Nu e un secret pentru nimeni ca RM e un stat politienesc. Drepturile fundamentale figureaza aici doar pe hartie, libera exprimare, dreptul la asociere sunt caricaturale sau chiar de-a dreptul o fictiune, iar politia de la un timp incoace pare sa fi devenit un organ autonom, care are mai degraba menirea sa intimideze, sa inabuse practicile democratice decat sa prinda infractori, de exemplu. De ce, totusi, societatea moldava in intregul ei, cu mici exceptii, nu e scandalizata de starea de lucruri creata sau nu o percepe ca pe o anomalie?
Desigur, cel mai important factor este partidul de guvernamant, care dispune de toate parghiile, de organe de represiune, prin intermediul carora isi impune vointa.
Pe de alta parte, cetateanul RM a fost dresat de mic sa aiba o mentalitate de supus, dar si dictatoriala, care nu se deosebeste prea mult de a politistilor. Astfel, conform unor sondaje efectuate in ultimul timp, majoritatea populatiei se pronunta impotriva multipartidismului, optand pentru existenta unui singur partid care ar guverna tara cu o mana de fier. „La ce ne trebuie atatea partide in tara, numai dezbinare si dezordine”, zice simplu cetatean, naucit de multimea de formatiuni politice si de mesajele asemanatoare emise de acestea. De asemenea, cetatenii RM sunt destul de sceptici vizavi de ideea de diversitate, de diferenta, desi, paradoxal, accepta cu usurinta minoritatile nationale, ba mai mult, n-ar avea nimic impotriva sa fie asimilati de acestea.
As putea generaliza afirmand ca spiritul national predispune la dictatura. Daca in perioada sovietica creatorii autohtoni, promovati cu insistenta in manualele scolare, incercau sa impuna ideea de om nou, internationalist (in sensul conferit de rusi, adica rusificat, sovietizat), acum aceeasi creatori promoveaza ideea de om medieval, cucernic, supus traditiilor, dar nu numai lor, supus la tot ce zboara si ce misca. N-am citit nicio lucrare, n-am audiat nicio piesa, n-am avut ocazia sa admir nicio lucrare de pictura indigena in care sa fi fost reflectat un compatriot de-al meu revoltat cu adevarat, care sa vrea sa se emancipeze de lanturi, indiferent ca sunt ale sistemului politic opresiv sau ale traditiilor nobile stramosesti. Spatiul dintre Nistru si Prut nu a dat nastere unor scriitori razvratiti gen A. Rimbaud sau Lautreamont, daca e sa ne limitam doar la secolul XIX, iar literatura de peste Prut, net superioara calitativ, nu se ridica nici ea in ansamblu la nivel european (cel putin cea predata in scoala), in stare sa contribuie la modelarea unui spirit pe masura.
La moment, sunt destul de sceptic vizavi de ideea de viitor european al RM. Migrarea masiva a basarabenilor in tarile occidentale in cautarea unui loc de munca si care au avut ocazia sa se familiarizeze direct cu realitatile de acolo, n-a produs schimbarile de mentalitate la care ne-am fi asteptat. Oamenii gandesc cu aceleasi categorii de acum cateva decenii si asteapta un mesia, care le-ar aduce mult ravnita izbavire.
Sper ca ati prins ideea. Un stat in care arta, presa, partidele, cetatenii, structurile publice sunt anomalii, nu poate fi decat politienesc, iertata sa-mi fie tautologia.
17 răspunsuri la “De ce statul-politienesc RM nu e perceput de populatie ca o anomalie”
eu cred ca populatia, desi realizeaza faptul ca traieste intr-un stat-politienesc, totusi are o frica de-asi exprima liber parerea … probabil e din cauza actiunilor din partea partidului de guvernamint, care a inabusit (sau cel putin a incercat) orice tentativa de libera exprimare … in RM in ziua de azi, probabil marea majoritate nu e deacord cu comunistii de la putere, insa acest lucru ar trebui aratat fizic, nu numai prin discutii in familie la bucatarie. insa nici eu nu stiu cum se organizeaza un astfel de eveniment, asa ca ramine sa asteptam … eu totusi cred si sper sa-i dam jos odata pe comunistii care au facut atita rau populatiei …
Pentru mine e simplu.
Se pastreaza raportul : rob (sclav) – stapan (mesia).
Nu exista o adevarata seperare puterii in RM.
