Am ajuns intr-un moment fara intoarcere: clasa politic pro-sovietica (nici macar nu este pro-rusa; este pro-sovietica; pro-un sistem mort) din RM a inebunit. Si-a pierdut cumpatul. A inceput cu arestari urmate de tortura, ca in vremurile bune ale lui Tatuka Stalin.
De obicei un asemenea moment de iesire din pepeni semnifica coacerea conditiilor pentru schimbare. Nu-i vad prea bine la anul pe cei care continua sa pupe in fund regimul. Viteza schimbarii este foarte mica majoritatea timpului, dar cand incepe schimbare, se desfasoara cu o asemenea viteza incat asa-zisii conducatori isi pierd hatzurile.
De cand urmaresc politica nu am vazut nici macar un singur caz cand minciuna sa invinga total. Cum a spus un presedinte american…citat de un popa din Ardeal: „Cu minciuna poti manca de demineata, poti pranzi, poti manca de cina, dar niciodata de ojina!” Sau invers: de ojina dar nu de cina. Nu stiu care e ultima. As face un apel necesar tuturor: sa uitati dracului macar pentru o zi cine pe cine iubeste sau cine cu cine se culca, si sa va uniti fortele ca sa treceti hopul. Chiar si o aliantza nefireasca intre toate asa-zisele partide minuscule cu program necomunist ar putea fi un inceput de democratie. Pana la urma se vor alege apele. Parlamentul baltzat romanesc din 1996 a fost ce-i drept un esec intr-un sens, dar azi Romania are totusi in multe privinte profesionisti in conducere. In definitiv toate deciziile politice reusite din ultimii aniu demonstreaza asa: am intrat in NATO, am intrat in UE si tara merge spre bine indiferent ce spun detractorii si mai ales fostii activisti comunisti.
Am fost impresionat de progresul facut de Romania in ultima vreme, chiar comparand lucrurile cu situatia dein Septembrie anul trecut.
RM este la rascruce si cancelariile straine incep sa fie informate despre aceasta criza.
7 răspunsuri la “CRIZA POLITICA DIN R.M.”
Managerii moldoveni si cei japonezii au decis sa se intreaca intr-un concurs de canotaj. Ambele echipe s-au antrenat din greu. In ziua cea mare, se simteau pregatiti. Japonezii au castigat cu un avans de doi kilometri.
Moldovenii au fost extrem de descurajati ca au pierdut, moralul lor s-a prabusit.
Managementul superior a decis ca motivul unei infrangeri atat de zdrobitoare trebuie aflat, asa ca au angajat o firma de consultanta ca sa investigheze problema si sa recomande actiuni corective. Consultantul a aflat ca echipa japoneza a avut opt oameni la vasle si unul la carma; moldovenii au avut un om care vaslea si opt oameni la carma. Asa ca, dupa un an de studii si milioane de dolari cheltuiti ca sa analizeze problema, firma de consultanta a ajuns la concluzia ca sunt prea multi oameni la carma si prea putini la vasle in echipa moldoveneasca. Asa ca, pe masura ce se apropia ziua cursei din anul urmator, structura manageriala a echipei moldovene a fost complet reorganizata.
Noua structura cuprindea:
patru manageri de carma, trei manageri zonali de carma si un nou sistem de urmarire a performantelor pentru omul de la vasle, ca sa i se asigure stimulent in munca.
Anul urmator, japonezii au castigat cu un avans de patru kilometri.
Umiliti, cei din compania moldoveneasca l-au concediat pe vaslas pentru performante slabe si au acordat managerilor o prima, pentru ca au descoperit unde era problema.”
