Moldovenii din Europa au bătut recordurile la alegerile de ieri


ITALIA: Moldovenii din Italia au luat cu asalt secţiile de votare, iar la consulatul RM la Bologna s-au prezentat un număr-record de alegători. Sute de oameni au venit aici cu maşini proprii sau cu autocare din diferite colţuri ale Italiei. Acest lucru însă era pe cale de a genera o mare nemulţumire printre electori din cauza riscului că buletinele de vot se vor consuma sau că cetăţenii nu vor reuşi să voteze până la închiderea secţiei de votare.

Potrivit Ninei Gorincioi, o basarabeancă stabilită în peninsulă, foarte multă lume a venit să voteze la Bologna din Ancona, Padova, Reggio-Emilia şi Parma. „Este o mare de oameni – familii întregi, cu copii mici. Eu nu-mi pot închipui că lumea s-a deşteptat. Am 60 de ani, dar n-am văzut niciodată ca oamenii să vină cu atâta optimism la alegeri. Dacă în prima jumătate a zilei mă îngrijoram că mulţi vor pleca acasă fără să voteze, acum situaţia e stabilă”, a adăugat dna Gorincioi. Peste 100 de moldoveni din Italia, deşi au fost anunţaţi că pot vota doar cu paşaportul, aveau la ei doar buletinul de identitate şi au fost întorşi înapoi.

IRLANDA: Cetăţenii RM din Irlanda au fost ajutaţi să-şi exercite dreptul la vot chiar de către grănicerii de la frontiera dintre Irlanda şi Anglia, care le-au permis să treacă graniţa fără viză. Ion Stamati, originar din Criuleni, şi Sergiu Petrovschi, din Făleşti, au solicitat viză colectivă pentru a ajunge împreună cu prietenii lor la Londra, dar li s-a refuzat. Acest fapt însă nu i-a împiedicat să ajungă în capitala britanică. Când s-au pornit pe cont propriu, grănicerii le-au permis accesul fără probleme. Drumul până la Londra n-a fost simplu, ai noştri parcurgând aproape 200 km şi schimbând un vapor şi un tren. „Am jurat poliţiei de frontieră că ne vom întoarce. Am mers să votăm, pentru că ceea ce se întâmplă în RM trebuie să ia sfârşit”, a remarcat Sergiu Petrovschi. La rândul său, Ion Stamati consideră că „un drum de două zile e mai necesar decât încă patru ani de mizerie”.

ROMÂNIA: La cele două secţii de votare din Bucureşti au votat сirca patru mii de basarabeni. Primii s-au prezentat la Ambasada RM din Bucureşti 500 de studenţi din Iaşi, urmaţi de câte 150 de studenţi din Suceava şi Galaţi şi 200 din Cluj etc. Potrivit datelor comunicate de Ambasadă, aproape 50% dintre votanţi au fost studenţi, care au venit cu autocarele din centrele universitare. Mulţi dintre aceştia au declarat că preferă să voteze la Bucureşti şi nu acasă, de frică ca să nu aibă probleme la trecerea frontierei. Solicitat de TIMPUL, Iurie Cerbari, preşedintele secţiei de votare de la Ambasada RM, ne-a declarat că n-au fost înregistrate incidente, în afară de faptul că unii alegători au venit la votare cu buletinul de identitate şi au fost nevoiţi să revină mai târziu cu paşaportul. Potrivit CEC, la Bucureşti au fost repartizate 8000 buletine de vot. În 2005, la Ambasada RM în România au votat 3200 de alegători.

PORTUGALIA: „În sfârşit, e timpul schimbării!” – cu această lozincă moldovenii din Portugalia au venit ieri la Ambasada RM din Lisabona. Potrivit lui Vasile Mija, jurnalist din RM stabilit în Portugalia, printre alegători s-a observat o atmosferă de mare sărbătoare, toţi exprimându-şi dorinţa de schimbare a puterii de la Chişinău. „Suntem siguri că vom învinge, că vom ieşi din dezastru, fiindcă lucrurile nu pot merge la fel şi în continuare”, a specificat Mija.

BELGIA: La Bruxelles, moldovenii au încins în faţa Ambasadei RM „hora schimbării”. În „inima” Europei au venit să voteze cetăţeni ai RM din Franţa, Olanda, Irlanda şi Belgia. Un grup de zece tineri din Olanda au făcut sute de kilometri pentru „a scăpa de comunişti”. Iar Stanislav Beşliu, cetăţean moldovean şi irlandez, s-a arătat indignat de faptul că „urna de vot este foarte mică în comparaţie cu numărul moldovenilor care aşteaptă schimbarea”. „Ce vor face cu buletinele de vot, când nu vor mai încăpea în cutiuţă?”, s-a întrebat dezamăgit Beşliu. Potrivit Ludmilei Bulgar, preşedinta Comunităţii basarabenilor la Bruxelles, şi aici un număr însemnat de alegători s-au arătat indignaţi de faptul că nu li s-a permis să voteze cu buletinele de identitate. „Nu văd de ce buletinul de identitate nu este o dovadă într-o asemenea situaţie. Consider că e o piedică inventată de CEC pentru a evita acumularea voturilor în favoarea democraţilor – doar şi ambasadele sunt teritorii ale RM”, consideră alegătorul Savatie Caramerli. Astfel, din cei 50 de alegători care s-au prezentat ieri până la ora zece dimineaţă la Ambasada RM de la Bruxelles, 20 s-au întors acasă după paşaportul „albastru”. La ora trei votaseră deja peste 300 de persoane.

Autori: Natalia Hadârcă | Ion Surdu | Pavel Păduraru


3 răspunsuri la “Moldovenii din Europa au bătut recordurile la alegerile de ieri”

  1. iupi, super !
    is curioasa daca nu vor fi ‘ignorate’ de catre comunisti.
    ca in caz de ‘da’, ramane lupta noastra de dus pana la capat!

  2. Felicitari pentru cei care au votat in occident,cu siguranta au votat contra comunistilor,mai rau este pentru cei din Basarabia care putini au votat dar si aceia in mare parte cu comunistii.I-mi pare rau pentru cei ce n-au inteles ca trebuie sa se termine odata pentru totdeauna cu dictatura comunista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.