PLDM – partidul fenomen


In timp ce sfirsitul de an 2007 era marcat de aparitia si disparitia diferitor partide politice acum la mai putin de trei luni din 2008 putem deja deslusi mai mult din orientarea lor sau chiar si tendintele de aliere in 2009.
Colosul comunist mai mult ca probabil ca nu va lua o majoritate la urmatoarele alegeri, cu toate ca ei sunt destul de optimisti, si de asta vor dori ca sa isi gaseasca aliati cu care sa mentina majoritatea in parlament si sa domine in continuare. Ca primi aliati pot fi considerati PPCD si PD in ultimul din care a fuzionat ca prin miracol si PSL. Comasarea fortelor politice s-a produs si pe segmentul social-democrat. Nu este exclus ca si PSD condus de Braghis sa devina in caz de necesitate un satelit pentru comunisti.
Un alt grup de partide numit Liberale printre care PL, PNL, PLDM ar trebui cumva ca sa se uneasca pentru lupta electorala din 2009. PLDM este deja perceput de PD si PPCD ca mare risc pentru viitoarele alegeri. Nu cred ca PL sa fuzioneze in PLDM si asta doar din considerentul ca PL isi rezerva o alta strategie politica si atitudine fata de Romania decit PLDM. Nici PNL nu cred sa fuzioneze la PLDM pentru ca chiar de la aparitia partidului liberal-democrat a reclamat ca si PSL, PD si PPCD precum ca PLDM le fura membrii de partid prin corupere din structurile raionale. Este interesant cu cita forta absoarbe PLDM membrii diferitor partide si as crede ca mai urmeaza sa se plinga si PL, PCRM sau AMN si devine campion national pentru puterea de absorbtie. Acest partid chiar de la inceput a fost declarat ca partid-actiune, iar eu as spune ca este si partid-fenomen pentru ca intr-adevar niciodata nu s-a podus intr-un timp atit de scurt o emigrare atit de masiva din mai multe partide intr-un singur partid. Din acest considerent PLDM prezinta o forta de temut pentru multe partide la alegerile din 2009 inclusiv si pentru comunisti.
Un alt partid care se bucura de curind de mici victorii este AMN obtinind primaria din Buteni unde au fost organizate alegeri repetate ani la rind. Ma intrebam inca de la inceput care va fi oare relatia dintre AMN si proaspatul PLDM si mi se pare ca va fi una cooperanta.
Au mai aparut si alte partidute, miscari populare sau patriotice, dar nu le mentionez pentru ca nu cred ca au destula forta ca sa se produca pe scena politica din Chisinau.
Tin ca sa mentionez ca imi par aberante declaratiile liderilor PD sau PPCD care se arata deranjati de migrarea membrilor in PLDM. Intr-adevar trebuiesc probe si nu presupuneri declarate de la tribuna parlamentului. Imi amintesc de timpul protestelor din 2001 si de luarile de cuvint ale liderilor PPCD la acea vreme: asa cum doar criticau pe comunisti tot asa si acuma doar critica si nu imi par deloc credibili.

I.Socolenco


20 de răspunsuri la “PLDM – partidul fenomen”

  1. As crede ca un partid fenomen poate transforma Republica Moldova intr-o tara fenomen asa cum era perceputa Estonia cu citiva ani in urma.

    Apropo, ati observat pe semne care este tactica adoptata: comunistii ataca AMN, iar PPCD si PD pe PLDM. Totul devine tot mai interesant.

    Fiti pe faza! 😉

  2. PPCD este marea mea dezamagire prin cooperarea cu comunistii. Cat despre celelalte partide sa le vedem in actiune. De promis promit toti, inclusiv comunistii, care la noi in Romania, dar se pare ca si in alte tari foste socialiste s-au mascat in social-democrati. Ce pot spune clar ca in Romania socil-democrati adevarati nu mai exista. Poate aceeasi tactica va fi utilizata si in Bsarabia, daca simt ca pierd terenul de sub picioare. Cat despre liberali, sa dea Dumnezeu sa fie liberali adevarati si nu ca PNL al nostru.