by Anonymous, seamana foarte mult cu situatia din RM!!! 😀
Desi nu sunt aanalist politic pot totusi concluziona, pornind de la ultimele evenimente ca in R Moldova situatia politica se incadreaza in tipare clasice: guvernarea comunista pierde orice control asupra situatiei si intra in degringolada. Poate ca si tatutuca Putin s-a saturat de i si le-a sistat ajutorul. Acum este dispusa la orice, inclusiv la tratative cu Smirnov pe care pana de curand il excomunicase. In plus se teme pana la paroxism de miscarea pentru drepturi cetatenesti si pentru unire. Imi place sa cred ca aceasta miscare este mai puternica si cu mai mult impact la ceteteni (adica la partea poporului activa politic si care gandeste cu propriul cap) decat spun participarile firave la actiune initiate de aceasta. Represiunile politienesti tipic bolsevico-staliniste probabil spun mai mult in acest sens decat aparenta exprimata prin acele participari firave de care am pomenit deja. Solutia este, asa cum a spus Anton, o coagulare a tuturor partidelor anti bolsevice si nationaleintr-un front comun care sa castige alegerile si care sa ramana unit cel putin pana la sfarsitul mandatului, impunand transformari ireversibile cursului politicii basarabene. iar dupa ce democratia a fost instalata solid partidele si pot recapata individualitatea si sa treaca la o lupta politica conform principiilor democratiei. Poate pana atunci urmasii bolsevicilor coagulati in p. c. din Moldova ( minuscule intentionate) vor ajunge, impreuna cu slugile lor moldovenistii primitivi, acolo unde le e locul, ” groapa de gunoi a istoriei” dupa ex[presia lor pe care mi-am insusuit-o in ceea ce-i priveste. Sper ca, pornind de la vantajele actualei situatii, politicienii basarabeni democrati vor fi la inaltimea momentului si vor exploata in favoarea democratiei actuala situatie.
Totusi, nu cred ca regimul e in agonie. Dimpotriva, este din ce in ce mai puternic, oamenii sunt tot mai infricosati, iar partidele anemice din opozitie asteapta perioada preelectorala sa faca cateva declaratii razboinice. Putin probabil ca in curand se va schimba ceva in bine. Sper sa nu am dreptate…
Gicule, eu am trait perioada 8’89-’89 in Romania. Din cate descrieti voi simt , printr-o perceptie mai mult sentimentala decat rationala, ca situatia e foarte asemnatoare. Arestari ale dizidentilor, lozinci triumfaliste, noi suntem mai grozavi ca toti, atacuri voalate la adresa perestroicii.Si lipsuri cat cuprinde, idar si mitinguri pentru orice si „asmuteli” impotriva celor ce nu erau aliniati din motive diferite, ideologice, etnice, etc. Asa a fost si la noi. Deocamdata oamenilor le e frica, dar si frica are o limita, dupa cum si mizeria materila are o limta. Si cand se va trece peste limita fricii si a mizeriei se va produce explozia. Asa a fost la noi. Explozia trebuie sa va gaseasca organizati pentru ca altfel „la vremuri noi, tot noi.” Si inca ceva, pridenta in masura posibilului, trebuie sa mai ramina cineva sa si construiasca dupa demolarea regimului. Pregatirea se poate face si prin ceea ce comunistii numea munca de la om la om. O informatie treansmisa in mediu propice face mai mult decat multe alte lucruri, Oamenii trebuie informati, trebuie combatute minciunule guvernamentale,zvonurile serviciilor secrete, dezinformarile. Trebuie ca si mos Ion si baba Maria sa cunoasca adevarul sa nu poat fi masa ce manevra cum au fost pentru comunisti la voi si pentru neocomunisti la noi. Nu stiu cum o fi la voi, dar rudele si cunoscutii mei de la tara cand eram in vizita erau foarte curiosi, ma intrebau fel de fel de probleme. Si eu avand credit le spuneam adevarul ,chiar dac ear defavorabil convingerilor mele. Sper ca in acest fel sa fi format si eu mcar partial catva democrati care au transmis mesajul mai departe si sa fi contribuit la victoria din 1996, car in final a fost o dezamagire catastrofala. Poate metoda cu propagarea adevarului in mediul rural, mai putin informat si mai sensibil la manipulare o putei face si voi, intelectualii democrati basarabeni. Iar alte metode le puteti stii voi, cei din inima evenimebntelor, mult mai bine ca mine, care stau pe margine si chibitez.Va doresc din tot sufletul victoria.
Ce se intampla, sunt cenzurat. Am postat de doua ori un comentariu si nu apare. Scuze daca va aparea dublat, nu a fost intentia mea
Vedeti aici ce s-a intamplat la o alta manifestatie de protest: http://jurnal.md/?article=54