Nu avem o societate civila matura.
Nu avem o opozitie politica matura.
Nu avem o presa libera si matura in plin sens al cuvantului.
Contopirea presedintiei, parlament, SIS, MAI, procuratura, justitia, sindicate, mass-media „publica” finantata din bugetul statului + cele „prihvatizate” si transformate in tribune personale de propaganda politica, clericului bisericesc sub obladuirea Mitropoliei Moldovei(a citi Ruse), toate stau la cheremul unui singur clan – V.Voronin.
Nanasism, cumatrism, corupere e la nivel cel mai nalt (presedintia nu face exceptie) e la locul de cinste ! – de aici e si saracia pronuntata a majoritatii populatiei pe fondalul doar catorva milionari, rasariti peste noapte. Hartuiala celor nemultumiti, depresia, exodul populatiei in masa.
Curata dictatura presurata cu cultul personalitatii.
Democratia, drepturile omului doar se mimeaza.
Lista poate fi continuata.
Acest dezmat poate fi oprit doar daca s-a reusi demolarea definitiva vechiului sistem, mostenit de la fostul URSS.
Pentru asta se cere schimbarea mentalitatii, clasei politice si curatare generala a organelor.
Nu confundati cu organele a demnitarilor ! 😀
Poate doar castrarea lor, ca sa nu mai reproduca bigoti ?
Moldova de astazi, se pare este un teren de explorare excelent pentru o „psihiatrie” sociala..
Pentru o sociologie reala nu este loc, situatie in care totul este falsificat de la recensaminte pana la simple sondaje. Atata timp cat aceasta tara v-a fi sub un regim dictatorial totul v-a ramane o enigma. Poate in viitor asta v-a fi misiunea istoriei..
Lasa Gheorg nu mai fi asa pesimist. Daca tu ai ajuns ca sa constientizezi realitati din Republica Moldova, atunci asta trebuie sa te faca fericit si nu invers. Pentru ca doar constientizind care este starea de lucruri vom putea cu adevarat actiona asa cum trebuie pentru a schimba lucrurile spre mai bine. Nu mai trebuie sa fim pesimisti ca nu sunt partide, ca nu sunt cetateni luminati ca nu a mai ramas lume buna. Trebuie sa recunoastem ca in ultima vreme chiar a fost inregistrat o implicare mai mare din partea societatii civile, oamenii se intereseaza si pentru asta iata lasa ca administratorii Curaj.Net sa verifice care era starea de lucruri aici pe acest blog si care este acum. Te asigur ca vor constata ca anul acesta se observa un activism mai sporit si asta trebuie sa ne bucure! Doar implicindu-ne fiecare vom reusi ca sa schimbam cu adevarat ceva. Mai mult optimism si daca nu ai inspiratie, atunci bea si tu un pahar cu vin de Moldova si sa vezi cum ai sa prinzi la curaj! 🙂
http://skynet.ilive.ro/wp/
Lasa sa verifice care era starea de lucruri aici pe blog anul trecut pe vremea asta si care este acum.
Doar optimisti trebuie sa fim si asfel vom putea construi o societate sanatoasa si nu o societate deficitara construita pe frustrari si insuccese.
De ce blocajul restabilirii cetateniei romane pentru basarabeni nu e perceputa de populatia Romaniei ca o anomalie???
Cand populatia Romaniei va intelege ca mai intai trebuie sa dai, pentru ca apoi sa primesti???
Cum vrea populatia Romaniei sa fie respectata si laudata, cand manifesta asa imens dezinteres, ura si batjocura pana si in legi fata de cei pe care-i unii ii numesc frati???
Mai sus vededeti trei intrebari care framanta mintile la cativa cetateni ai Rep.Moldova – inca optimisti referitor la relatiile cu Romania!
Asa deci, asteptam povesti romanesti din partea reprezentantilor Romaniei!
Parerea mea, majoritatea populatiei nici dupa 17 ani nu sesizeaza doua lucruri esentiale. In democratie raportul e altul:
– statul e in serviciul individului si nu invers (!).
– cetatean participativ, implicit la luarea deciziei si responsabil pentru rezultate.
