In calitate de replica la articolul lui Viorel Mihail publicat in Moldova suverana la 12 ianuarie 2008 referitor la recunoasterea de catre Academiei de Stiinte a Frantei a limbii moldovenesti, am contactat responsabilul de editie a Dictionarului Academiei Franceze pentru precizare si documentare din prima sursa.
Va prezint raspunsul Academiei Franceze la intrebarea referitor la recunoasterea limbii moldovenesti in caz daca tema discutiei Va intereseaza.
Cu deosebita consideratiune
Ana GUTU – Prime Vice-Rector | Free International University of Moldova
…………………………………
Madame,
L’Académie française enregistre les usages de la langue française ; elle n’émet pas des avis sur les réalités politiques, sociales, culturelles, etc. auxquelles celle-ci renvoie.
Rien, dans l’article Moldave de son Dictionnaire qui vaut avis officiel, ne fait référence à ce que l’auteur de l’article qui vous intéresse suggère : “Relatif à la Moldavie, ancienne principauté danubienne située entre les Carpates et la mer Noire, ou relatif à ses habitants” (l’article devra d’ailleurs être actualisé). Aucune allusion au “moldave” ou à une “langue moldave”, ce que l’Académie a en revanche coutume de faire quand cela a lieu d’être : voyez Afghan, Afrikaans, Albanais, Allemand, Anglais, etc.
Enfin, je précise que ce qui engage l’Académie française ne se trouve que sur son site propre. Il convient de distinguer ses positions des éléments et opinions diverses qui se trouvent par exemple sur “Canal Académie”, initiative de l’Académie des sciences morales et politiques.
En vous souhaitant une heureuse année nouvelle, je vous adresse, Madame, mes cordiales salutations.
S. Tonolo
………………………….
—– Original Message —–
From:
To: “DICTIONNAIRE”
Sent: Saturday, January 12, 2008 3:49 PM
Subject: Question de langue
Nom : GUTU
Prénom : Ana
Adresse : 52, rue Vl.Parcalb
CP : 2012
Ville : CHISINAU
Pays : Republique de Moldavie
Mél. : agutu@ulim.md
Message : Distingues Mesdames et Messieurs,
Je suis linguiste et compte tenu des disputes sociolinguistiques dans notre pays concernant la langue de la Rep.De Moldova (surtout aujourd’hui avec un gouvernement communiste) je suis en train de preparer une replique a un article manipulateur paru dans la presse ou l’auteur affirme que l’Academie Francaise soutient l’opinion de l’existence de la langue moldave (opposee a la variante scientifiquement correcte langue roumaine). J’ai essaye de chercher dans votre dictionnaire une information a propos de cela, mais je n’ai rien trouve. Je vous serai infiniment reconnaissante si vous me faisiez parvenir une replique dans ce sens: Existe-t-il des opinions officielles de l’Academie Francaise visant la langue parlee en Republique de Moldavie?
Je vous remercie d’avance d’une reponse prompte et surtout extremement necessaire pour faire triompher la verite scientifique sur les tenebres de la manipulation!
Cordialement
Ana GUTU
Docteur es-lettres
Professeur universitaire
Universite Libre Internationale de Moldavie
tel/telecopie: 003732 22 55 05
GSM 00373 69125599
blog personnel: www.agutu.ulim.md
Referinte:
Limba romana [continutul din Wikipedia]
14 răspunsuri la “Pentru cei interesati”
cine poate sa traduca textul din franceza?
macar pasajele esentiale…
multumim anticipat
tari si teritorii vorbitoare de limba romana:
Text tradus automat de Google:
Madam,
The French Academy uses records of the French language, it has no views on the political, social, cultural, and so on. Which it refers.
Nothing in Article Moldavian his Dictionary worth official opinion, does not refer to what the author of the article suggests that interests you: „Related to Moldova, a former principality Danube between the Carpathians and the Black Sea , or on its inhabitants „(article will also be updated). No allusion to the „Moldavian” or a „Moldavian language,” that the Academy has on the other hand wont to do when this happens to be: See Afghan, Afrikaans, Albanian, German, English, and so on.
