circa 32% din alegători.

Ora 15.40 Un alegător care participă pentru prima dată la vot, curând după împlinirea majoratului, nu s-a găsit în lista de bază. Asta în pofida faptului că a sunat la secţia de votare nr. 1/75 cu două săptămâni înainte de alegeri ca să se înregistreze în listă, iar la data de 1.04.2009 au sunat de la secţie ca să anunţe: „Numele Dumneavoastră deja este în listă, dar puteţi să ne daţi, vă rog, şi numărul buletinului de identitate?”…

Ora 14.25 – Unui alegător i s-a cerut să spună cu cine a votat

Un cetatean care a votat in Chisinau a fost abordat de o persoana care se ocupa de exit poll. Zice că s-a întâmplat la ieşirea din secţia de votare din Policlinica nr. 11 (între str.Zelinschi şi bd. Dacia) de la Botanica.

Erau trei persoane, dar s-a apropiat doar una. A întrebat dacă poate să răspundă la sondaj – a spus DA. A răspus la întrebările despre naţionalitate, varstă şi când s-a decis cu cine să voteze. Apoi i s-a cerut să spună cu cine a votatCetăţeanul nostru a spus nedumerit că nu aşa trebui să fie realizat sondajul. I s-a răspuns că ei aşa îl fac. A văzut cum, în locul său, persoana respectivă a bifat ceva pe hârtie şi a deschis altă pagină pentru un nou intervievat. Ceilalţi membri ai familiei persoanei care ne-a anunţat nu au fost opriţi la ieşire, deci se face selectiv.

  • pentru a relata despre încălcările pe care le depistaţi la votare ne puteţi contacta la tel. 069801212 – Ghenadie sau 069350894 – Oleg

Ora 14.00 De la CEC aflăm că deja a votat o treime din populaţie. Mai activi sunt cei de la ţară, mai ales din raioanele mici (Basarabeasca, Taraclia), cei mai puţin activi sunt locuitorii oraşelor Chişinău şi Bălţi.
La Corjova au intervenit separatiştii şi au compromis votarea.

Ora 10.40, la Azilul de Batrani – sectia de votare nr. 145, (str. Sfanta Vineri nr. 16) din Chisinau – un cetatean a semnatal faptul ca Maria Badarau (directoarea azilului), Nina Doni (medicul-sef) si Mihai Tugui (asistentul superior medical) au discutat in aceasta dimineata cu batranii internati la azil, spunandu-le sa voteze cu PCRM. Acestia le-au mai zis ca daca nu vor vota cum le zic ei, vor primi mancare mult mai proasta. Discutia administratiei azilului cu batranii a avut loc imediat dupa deschiderii sectiei de votare, ora la care nu era nici un observator. am primit acest mesaj de la un alegator care a asistat la discutie.

Ora 9.50, satul Prepelita, sectia de votare, care se afla la casa de cultura. Incalcari par sa nu fie, la prima vedere. Afara nu este afisaj electoral, nu se vand bauturi alcoolice. Din interior se auzea muzica ambientala, dar au inchis-o repede. Si aici o armata de observatori, in principal reprezentanti ai partidelor politice, dar seful sectiei a afirmat ca sunt prezenti si doi observatori din Rusia.

Ora 8.47. Am mers la sectia de pasapoarte, in centru raional (or. Sangerei) ca sa iau Formularul nr. 9. Sectia era deschisa, lucra in regim normal. Inaintea mea isi mai luase o persoana acest act.

In orasul Sangerei sunt 4 sectii de votare. Am intrat la una dintre ele, intr-o scoala. Sunt cel putin 11 observatori – de la OSCE, LADOM si reprezentanti ai partidelor. De acolo mi-au zis ca datele, inclusiv privind prezenta la vot, se vor face publice diseara, in orice caz prezenta este slaba.
(Ghenadie Brega)

Ora 7.03, sectia de votare de la scoala, satul Pepeni. Partea ciudata e ca nu e indicat nicaieri ca aici ar fi sectie de votare. Lumea venea, insa, spre scoala. Unii dintre ei erau observatori intarziati, altii alegatori.

La casa de cultura, in fata celei de-a doua (din cele 3) sectie de votare din sat, sunt roase toate afisele electorale. In schimb, pe stalpul din fata casei de cultura sta un afis, al unuia dintre concurenti… Matinali consatenii mei, eu am fost al optulea pe lista de alegatori si primul pe listele suplimentare. Nu stiu cum se explica ca niciodata nu apar pe listele de baza, chiar daca am participat cam la fiecare scrutin.

