Ne-am constituit, am activat, activam si vom continua sa activam ca cetateni asociati doar in conditii permise de acte si legislatia interna si cea internationala pentru promovarea principiilor democratice si a valorilor general-umane in acest spatiul european.
in parcurs de 5 ani de zile nu am deviat nici un milimetru de la scopurile propuse. in pofida acestui fapt adevarul, mesajul care rasuna la diferite dezbateri in cadrul intrunirilor, mitinguri petrecute absolut in mod pasnic, comunicate (apeluri, petitii) expediate din numele asociatiei sau al cetatenilor prin intermediul si ajutorul asociatiei „Hyde Park” nu sunt comode celor cu ,,musca pe caciula”.
Ultimii, fiind ne la locul lor si certati cu legea in vigoare, merg in contrasens, folosind metode murdare pentru readuce la tacere si servilism cetateanul (grup de cetateni) incomod(zi) prin „argumentul” batei – forta si tortura. Metode, folosite pe larg in sec. IXX-XX substituind argumentul cuvantului si suprimatia legii cu maciuca (bata politieneasca, judecatoreasca): gen: „n-ui omul – n-ui problema”.
Angajatii MAI in loc sa asigure buna desfasurarea si protejarea participantilor in virtutea obligatiunilor sale, recurg la tot felul de provocari, intimidari si constrangeri.
Vina totalmente apartine organelor de forte si celor ce trag sfori de dupa culise.
Acelasi tratament este aplicat si reprezentantilor minoritatilor sexuale de catre politie aservite intereselor clanurilor din varful piramidei, de un grup de cetateni iritati, certati cu legea, pretinzand ca, ideologia fundamentalista crestin-ortodoxa este baza, fundamentul societatii, statului (planetei, universului) coordonat nemijlocit de Vasile Filat – pretins paranoic „omul uns cu harul lui Dumnezeu”, facand jocul regimului actual.
Ultimul, fiind aservit moftului geopolitic al Kremlinului in aceasta zona.
Cei, ce trag de sfori, prefera de obicei sa ramana in umbra. insa, este suficient de facut cateva exercitii ca sa observi aceasta ura patologica antieuropeana si antinationala, de unde vine ea. Printre contramanifestanti „antighei” religiosi, iritati si agresivi. am observat cat ortaci aroganti al PCRM, atat si PPCD sub forma de „turisti”, „caratisti” (?) din intamplare (!?) ajunsi in numar mare in PMAN. Potrivit opiniei lor, datu cu ranga in cap este cea mai potrivita, mai simpla si mai ,,umana” metoda pentru a impune propriul punct de vedere.
Norme constitutionale nu mai conteaza ?
Ma intreb, la baza rapoartelor comisiilor europene pentru drepturile omului ce va sta ? Nu cumva intoleranta si lipsa de respect in R. Moldova fata de cetatean ?
in consecinta – neadmiterea accederii RM in UE, la valorile ei umane in timp apropiat cu termen nelimitat. De unii singuri nu avem nicio sansa de existenta. ªi ce facem ? Restauram URSS ?
Cu alte cuvinte: Adio UE ! Adio UNIRE ! Adio, FRAtI ROMaNI !. (???)
Ori discursul agresiv, instigator, profund antieuropean si antinational din ziua 9 mai de la Memorialul Eternitatii, rostit de cet. V. Voronin din intamplare ajuns la presedintie, aducand laude rezultatelor razboiului ,,victorios” in anii 1941-1945, pe cand lumea progresista comemoreaza la data de 8 mai pe toti cei cazuti, indiferent pe care parte a baricadei a luptat, si serbeaza Ziua Europei la 9 mai, pe nimeni nu pune pe ganduri ?
Prin aceasta s-a gasit un consens, o impacare.
Noi ce facem , negam ?
Perpetuare saraciei profunde, coruptia, dictatura clanurilor mafiote, dezmatul al politistilor, injustitia, disparitia etnicilor romani din acest teritoriul, discriminare, moarte prematura – or asta o dorim ?
