Comunicarea violenta


Iata despre asta ma gindeam sa scriu mai demult cind am observat cu cita agresivitate scriu aici unii in postarile lor. Am cunoscut multe persoane violente prin natura lor, altele doar violent aparente si chiar si eu am fost banuit o data de cineva ca fiind violent anume pentru felul meu calm de a fi. Violenta ca fenomen ne este insusit la multi inca de mici, inca de la scoala, unde care este cel mai violent este cel mai cotat.
Astazi nu voi scrie despre violenta la general, dar voi scrie anume despre violenta in comunicare sau despre comunicarea violenta. Primul lucru prin care putem observa aici pe blog comunicarea violenta este aparitia de semne de exclamatie sau de intrebare exagerate in unele comentatii sau chiar si posturi. Aparitia lor nu este intimplatoare pentru ca persoana pe linga cele scrise mai vrea sa transmita si o parte din mesajul non-verbal pentru a ne face sa simtim mai mult dezacordul sau protestul fata de altii sau fata de ideile lor. Cele mai multe persoane care ne transmit un mesaj violent sunt tentate sa foloseasca si cuvinte mai vulgare sau uneori chiar total necenzurate. Din aceasta cauza vreau sa atentionez pe multi care au de gind sa posteze aici, pentru a fi atenti la maniera de a scrie pentru ca orice incercare de a ne transmite un mesaj violent se simte. Intrucit violenta este ceva urit intr-o societate democratica trebuie sa cultivam la noi mai mult comunicarea non-violenta. Desigur ca rutina sau frustrarea ne face de foarte dese ori sa spunem cuvinte urite de care sa ne para rau pe urma, pentru ca le spunem nefondat de fapt. Adevarata cauza a nemultumirii noastre este in rutina sau frustrare. Atunci de ce sa nu renuntam din start sa folosim asa cuvinte daca stim ca o sa ne para rau?
Comunicarea violenta este prezenta in multe postari mai incordate aici, care sub acoperemintul curajului, adica spunind ca eu am curaj sa spun ceea ce gindesc nu facem decit sa camuflam aceasta violenta in comunicarea noastra. Despre comunicarea non-violenta puteti consulta mai multa literatura de specialitate, iar eu va recomand aici prima sursa pe care o gasesc interesanta, dar nu impartasesc numaidecit toate punctele de vedere de aici.
Comunicarea violenta se manifesta foarte clar atunci cind cineva avind anumite convingeri sau idei vrea cu toata puterea sa ni le impuna prin postare insistenta si chiar exagerata uneori. Cineva poate sa repete mesajul de foarte multe ori schimbind doar putin forma – mesaj care are un efect de bomba psihologica mai mult. Deci inisistenta asta este primul indiciu ca persoana data manifesta o comunicare violenta si cu cit incerci sa o contrazici cu atit mai rau faci pentru ca nimeni nu o poate opri de parca ar fi o reactie in lant exact ca o reactie atomica.
Oricum inteleg ca orice ingradire a acestor persoane poate fi catalogata de unii ca cenzura. Eu nu cred ca asta este cenzura, pentru ca cenzura este atunci cind nu ii dai omului voie sa spuna ceva, sa isi spuna ideile, dar atunci cind el ti le repeta la infinit, atunci nu mai cred ca este cenzura ci este o incercare de a ne lipsi de comunicarea lui violenta. Chiar vreau ca administratorii acestui blog, care se pricep la formularea de Regulamente, sa ne defineasca in conceptia lor notiunea de cenzura, pentru ca de multe ori se interpreteaza gresit. Dar nu vreau o formulare asa superficiala, dar vreau sa vad o prezentare mai completa in care se ia in cont si comunicarea violenta. Va multumesc anticipat! Pentru ca blocarea acelora care au efect de bomba psihologica tine de responsabilitatea exclusiva a administratorilor.
Mai vroiam sa comentez si despre incidentul lui Oleg la postul de radio Vocea Basarabiei. Eu nu am auzit vreo interventie de a lui Oleg acolo si nu stiu cit de justificat este ca sa le ceara socoteala. Cunosc insa ca Oleg este foarte inflacarat in iesirile lui si vorbeste foarte transant, liber si cu foarte mult curaj. Asta este ceva de invidiat, dar eu nu stiu cit de constient este el daca nu comunica uneori din anumite motive si mesaje cam agresive ceea ce si ii face pe moderatori sa il scoata din emisie.
Recunosc ca aceasta tema necesita foarte multa atentie si trebuie tratata la nivel. Sper doar ca la acest post nu vor mai fi comentarii violente. Mersi!