(Oleg Brega)

Ora 7.00, s-au deschis toate sectiile de votare, primii voteaza de regula chiar membrii biroului electoral, observatorii, daca nu sunt veniti din alta parte. Aici vom prezenta impresiile observatorilor HP, care se afla in diverse locatii. Daca aveti observatii proprii despre felul cum decurg alegerile in RM sau la misiunile diplomatice, plasati mai jos un comentariu, nu va trebuie nici nume, nici adresa email, nici cont…

Indrazniti!


35 de răspunsuri la “CRONICA ELECTORALĂ”

  1. Am fost si eu la votare mai dimineata , tineri cam putini , in schimb batranii stau la rand ca dupa painea de 16 copeici , observatori sunt o armata intreaga insa de nici un folos , cu toate ca e interzisa fotografierea in cabina de vot nimeni nu poate controla acest lucru , 100% ca se vor plati pentru voturi dupa ce va fi prezentata dovada ca a fost votat anume cine treb , e si bun da si nu prea progresul tehnic

  2. Pe acest segment de persoane – cele care voteaza pentru cativa lei – nu prea pot face nimic democratii. Si in general nu mai pot face nimic acum. Poti insa sa-ti indemni prietenii sa mearga la votare.

  3. Cica intre 2 mosnegi:
    Bai Ioane, ai primit 1 kil de sare?
    – da…dap cum..
    Da cu shine-ai votat?
    – nu mai tin minte, da shi tie nu ti-o dat?

  4. Si normal ca nu au cum se impune democratii prin asa metode , fraude le este permis sa faca in alegeri doar celor care guverneaza , cei care sunt in opozitie de fiecare data tre sa castige corect – ca mai apoi sa faca fraude si ei ca sa se mentina la putere 🙂 cel putin in campania aceasta fortele cu adevarat de opozitie s-au prezentat cu un cap mai sus decat puterea la capitolul campanie electorala murdara

  5. (…)Nu stiu cum se explica ca niciodata nu apar pe listele de baza, chiar daca am participat cam la fiecare scrutin.(…)

    Cred, pentru a solutiona aceasta situatie e cazul sa depuneti o plangere inregistrata in doua ex. (una semnata/parafata va ramane) la sectie de votare pe numele presedintelui acestei comisiei. Ulterior, de verificat lista alegatorilor de baza in cadrul primariei daca s-a produs modificarile.
    Apropos, in conformitatea cu Codul electoral al RM acestea verificari/modificari trebuie sa aiba loc inaintea de fiecare scrutin – obligatoriu!. Dar, stiti cum e la noi cu aceasta formalitate…? Mai bine sa ramana apele tulbure – poate cineva si pescuieste ceva.
    Totodata, e dreptul/obligatiunea si fiecaruia cetatean cu dreptul de vot sa verifice existenta sa in aceasta lista, precum si corectitudinea de date in intregime, nu doar a persoanei sale.
    Spor tuturor!
    …si o alegere reusita! 😉

  6. Am venit cu ocazii de la ţară. Din Orhei (unde, la intrare în oraş, pe doi stîlpi diferiţi, erau postere electorale ale unui concurent) m-a luat cineva din Bălţi. Vorbea buruienos, mai mult ruseşte, şi a zis că nu va merge la vot, pentru că nimic nu se schimbă, totul e măsluit, bazat pe minciună, regretă foarte mult că nu s-a născut în altă parte. M-a lăsat să-l filmez cu o parte din discurs, va fi curînd pe Jurnal TV, probabil…

  7. In cazul de la Ora 10.40 la fel e necesar de inregistrat o plangere.
    Important! Despre toate cazuri de abatere de la lege sa fie informati toti observatori prezenti in sectie.

    PS. De fapt, ar fi oportun ca informatia despre toate abateri de la lege se ajunga operativ si la CEC prin tel. „linia fierbinte”, simultan si la „Coalitia 2009”.

  8. Doua batranele , vecinele mele , au ascuns pasapoartele sa nu fie furate de nepoti si acum nu le gasesc , se vede ca l-eau ascuns foarte bine , acum vor sa se indrepte la sectia de pasapoarte pentru a obtine un alt act cu care sa poata vota , stie cineva mai au ceva sanse sau e inchis astazi sectia pasapoarte ? 🙂

  9. Ah-ha-ha-ha… e hazliu cazul cu alea doua batranele. 😀

    Sectiile de pasapoarte, judecatori de instructie, alte organe abilitate ar trebui sa deserveasca pe cetateni pe tot parcurs al scrutinului.