  3. Felicitari dle. Socolenco !

    Mi se pare destul de reusita aceasta prima incercare de a face o analiza comportamentului actorilor pe esecherul politic autohton.
    Cred, pentru o mai mare perceptie, este necesar de reflectat si raportul intre partide si politica / planul UE si ai Romaniei pentru acest spatiu, intre partide si societatea civila. Cat de transparenti sunt, cum sunt finantate si ce averi gestioneaza partidul in intregime, precum si fiecare membru ajuns la functii publice, cata democratie in interiorul partidelor, cat de implicita este societatea civila la luarea deciziilor, ponderea lor la elaborarea si implementarea legilor expertizate si racordate la standarde UE. In ce masura urmaresc / apara interes national al etnicilor romani si a diasporelor altor popoare, al minoritatilor sexsuale. Care este contributia fiecaruia partid la edificare statului bazat pe drept, unde accentul major se pune pe drepturile si libertatile fundamentale ale omului, al valorilor materiale , culturale create de el.
    O alta problema majora, care ar trebui sa preocupe partidele – descentralizarea, autonomia si dezvoltarea administratiilor locale – chee de succes in rezolvare tuturor problemelor in teritorii, inclusiv si de pe malul stang al Nistrului.
    Repet, toate trebuie de analizat prin prisma Planului UE pentru aceasta zona a Europei, pentru a exclude speculatii doar pentru imagina pentru cutare sau cutare partid.

    Si in icheiere – o remarca.
    Pentru mine prezinta interes sporit aceasta apropierea armonioasa radicalei stanga si radicalei dreapta PCRM+PPCD.
    Gasesc elemente comune de „minune” in comportamentul lor, se opereaza cu aceleasi metode miseleste pentru a nu admite maturizare, crestere si accedere la putere altor actori. Prea multa aroganta, agresivitate, lasitate, secretomanie, ingerinta, tendinte de a administra autoritar doar de catre un grup restrans de persoane, ce pierd devin tot mai nepopulari.
    Ratingul lor e in scadere drastica.

    Ma intreb si va intreb – cata aici democratie si cine este in stare sa rastoarna aceasta situatie ?

  4. Ai perfecta dreptate, Bogdane.

    Am acelasi gustul amar.
    In spatiul „mioritic” – RM, are loc exact acelasi fenomen – pevaleaza interes meschin personal sau de grup unora persoane, care se extind dincolo de frontiere nationale. Are loc tendinta de a concentra potentialul economico – financiar doar in miinile acestor grupari oligarhice.
    Mai putin ii intereseaza nevoile oamenilor de rand. Ei sunt folositi doar in calitate de brate de munca ieftina.
    Ca se nu produca explozie sociala – este stimulata plecarea ei din teritorii (aproape un milion (!) din 4 mln. prezinta pericol major pentru viitorul RM) , deminuind intrun fel numar somerilor, care la randul lor, in calitate de remitenti alimenteaza (peste 30% din PIB) afacerile oligarhilor la ei acasa.
    In RM nu exista economie. Preturile, costul cosului de consum, serviciile in permanenta crestere, pe care o mare parte din populatie nu este in stare sa achite.
    Partidele (oligarhii) autohtone sa rafuiesc intre ei, altii se intaleg de-o minune, avand aceleasi interese. „Nanasizmul”, „cumatrism”, apartinenta la gasca, coruperea e la locul de „cinste”.
    S-a mers si mai departe – tendinta de a implica biserica, a exploata sentimente religioase a inoriasilor in jocuri murdare al politicienilor murdari.
    Dupa cate stiu, Constitutia nu admite imextiunea – sunt separate.

    Cam e trista situatia.

    O societate matura, implicata – e solutia a tuturor relelor ce li se intampla.
    E o axioma !
    Personal, nu vad alta solutie, decat transparenta si controlul puterii din partea societatii civile.