Finally, I said that what engages the French Academy is only found on its own site. It is necessary to distinguish its positions and opinions of various elements which are for instance on „Canal Academy, an initiative of the Academy of Moral and Political Sciences.
Wishing you a happy new year, I express to you, Madame, my cordial greetings.
S. Tonolo
Academia franceza sustine ca in dictionarul sau nu exista referiri la existenta unei limbi moldovenesti si atrage atentia ca nu are nici o legatura cu lucrarea „Petit Larousse”. Aceasta precizare vine dupa ce cotidianul „Moldova Suverana” a publicat, recent, un articol semnat de Viorel Mihail, in care autorul sustine ca „Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca”. Academia franceza a precizat, la solicitarea Mediafax, ca la rubrica „Moldova” din Dictionarul sau (Dictionarul Academiei franceze, n.red.) nu se face nici o referire la ceea ce sugereaza autorul articolului din „Moldova Suverana”.
„Referitor la Moldova, fost principat danubian situat intre Carpati si Marea Neagra, sau relativ la locuitorii acesteia”, este explicatia regasita in Dictionarul Academiei franceze, care urmeaza sa fie actualizata. Institutia citata de Mediafax a subliniat ca nu exista nicio referire la „moldovenesc” sau la o „limba moldoveneasca”.
Academia franceza subliniaza de asemenea ca nu are nici o legatura cu lucrarea Petit Larousse si considera, in acest context, drept curios faptul ca pe prima pagina a cotidianului „Moldova Suverana” a fost titrat: „Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca”, deasupra unei fotografii a lucrarii Petit Larousse 2008.
De altfel, Academia franceza precizeaza ca explicatia data termenului „moldovenesc” in editia din 2008 a lucrarii Petit Larousse este : „Legat de Moldova, stat independent, sau Moldova, regiune romaneasca; legat de locuitorii acestora; forma a limbii romane vorbita in Moldova”.
Mie cel mai mult imi place harta asta colorata decit declaratiile justificare ale francezilor.
Ioane in viata sunt momente cand e mai bine sa taci,sa nu spui sau sa nu scrii nimica,tu numai ce ai ratat un asa moment 😉
Alex, mersi pentru observatie, dar am fost sincer. Imi place harta, de ce sa nu spun: iata acolo am vazut ca este destul de maricica Moldova ca dupa suprafata este cit Albania, ca seamana putin si cu piciorul di Italia. De sa nu spun?
Crezi ca trebuie sa imi placa mai mult declaratiile astea ale francezilor precum ca chiar de au permis ca in dictionar sa apara asa fel de ‘neologisme’ precum limba moldoveneasca asta nu inseamna ca ei ar considera sau recunoastea aceasta pretinsa limba?
Apropo Alex, iata aici http://blog.gurau.md/2008/01/18/wai-moldovanule/#comments
ceva interesant si la tema ridicata de tine: daca taceai filozof ramineai.. 😀
Nu-i asa Socol’ ca acea harta ar fi si mai frumoasa daca Moldova ar cuprinde si tinuturile Bucovina, Herta, Sudul Basarabiei si ar mai fi completa si cu Moldova Romaneasca? Nu-i asa ca te-ai bucura si mai mult?
Georg’ pe mine ma multumeste ca cel putin Romania si Republica Moldova sunt de aceasi culoare. Poate intr-o zi se intimpla sa fie o singura tara. Iata asta m-ar bucura cel mai mult. Iar despre sudul Basarabiei, Bucovina si Herta desigur ca le regret si le voi inapoi, dar nu stiu daca mai este posibil pentru ca doar cu ajutorul celor de acolo, cu voia lor se poate de intors acele teritorii, dar mi se pare ca prea putini au ramas saracii pe acolo sper deosebire de Moldova unde suntem totusi majoritari si poate da Domnul sa ne unim macar noi de neamul strabun.
Cand ma alegeti pe mine Presedintele Romaniei Mari?