  10. Pentru noi e hazliu 🙂 dar pentru ele la propriu poate fi ultima votare , asa ca nu se lasa ele cu una cu doua pana nu voteaza .

  11. cetatenii RM cu drept de vot n-au fost lasati sa treaca frontiera dintre Romania-Rm…m-au anuntat mai multi prieteni ca au fost intorsi inapoi fara nici o explicatie

  12. Tainele lui Voronin în exclusivitate la Repoterii Realităţii

    Reporterii realitatăţii vă dezvăluie astăzi, în exclusivitate, o parte din tainele preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Vorbim despre omul care conduce, de 8 ani, Moldova de peste Prut. Astăzi, în ziua alegerilor parlamentare din Republica Moldova, aflaţi ceea ce puţini oameni ştiu.

    Tainele lui Voronin în exclusivitate la Repoterii Realităţii

    Bunicul lui Vladimir Voronin este înmormântat la doar 35 de km de Bucureşti, în comuna Brezoaiele. Aici s-a refugiat Isidor, de frica ruşilor, în 1944, împreună cu fiica sa Domnica.

    Mai mult, se pare că numele Voronin este, de fapt, un pseudonim. Părinţii preşedintelui moldovean, îngropaţi acum în cimitirul din Corjova, purtau numele Bujeniţă.

    Şi asta nu e tot. La Bucureşti mai trăieşte mătuşa prin alianţă a lui Vladimir Voronin. Ce mai ştie ea despre actualul preşedinte de la Chişinău alături de alte mărturii, duminică seara, de la 19.15, la Reporterii Realităţii.

    Sursa Realitatea Tv

  13. Maresalul Ion Antonescu adresandu-se Armatei Romane in noaptea de 22 iunie 1941:

    „Ostasi, Va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre (…) Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru. OSTASI, Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!”

  14. Ghenadie,m-au sunat cei de la azil si au mai spus ca urna mobila a fost adusa cu autoturismul Ministerului Protectiei familiei ,pot confirma si eu asta .Tot cu acest autoturism de marca Scoda ministra Galina Balmus si-a facut si campania electorala.

  15. Am si o intrebare cui ii apartin astia care fac exit pol-ul ? Aveam un tricou pe mine cu banerul „BASARABIA PAMANT ROMANESC” si nici n-au dorit sa ma intrebe cu cine votez,cand m-au vazut le-am auzit spunand ca „cu asta-i clar cu cine va vota ” .Stie cineva ai cui sunt ?

  16. dar Chisinaul de ce nu voteaza … eu imi puneam sperante in tnerii din chisinau si alte orase…iara ne lasam la mana comunistilor ? pentru a cata oara..?

  17. Am vazut si eu sectii de votare aglomerate cu batranei. Ei au fost cei mai activi de dimineata, tot ei sunt activi la amiaza, dar tinerii ce fac?

  18. La sectia de votare unde am fost eu, la doar 50 metri de la intrare, statea primarul localitatii care este si membru de partid (AMN)…
    În interiorul sectiei am vazut ca un cetatean se prefacea ca nu reuseste sa bage din prima buletinul in urna. Repezentantul unui concurent electoral (PSD), care a facut reclama acestui partid si sambata!, era tare atent ce face omul. Probabil fiecare reprezentant al partidelor are „clientii/votantii” sai pe care ii urmareste si pe care ulterior sa-i poata remunera.
    Da’ observatorii cu ce se ocupa?

  19. Până la ora 10, în secţia de votare deschisă la Ambasada R.Moldova la Bruxelles au votat în jur de 30 de persoane, altele aproximativ 20 s-au întors acasă după paşaportul “albastru”, pentru că li s-a refuzat validarea votului în baza buletinului de identitate, în conformitate cu Codul electoral elaborat de CEC

  20. Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte semnalează o serie de încălcări depistate în mai multe localităţi:
    – neaplicarea ştampilei „05.04.09” în fişa de însoţire a buletinului de identitate. Astfel de nereguli au fost înregistrate în secţiile de votare din localităţile Berlinţi şi Corjeuţi (Briceni), Olăneşti şi Ştefan Vodă (Ştefan Vodă) şi Doroţcaia (Dubăsari).
    – în secţia nr. 16 din Trifeşti (Floreşti), sigilarea urnei de vot a fost efectuată fără introducerea procesului-verbal, iar în secţia de votare nr. 142 din Chişinău acesta a fost introdus la jumătate de oră după demararea procesului electoral;
    – în preajma secţiei de votare din Chircăieşti (Căuşeni) a fost observat afişaj electoral al AMN şi PCRM;
    – secţia nr. 44 din Chişinău a fost deschisă mai devreme.
    – în Spitalului Psihiatric din oraşul Orhei au fost introduse doar persoanele care sunt imobilizate la pat conform listei electorale transmisă de spital către CEC, deşi sunt internaţi şi alţi pacienţi cu drept de vot.
    – transmiterea în reluare, de către postul EU TV, a unei emisiuni de opinie (Media Express) şi a unui buletin de ştiri din data de 3.04.2009