  5. nu avem opozitie demna de luat in considerare pentru a schimba viata noastra-n bine.
    e Chirtoaca si gata, care nu stiu cat va mai rezista.
    in rest, sunt opozantii comunistilor, dar tot banditi sunt.

  6. Fac valuri si campanie electorala, nu modificari in Constitutie sau alte povesti predestinate publicului naiv. In afara de Chirtoaca nu vad altii la orizont, sper sa mai apara macar cativa de genul lui pe scena politica, altfel nu ne asteapta nimic mai bun decat ceea ce avem acum.

  7. „Pentru mine prezinta interes sporit aceasta apropierea armonioasa radicalei stanga si radicalei dreapta PCRM+PPCD.”

    Domnul Stan, sa stiti ca comportamentul pepecedistilor nu este chiar atit de staniu, pentru ca uite ce coincidenta: chiar si aici in Cehia exista un partid numit KDU-CSL care reprezinta Uniunea crestin democrata (KDU – „Køes»anská a Demokratická Unie) care s-a unit cu partidul popular din Cehia (CSL – Ceská Strana Lidová), deci dupa cum vedem reprezinta exact PPCD-ul de la noi. Acum la ei este la guvernare ODS (Obcanská Demokratická Strana) si premierul este din partea acestui partid. ODS il are ca aliat pe ÈSSD (Èeská Strana Sociálnì Demokratická). Acum in opozitie sta comunistii KSÈM (Komunistická Strana Èech a Moravy), adica comunistii si cine crezi ca s-au aliat cu ei? Exact, KDU-CSL, care este echivalentul PPCD-ului la noi. Asa ca pe mine nici nu ma mira asa tare ‘conlucrarea’ pepecedistilor cu comunistii.
    Deci verticalitatea ppcd-istilor rezida acolo ca daca mai exista undeva in lume asa fel de aliante, atunci totul e perfect justificat. Sa stiti ca chiar si aici este tendinta mare ca sa ajunga comunistii la guvernare, pentru ca ei sunt cea de-a treia formatiune politica pe tara si in alianta cu crestin-democratii ar putea veni cu o majoritate peste vreo doi ani. Acum intelegeti de ce Cehia si Moldova au relatii atat de strinse? 😀

  8. Tudor, uite eu vad ca chiar si tu nu ai incredere deplina in Dorin, atunci de ce ne inviti si pe noi sa preluam neincrederea asta? Nu il contest cu nimic pe Dorin, pentru ca am observat din ultimele lui luari de cuvint ca devine mai stapin pe sine si incepe sa stie ce trebuie sa vorbeasca, s-a mai ingrasat putin (: asa ca devine lider, dar este inca lider in devenire. Acuma, peste un an, daca noi vom continua sa fim naivi, atunci comunistilor numai asta si le trebuie ca sa puna mina pe un procentas bun la alegeri. Trebuie sa votam un partid de temut pentru comunisti daca dorim sa facem schimbarea si dupa mine PLDM este un partid nou in care poti adera si tu, nu din simpatie pentru lideri, dar poti sa aderi ca sa vezi singur cum se organizeaza si daca este o formatiune impartiala si corecta. Intii ca sa ii judeci sau sa ii contesti, trebuie sa iti verifici toate presupunerile. Crezi ca e intimplatoare aderarea asta in masa din toate partidele de opozitie in PLDM ori crezi si tu ca se duc pentru bani acolo? Eu cred ca noi acuma ne dorim multe si toate o data: adica ne dorim in fruntea tarii lideri tineri, impartiali, cinstiti, puternici si capabili sa faca o mare schimbare in tara incit sa scapam de comunisti o data si pentru totdeauna. As crede ca nu e posibil asa ceva si trebuie sa invatam ca sa ne dorim mai putin si toate pe rind si vom reusi mai bine ca sa realizam totul ce ne dorim. In primul rind trebuie sa ne concentram asupra unui deziderat asa cum este sa scapam de comunisti. Dupa realizarea acestuia sa ne dorim restabilirea justitiei si respectarea drepturilor omului.. si tot asa pe rind, doar pe rind. Asa ca nu ii numiti pe altii ca sunt naivi cind se poate intimpla ca insisi voi sa fiti cam naivi dorind totul totodata – ceea ce-i mai imposibil. Succes voua!