5 răspunsuri la “Comunicarea violenta”

  1. Poate ca sunt putin exagerat dar din experienta mea violenta verbala este poarta de intrare pentru violenta fizica. Din fericire in lumea virtuala nu poate apare violenta fizica, cel putin pana in prezent. De aceea revin la ceea ce am scris si voi mai scrie, consider ca cei de pe blog suntem la un nivel de instruire care sa ne permita sa combatem idei si nu sa atacam si sa jignim persoane, facand apel la unele carcteristici personale care nu au nici o legatura cu ideea pusa in discutie. Cum am mai scris poti spune cuiva ca nu esti de acord cu ideea lui si fara sa-l injuri de mama. Cu injuraturi si apoi cu lovituri rezolvau si poate mai rezolva problema doar acei primitivi car locuiesc in cartierul din care provin. Inteleg insa reactiile care raspund la injuraturi cu injuraturi pentru ca la un moment dat oricata rabdare ai avea ajungi la limita. De aceea militez pentru eleiminarea obscenitatilor de pe blog, care vor aduce probabil si o reducere a insultelor la persoana.

  2. Si ar mai fi ceva. Unele persoane sunt mai sensibile si mai suspicioase, cu motiv sau fara. Ar fi un semn de civilizatie sa le respectam suspiciunile si sensibilitatile.

  3. Da, Bogdan, sunt personaliati de diferita sensibilitate si trebuie sa respectam. Eu in acest post vorbeam si de comunicarea violenta, atunci cind comunicam intr-o maniera care ne face sa ne pronuntam cam exagerat la adresa cuiva.
    Vezi ca sunt persoane care au anumite convingeri si unii vor sa ni le impuna, dar asta nu este bine. Trebuie sa fim atenti la modul in care comunicam, pentru ca astfel devenim mai buni crestini.

  4. Din punctul meu de vedere constat ca suntem in perfect acord in domeniul violentei de limbaj si de comunicare. In privinta convingerilor eu cel putin accept ca nu am totdeauna dreptate si in cele mai multe cazuri recunosc explicit sau implicit cand gresec dar convingerile intime nu imi pot fi schimbate decat foarte greu si de obicei numai in urma experientei proprii si de aceea imi exprim doar opiniile neincercand sa schimb convingerile cuiva. Am de aceea pretentia, consider justificata, ca nimeni sa nu incerce sa ma convinga ca albul e negru atunci cand eu stiu ca e alb sau cel putin sa o faca cu argumente solide. De obicei in astfel de cazuri parasec discutia fara a ma pronunta. Dar si toleranta mea are o limta si cand e depasita inclusiv prin insistente fara sens izbucnesc si eu si unori folosesc si ceea ce am prins din cartierul in care am copilarit.
    Pe de alta parte constat cu placere ca, in ceea ce priveste dialogul nostru, avem o mare afinitate pe linia ideilor.

  5. „Pe de alta parte constat cu placere ca, in ceea ce priveste dialogul nostru, avem o mare afinitate pe linia ideilor.”

    Bogdan, ma bucur ca gasesti tangente intre ideile noastre. Exista totusi pe aici unii care au alta parere despre mine doar ca nu o argumenteaza deloc. Dupa mine felul in care scrie George, de exemplu, este rautacios. Nu stiu care e motivul lui ca sa aiba asa pozitii fata de noi, romanii-basarabeni, dar ceva il motiveaza la sigur. Poate tu poti sa il intelegi mai mult. Intrucit am spus ca e rautacios desigur ca poti observa foarte usor comunicarea violenta la adresa noastra cu toata ca in ultima vreme spune ca e tolerant cu majoritatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.