  21. Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte semnalează o nouă serie de încălcări depistate în mai multe localităţi:
    – Intimidarea observatorilor LADOM. Observatorii LADOM din localităţile Opaci (Căuşeni) şi Baurci (Găgăuzia) sunt intimidaţi de membrii biroului electoral al secţiilor de votare şi le este intrezis dreptul la liberă circulaţie în cadrul secţiilor în pofida faptului că în activitatea lor nu împiedică desfăşurarea procesului electoral.
    – Influenţarea alegătorilor. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare din Ecaterinovca (Cimişlia) influenţează alegătorii, indicîndu-le acestora, la eliberarea buletinelor de vot, pentru cine să voteze. Primarul din această localitate transportă alegătorii cu maşina de serviciu îndemnîndu-i pe aceştia să voteze pentru PCRM.
    – Intimidarea alegătorilor. Aproximativ 10 alegători din localitatea Chiţcani din stînga Nistrului au fost opriţi la punctul de trecere, fiind percheziţionaţi şi ameninţaţi de către forţele separatiste.
    – Continuarea agitaţiei electorale. La Consiliul Electoral de Circumscripţie din Drochia pînă la ora 9.00 a fost afişat portretul lui Vladimir Voronin, la intervenţia CEC, acesta a fost scos. În secţia de votare din Chircăieşti (Căuşeni) reprezentantul AMN s-a aflat timp îndelungat în secţie fără a avea acreditare. În preajma secţiei din Baurci (Găgăuzia) au fost observate persoane care aveau materiale agitaţionale ale PSD. În preajma secţiei de votare din localitatea Şendreni (Nisporeni) a fost observat afişaj electoral al PCRM.
    – Neaplicare ştampilei „Alegeri 05.04.09” pe actele de identitate. Preşedinţii Consiliilor Electorale de Circumscripţie din Briceni şi Ştefan-Vodă le-au spus membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare să permită votarea fără aplicarea ştampilei “Alegeri 05.04.09”. Ca urmare, alegătorii din localităţile Trestieni, Pererîta, Şirăuţi (Briceni) şi-au exprimat votul fără a li se aplica ştampila în buletinul de identitate, iar în cazul Consiliului Electoral din Ştefan Vodă, Judecătoria l-a obligat pe acesta să dispună aplicarea ştampilei în buletinul de identitate în toate secţiile de votare.
    – Prezenţa persoanelor neautorizate în incinta secţiilor de votare. În secţia de votare din Opaci (Căuşeni) poliţistul de sector s-a aflat în incinta secţiei de votare timp îndelungat (15 min a stat de vorbă cu preşedintele comisiei).
    – Certificate de vot eliberate cu abateri de la legislaţie. Locuitorilor din satul Tigheci (Leova) le-au fost eliberate certificate de vot fără a fi radiaţi din listele de bază şi fără a semna că au primit aceste certificate.
    – Probleme legate de listele electorale. Liste greşite au fost sesizate în secţiile nr. 143 și 230 din municipiul Chişinău. În liste au fost introduse greşit seria şi numarul unor buletine de identitate.
    – Votarea cu acte inadecvate. Un alegător din localitatea Hîrtop (Cahul) a votat cu paşaportul de străinătate. Alegătorii din Sălcuţa (Căuşeni) au votat în baza copiilor buletinelor de identitate. În secţia nr. 39 din localitatea menţionată, doi alegători şi-au exprimat votul fără a avea viză de reşedinţă sau certificat de vot.
    – Număr insuficient de buletine de vot. În mai multe secţii de votare a fost înregistrat un număr insuficient de buletine de vot. Astfel, în listele electorale ale secţiei de votare din satul Hăsnăşenii Noi (Drochia) sunt incluşi 853 de alegători, dar biroului secţiei de votare i-au fost repartizate 734 de buletine de vot. În satul Lazo sunt înregistraţi 385 de alegători, dar biroului electoral al secţiei de votare i-au fost repartizate 282 de buletine de vot.
    – Limitarea dreptului la vot a persoanelor care vorbesc limba de stat. În secţiile de votare din satul Maximovca (Anenii Noi) şi Maramonovca (Drochia) au fost repartizate buletine de vot doar în limba rusă.
    – Proasta amenajare a secţiilor de votare. Secţia de votare din Tvardiţa (Găgăuzia) nu corespunde standardelor legale. Secţia este amplasată pe un coridor lung cu iluminare proastă, reducând astfel câmpul vizual al observatorilor.
    -Prezenţa mai multor persoane în cabina de vot. La secţia nr. 144 din Chişinău au fost observate cazuri în care mai multe persoane intrau simultan în cabina de vot