  9. Da de komsomolisti cum ai de gand sa scapi Sokolenko ? 🙂

  10. Nu stii cine-s komsomolistii ?! Toata generatia asta Braghish-Serebrean-Filat-Rosca-Urechianu si altii

  11. Socolenco, in primul rand au am incredere in Dorin, care se tine extraordinar de bine, daca tinem cont de presiunile la adresa lui despre care nu mai are rost sa vorbim. Cat despre Filat, ma mir ca nu cunosti cateva aspecte din trecutul sau dubios (http://tudorcojocari.wordpress.com/2008/03/01/afacerile-murdare-si-bataia-de-joc-ale-lui-filat-pasat-ciubuc-lucinschi-sturza-tabacaru-motpan-bratunov-bodiu-grafchin-lozovanu-armasu-co/ ), ca sa nu mai vorbim de modul in care vorbeste, campaniile electorale proaste si multe altele. Migrarea unora dintre membrii altor partide la PLDM este ceva normal, avand mai multe motive: speranta moare ultima (uneori omul mai prefera sa inchida ochii si sa spere orbeste), banii, mirajul unei schimbari bruste, dorinta de putere, infiltrarea securistilor care au dezbinat prin intrigi celelalte partide (fals-opozante si ele), etc. Alternativa PL nu mi se pare o idee tare reala acum, tocmai din cauza faptului ca lumea stie doar de Dorin, iar sa te impotmolesti in imaginea unei sigure persoane care si asa are foarte multe treburi pe cap nu e deloc bine. Despre Mihai Ghimpu nu are rost sa discutam amu.
    Iar cat tine de acei „comunisti”, sa avem in vedere ca in RM nu prea mai exista relcvii de acest fel, decat Voronin sau Stepaniuc. Pericolul vine insa de la „comsomolistii pe viata”, inclusiv Urechean, Diacov, care nu sunt decat niste afaceristi asa cum e si dragul de Filat, concurentul lui O. Voronin in lumea afacerilor, normal ca vrea sa ii inlature. Dar, vorba aia: scapi de dracu si dai peste tat’su.
    noroc!

  12. Gheorg, daca nu iti place textul poti sa nu citesti. Ce parca ale tale sunt cele mai inspirate?

  13. Tudor, deci mi-ai confirmat inca o data ca PL nu poate fi o alternativa, pentru ca acolo este vazut doar Dorin. Atunci care poate fi alternativa pentru a detrona comunistii in 2009?
    PLDM poate ca nu este partidul care are in componenta pe cei mai ideali si mai curati oameni, asa cum imi recomanzi sa citesc acel articol vechi scris inca prin ’98, caci l-am citit eu mai demult, dar spre deosebire de alte partide PLDM dispune atit de vointa cit si de resurse reale: migrarea din celelalte partide aduce un flux de potential uman foarte prielnic pentru un partid nou care vrea sa detroneze comunistii.
    Eu cel putin imi doresc ca Moldova dupa 2009 sa devina o tara cu majoritate democrata si comunistii sa fie in minoritate si sa ajunga in opozitie. Poate abia atunci le va veni gustul pentru discutii cind vin cu initiative in parlament pe care le voteaza ca o masina fara pic de analize si dezbateri sfidind toate normele democratice.

  14. Scuze pentru OFF-topic. Ioane, ce se intampla cu site-ul tau? Nici o postare noua, nici un comentariu nou, acum e inaccesibil.

  15. Sorry Bogdan, dar nu am avut acces la net in ultima vreme si nu l-am putut verifica. Am sa incerc sa il restabiliesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.