Daca va da Domnul sa ajung presedinte cu siguranta voi cere inapoi bucovina de nord si basarabia de sud. Ma deranjaza foarte tare ca hotii de rusii ne-au luat pamanturile si vad ca ei sunt singuri care nu mai au de gand sa le inapoieze la tara unde apartine, adica ROMANIA MARE!
Apropo, Tinutul Heta, dupa cate stiu eu populatia probabil 90% sunt Romani, Din Basarabia de sud, in judetul Ismail Romani sunt majori.
Totusi inainte de a cere pamanturile inapoi de la Ucraina, o sa intregesc MOLDOVA cu sau fara voia Europenilor s-au a Rusilor!
Sa dea Dumnezeu sa ajung si ziua aceia!
Success la toti nationalisti mei Romani!
God Blesses be upon YOU and your families!
Bine the future Romanian President, D-zeu sa te ajute!
Academia franceza respinge „limba moldoveneasca”
Academia franceza sustine ca in dictionarul sau nu exista referiri la existenta unei limbi moldovenesti si atrage atentia ca nu are nici o legatura cu lucrarea „Petit Larousse”, dupa ce publicatia „Moldova Suverana” a titrat, recent, „Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca”, transmite Mediafax.
Publicatia „Moldova Suverana” a publicat recent un articol intitulat „Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca”, insotit de o fotografie a dictionarului Petit Larousse 2008. Articolul din publicatia citata mentioneaza ca Petit Larousse, in dreptul sintagmei „Moldova” mentioneaza existenta unei limbi moldovenesti.
Academia franceza a precizat, la solicitarea Mediafax, ca la rubrica „Moldova” din Dictionarul sau (Dictionarul Academiei franceze, n.red.) nu se face nici o referire la ceea ce autorul articolului sugereaza. „Referitor la Moldova, fost principat danubian situat intre Carpati si Marea Neagra, sau relativ la locuitorii acesteia”, este explicatia regasita in Dictionarul Academiei franceze, care urmeaza sa fie actualizata. Institutia citata a subliniat ca nu exista nicio referire la „moldovenesc” sau la o „limba moldoveneasca”. Academia franceza subliniaza de asemenea ca nu are nici o legatura cu lucrarea Petit Larousse si considera, in acest context, drept curios faptul ca pe prima pagina a cotidianului „Moldova Suverana” a fost titrat: „Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca”, deasupra unei fotografii a lucrarii Petit Larousse 2008. De altfel, Academia franceza precizeaza ca explicatia data termenului „moldovenesc” in editia din 2008 a lucrarii Petit Larousse este : „Legat de Moldova, stat independent, sau Moldova, regiune romaneasca; legat de locuitorii acestora; forma a limbii romane vorbita in Moldova”. http://www.ziua.net/display.php?data=2008-01-18&id=231896
In comentariul tau nr. 10 Socolenco ai facut aluzii si pareri despre sansele Bucovinei si Basarabiei de sud de am mai reveni vre-o data la Romania.
Ti le reamintesc:
„Iar despre sudul Basarabiei, Bucovina si Herta desigur ca le regret si le voi inapoi, dar nu stiu daca mai este posibil pentru ca doar cu ajutorul celor de acolo, cu voia lor se poate de intors acele teritorii, dar mi se pare ca prea putini au ramas saracii pe acolo sper deosebire de Moldova unde suntem totusi majoritari si poate da Domnul sa ne unim macar noi de neamul strabun”
Aceleasi cuvinte le avem noi in minte cand ne referim la Basarabia (sau ma rog actuala RM). Nu stiu daca mai este posibil CA BASARABIA SA SE MAI POATA INTOARCE pentru ca doar cu ajutorul celor de acolo, cu voia lor se poate de intors acele teritorii, dar mi se pare ca prea putini au ramas saracii pe acolo (in RM).
Deci noi romanii din Romania vedem exact la fel ca tine dar ne referim la RM. De asta eu crec ca sunt foarte putine sanse sa mai poata fi facut ceva in ceea ce priveste Basarabia (RM).
In general romanii si-au luat gandul asta de mai bine de 15 ani. Indiferenta de azi este urmare acestor asteptari in van.