Metode evului medieval sunt incompatibile cu valorile si aspiratiile euroatlantice in sec. XXI
A.Hristea-Stan. Chisinau. 13 mai 2008
15 răspunsuri la “Moldova, incotro ?”
De acord, Anatol. Ai indicat corect hibele unui stat totalitar, in care suntem nevoiti sa traim… Cel putin, deocamdata.
Tin minte ca prin anii 1987-1989, cand mizeria din Romania ajunsese la limita inferioara regimul devenise deosebit de agresiv, sintindu-si sfarsitul aproape (la vecini incepuse sa functioneze perestroica si glaznosti). Probail ca si bolsevicii din R Moldova isi simt sfarsitul aproape si au intrat in degringolada ca sa se salveze. Si se mai poate ca manifestarile grupului fratilor Brega ( democrati si unionisti) sa aiba un impact mult mai puternic asa cetatenilor decat indica slabele participari. Un alt indice in acest sens sunt si atacurile moldovenistilor primitivi care de cele mai multe ori trec la atacuri personale. Si cum am mai scris undeva, grupurile minoritare pot constitui tinte de deturnare a nemultumirilor, oferind celor cu o constiinta mai putin ridicata prilejuri de defulare. Cat despre fundamentalistii religiosi, folosirea lor in scopuri politice este deja bine cunoscuta. Chiar daca nu sunt analist politic, nici profet, cred ca acesta este inceputul sfarsitului. E insa foarte important cine va profita de acest sfarsit. La noi in Romania profitorii au fost ceea ce am numit „cleptocomunistii”. Sper ca Basarabia sa fie scutita de aceasta experienta si partidele cat de cat progresiste sa coagulegze o alianta in sensul insanatosirii politicii si actului de guvernare. Si poate ca opinia publica constiintele civice treze, atata cate sunt, sa isi aduca contributia in acest sens. Macar pentru ca tot ceea ce i s-a intamplat luptatorilor pentru libertate din grupul Brega sa nu fie zadarnic. In acest sens cred ca toti basarabenii constienti trebuie sa treaca peste disensiunile de diferite naturi care se manifesta inclusiv pe acest site si sa treaca la actiune in sensul intereselor comune. Cel putin in acest moment este mai important ceea ce va uneste decat ceea ce va separa. Nu se stie daca momentul favorabil se va repeta prea curand si este pacat sa-l ratati din ambitii personale sau datorita unor prejudecati. Dupa ce democratia va fi instaurata solid va veni si timpul manifestarii opiniilor personale divergente. Credeti-ma , ceea ce scriu rezulta inclusiv din experienta mea destul de trista privind democratia in Romania. (Fac o precizare, prin Basarabia, din care o parte este actualmente R Moldova inteleg Romania de pe malul stang al Prutului iar prin Romania, cealata parte a Romaniei, de pe malul drept. Asta pentru a nu fi inteles si interpretat, involuntar sau din rea vointa, gresit.)
De acord cu totul, in afara de „cet.Voronin din intimplare a ajuns la presedentie”. Noi l-am ales cu totii. Sa nu uitam de acest fapt la anul viitor.
As vrea sa mai precizez ceva. A numi pe toti extremistii de dreapta fascisti (sau fashisti in varianta bolsevico- maldaveneasca) e o mare prostie. Singurii fascisti au fost extremistii de dreapta italieni. Extremistii germani au fost nazisti, la noi au fost gardisti (del la garda de fier sau legionarii de la legiuinea Arhanghelului Mihai. Fascismul e un fenomen specific italian. Dar pentru semidocti de tipul tavarishci Varonin-Cioroiescu nu conteaza si nici nu putem avea pretentii. El a numit si tricolorul drapel fashist si nu a fost pedepsit desi a incacat legea cu privire la insulta adusa insemnelor nationale. Ca sa nu mai vorbim de rolul eliberator al bolsevicilor in Basarabia, pe care el si complicii lui, inclusiv moldovenistii primitivi il ridica in slavi.