Moldovenii sunt foarte vorbareti cind e vorba de vize ,cetatenie si in general cind e vorba de „datoria” Romaniei fata de ei , dar in schimb cind e vorba de datoria lor fata de Romania e foarte posibil sa ti se raspunda cu o injuratura, de aceea sunt pentru redobindirea cetateniei romanesti la toti moldovenii,doar odata cu teritoriul, adica exact in acelasi fel in care s-a pierdut. Asa mi se pare ar fi cel mai cinstit pentru ambele parti, sa primeasca cetatenia Romaniei.
Eu cred ca Romania este constienta de datoria pe care o are numai ca pina acum, nu cred ca a primit acea confirmare pe care o asteapta din partea populatiei din stinga Prutului.
Ai dreptate Anatol. Sunt sechelele comunismului. Si la noi in Romania sunt foarte multe persoane care nu pot concepe ca functionarii statului, incepand cu presedintele si sfarsind cu ultimul sef de post sunt angajatii nostri pe care ii platim din impozite si nu sefii sau stapanii nostri. Si cand incerc sa explic acest lucru in special la pesoanele mai in varsta din mediul rural parca le-as spune blasfemii, vorbesc singur. Iar politicienilor situatia le convine de minune, lipsa de activism civic le permite sa-si faca jocurile. Imi inchipui ce e la voi in Basarabia. Noroc ca apar noile generatii din care cei constienti au alta perceptie si la voi si la noi. Eu oricum imi continui actiunile de „desteptare” si pana la urma sper sa trezesc si macar catva dintre cei in varsta.
Potrivit statisticilor oficiale, in numai doua luni, retributia medie a muncii a scazut cu 17 la suta fata de sfarsitul anului trecut http://www.protv.md/stiri/economie/salariul-mediu-pe-economie-in-cadere-libera.html
Mircea sunt total de acord cu tine. Cetatenie prin teritoriu romanesc. Poate s-ar putea face exceptie pentru romanii din Transnistria. Sustin deci RESTABILIREA CETATENIEI pentru cei ce au fost cetateni romani sau urmasii acestora, cu o examinare a cunoasterii limbii romane pentru cei de alta etnie decat romana. Cei ce nu sunt urmasi ai cetatenilor romani deposedati abuziv de cetatenie de catre Uniunea Sovietica (adica rusofonii stabiliti dupa 1944 si urmasii lor) sa treaca prin procedurile obisnuite pentru OBTINEREA normala a a CETATENIEI romane (inclusiv examenele de limba, istorie si geografie). Iar restabilirea cetateniei trebuie totusi meritata. Nu o merita cei ce denigreaza poporul lor, poporul roman sau moldovenistii primitivi, care sustin aberatiile unor pseudosavanti pe care nu-i pomenesc pentru a nule face reclama. Nu stiu cum ai putea sustine pe cineva care te injura si te insulta pe motive aiurea doar pe motive de apartenenta etnica si care practic isi injura si insulta chiar parintii si stramosii care au avut puterea sa-si pastreeze numele romanesc nerusificat. Dar nu mi se pare corect nici ca pentru cativa detractati si refulati sa sufere si oamenii nevinovati, din care unii (sper ca majoritatea) sunt romani chiar si cu sufletul.
Nu ramane decat sa se implice fiecare in aceasta lupta pentru drepturi!
Nu e pentru nimeni obligatori sa se stropeasca cu benzina in fata guvernului, dar ar putea incepe prin monitorizatea presei libere, forurilor. Sa i-a atitudine!
Si daca cineva nu stie cum sa organizeze astfel de miscari, atunci poate adera la cele existente deja. Numai cand fiecare va fi constient de ceea ce se intampla se va schimba ceva.
Iar cei care asteapta sa vina Mesia si sa-i scape de toate relele- nu merita nici sa traiasca!
Goethe spune ca nummai acela isi merita viata-care se duce in lupta pentru ea in fiecare zi!
Rezistenta si curaj!
sa ia atitudine. nu sa i-a.
eu iau, tu iei el ia atitudine.
in schimb: lui i-a luat statul banii, salariul, pamantul.
O intrebare pentru Carolina moldovenista: de ce sa li se ofere pasapoarte si vize celor care declara ca vor impusca orice roman care „atenteaza la suveranitatea Moldovei?” Adica cum vine asta: sa oferi toate facilitatile dusmanilor Romaniei?
Pana si derbedeii care dupa ce se imbata la Iasi scot cutitele „sa-si apere suveranitatea Maldovii” crezi ca merita pasapoarte? Poate pentru Rusia!