  22. la raportările acestea de intimidări la votare, se poate face ceva sau …sunt postate numai aşa, să ştim noi ? 😐

  23. Mama soacra mea este din 1932, si la votare in s. Ustia r-n. Dubasari la inminarea fisei de votare o indruma d-le de la sectia de votare: ” … sa votez comunistii, auzi…”.
    Pe cind mama soacra le raspunde: ” lasama, nu ma invata ca stiu pe cine sa votezi…” La fel si Tatal socru a primit 9ndemnari, dar au votat democratia.

    Nu ma-am asteptat, dar ma mindresc. Fiindca ei de nimeni nu au ascultat si au votat conform spiritului sanatos.

  24. http://www.voteaza.md/mersul_votarii scriu de la CEC, aflam ca rata participarii a depasit pragul de 50 %, deci alegerile ar putea fi validate, daca nu se vor semnala incalcari grave.
    Acus se vor examina citeva contestatii ale opozitiei. Ghiciti cum va vota majoritatea din comisie?

  25. Eu vreau sa stiu daca la sectiile din strainatate membrii comisiei au voi sa intrebe adresa unde stau cit si adresa de la domiciliu din Moldova. Pentru ca stiu ca ei nu au voi sa verifice daca sederea este legala, deci nu au voie nici sa intrebe unde stau in Cehia! Iar adresa din Moldova este in pasaport!

    PS. Eu am votat la Praga, la ambasada.

  26. Conform sondajelor, diferenta de voturi intre comunisti si partidele liberale la ora 18:45 era foarte mica, da-ti mesajul mai departe si trimiteti TOTI CUNOSCUTII LA VOT pana la ora 21.00, SCAPAM DE COMUNISTI!

  27. CEC a recunoscut ca EUtv a incalcat codurile electoral si audiovizual si a sesizat CCA pentru a administra pedepse.

  28. Ni se comunica prin sms ca la Cirnateni, Causeni, a fost solicitata urna de votare la domiciliu si nu vine, era ora 20 cind s-a expediat mesajul. Oamenii sunt derutati pentru ca la biroul electoral nu mai raspunde nimeni la telefon.

  29. jos cu comunisti !

    sanatate si viitor cat mai bun celui ce a strigat la vot si celor ce inca striga JOS CU EI comunistii criminali !

    Domnul sa binecuvanteze Basarabia si sa o ajute sa scape de asa criminal regim cel putin prin liber VOT !

  30. PROCESUL ELECTORAL CONTINUĂ, NEREGULILE CURG

    Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009”, prin intermediul organizaţiilor membre, observă derularea alegerilor pentru desemnarea reprezentanților în Parlamentul Republicii Moldova din 5 aprilie 2009. În acest comunicat sunt prezentate problemele înregistrate între orele 10:00 şi 15:00.

    Intimidarea observatorilor LADOM. Observatorii LADOM din localitățile Opaci (Căuşeni) şi Baurci (Găgăuzia) sunt intimidaţi de membrii biroului electoral al secţiilor de votare şi le este intrezis dreptul la liberă circulaţie în cadrul secțiilor în pofida faptului că în activitatea lor nu împiedică desfăşurarea procesului electoral.

    Influenţarea alegătorilor. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare din Ecaterinovca (Cimişlia) influenţează alegătorii, indicîndu-le acestora, la eliberarea buletinelor de vot, pentru cine să voteze. Primarul din această localitate transportă alegătorii cu maşina de serviciu îndemnîndu-i pe aceştia să voteze pentru PCRM.

    Intimidarea alegătorilor. Aproximativ 10 alegători din localitatea Chiţcani din stînga Nistrului au fost opriţi la punctul de trecere, fiind percheziţionaţi şi ameninţaţi de către forţele separatiste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.