Vedeti aici ce s-a intamplat la o alta manifestatie de protest: http://jurnal.md/?article=54
frati romani de ce nu va uniti sub partidul national roman?
Vreti democratie , nu? Nu au rost manifestatiile de protest.
Alaturati-va partidului!!!!!!!!!!!!!! Alaturati-va romaniei !!!!!!!!! Sunteti romani !!!!!!!!!!!!!
Bogdane, fascismul era/este o ideologie nationalista de extrema dreapta care a functionat atat in Italia cat si in Germania, Romania si Ungaria, faptul ca se numea Nazism in Germania(de la National-Socialist),care de fapt era o doctrina a fascismului german, nu inseamna ca nu era fascism, la fel in Romania, legionarii erau fascisti get-beget, aveau aceasi doctrina ca si nemtii, italieni sau ungurii, doar numele era altul, denumirea nu este relevanta. In concluzie, toate aceste tari au fost fasciste ca ideologie, comentarii de genul „alti au fost nazisti sau legionari si nu fascisti” au ca scop inducerea in eroare a celor ce nu cunosc fenomenul.
Pentru Don.@Socolenco.
Explic: „din intamplare” – accident, accidental; eroare umana.
O societate bolnava, care incearca sa iasa din intuneric, necunoscand ce este democratie, valorile ei, imediat dupa producere revolutiei din anii 89-90 a si fost ulterior derutata de catre agrarieni comunisti sub obladuirea tov. Lucinski, Voronin in cadrul MAI, agentura KGB-ista al Rusiei si slabei prestatiei Romaniei si Occidentului la vremea cea din exterior pentru a sprijini forte progresiste – factori, ce au determinat sa-i mai voteze pe comunisti inca odata, fiind pacaliti de propaganda minciunoasa, abuzuri preelectorale detinand functii inalte in stat(am fost observator din partea societatii civile), prestatia dubioasa al PPCD.
Asa au fost oamenii „educati” in parcurs de secole.
Putini stiu ca, libertatea nu se daruieste, ci se cucereste. Prin lupta si multa munca cu daruire si jertfire de sine.
Mana cereasca nu cade din pod si nu vine binele peste noapte.
Sper, m-am pronuntat explicit.
Pentru @ danciistrate.
Suntem cetateni asociati cu dreptul de vot. Suntem parte cea activa, informata, constienta si responsabila a societatii civile. Nu facem parte din partide politice.
Partid politic – e o afacere cu foarte mari ambitii si interese personale si de grup. Scopul lor principal – a accede la putere. Ajungand – sunt obligati sa administreze in stricta conformitate cu doleantele si nazuintele alegatorilor, menite de a satisface problemele societatii intregi. Sunt obligati sa fie foarte receptivi pentru mesajele alegatorilor, fiecaruia cetatean in parte, sa creieze conditii necesare la moment si in perspectiva, folosind tot arsenalul si potentialul ale statului sau oportunitati ce vin dinafara. Spre mare regret si dezamagirea mea nu este tocmai asa.
ONG (sector asociativ) – partea cea activa de cetateni (asociatia de cetateni), ce se constituie la locul(tara) de trai(serviciu) pe interese sau pregatirea profesionala.
Ei nu lupta pentru putere in stat, si in mod normal – nu urmaresc scopuri cu profit personal, ci solutionare problemelor comunitare in care sa regasesc.
Evidentiind problema(me) ei vin din proprie initiativa cu potentialul sau comun in rezolvarea problemelor sale sau comunitare, propun serviciile sale Administratiei Publice Locale (APL) si Guvernului. Nicio guvernare locala sau centrala nu poate eficient rezolva toate problemele al cetatenilor fara de a da posibilitate ca ei singuri sa se implice. Initiativa trebuie sa vina de jos in sus.
In asta si consta principiu de descentralizare , de democratie.
Majoritari si suverani in stat sunt cetateni neafiliati politic. O societate, cetatenii activi, fiind totodata si electorat – pot si trebuie sa puna sub control guvernarea, partidele si in caz de necesitate sa exercite presiunea asupra lor pentru a-i determina sa revina in albia normalitatii,se asigure transparenta, se comporte in stricta conformitate cu legislatia interna si cea comunitara.
In mod firesc acesta ar trebui sa fie raportul intre populatia (sector asociativ) si partidele politice si nu linguseala, servilismul si lacheismul pe langa un partid sau altul. In caz contrariu, cine sa-i controleze ?
Cam astal ar fi raspunsul meu grabnic.
Scuze, daca te-am plictisit.
Pentru Dragos
Eu nu neg faptul ca si in Romania a existat extrma dreapta. Dar termenul de fascism dat intregii extreme drepte e impropriu. Formal vorbind fascismul provne de la fascie, simbolul folosit de extremistii de drepata italieni, care nu are nimic in comun cu simbolurile nazistilor (svastica), legionarilor (grila) sau szalassistilor maghiari (crucile cu sageti). Poate ca termenul de fascist, primul aparut in fond, e mai comod in exprimare dar e foarte imprecis. De altfel vorbind comparativ nazistii au fost mult mai „rai” decat fascistii italieni, deci termenul de nazist mi se pare mai degradant decat termenul de fascist. Cred ca cel mai potrivit termen ar fi extremist de dreapta, ceea ce pentru mine e la fel de dregadant ca si extremist de stanga, care nu este in mod obligatoriu comunist 9mai sunt de exemplu triotkistii, care au fost vanati de comunisti mai mult decat cei de extrema dreapta). Ma deranjeaza insa faptul ca orice manifestare contra extremei stangi, reprezentata si prin comunism, e automat catalogata „facista” deci automat de extrema dreapta cand in fond poate fi o miscare democrata antitotalitara iar tricolorul romanesc chiar nu are nici o legatura cu legionarii si a fi catalogat fascist e o mare porcarie. Subliniez ma deranjaza folosirea clasificarii ca „fashist” a oricarui luptator antitotalitar, in special de catre urmasii partidului bolsevic (am citit undeva o caracterizare ca apartinand fascismului despre un grup evreiesc, prostie mai mare nu cred ca exista).
Anatol modul tau de expunere asupra deosebirii dintre partid si ONG mise pare foarte explicit si clar. Poate ar fi necesara o singura corectie. ONG-urile nu se constitue numai pentru scopuri profesionaleci si pentru alte scopuri (eventual de binefacere, de rezolvare a unor probleme privind habitatul, etc pentru ca in acest moment nu imi vin in minte altele, care sunt destul de multe) dar nu in scopul obtinerii puterii politice. Si ca sa subliniez si sa exprim mai plastic cele spuse de tine, nu poporul ete sluga politicienilor si autoritatilor centrale sau locale, ci acestia, politicieni si autoritati sunt slugile poporului care in ultima instanta ii plateste prin banii prelevati ca impozite. Politicienii, (cu functii sau fara functii in sistemul puterii) chiar daca stiu aceasta nu o vor accepta si nu o vor populariza niciodata deoarece este in defavoarea lor. Aici trebuie sa intervina ONG-urile care sa constientizeze electoratul asupra faptului ca toate autoritatile, incepand cu seful de stat si sfarsind cu ultimul sef de post sunt de fapt angajatii lor si trebuie sa le acorde respectul cuvenit. Pana se va constientiza acest lucru insa va mai dura, chiar si la noi in Romania, unde totusi constiinta publica e ceva mai ridicata decat in Basarabia, unde s-a impus, inclusiv prin teroare, conceptia ruseasca legata de caracterul „divin” al autoritatii politice incepand cu a tarului apoi a conducatorului de partid si de stat pana la nivelul unui amarat de functionar la primaria locala. Discutia problemei e foarte vasta si nu o pot epuizaeu intr-un comentariu.
Bogdane, faptul ca cineva ne face fascisti nu e o noutate, daca observi, acuzele vin numai din tari care au apartinut fostei URSS ,culmea e ca astia, bolsivicii, care imbratisau comunismul utopic n-au fost cu nimic mai prejos decat fascisti(italieni, romani, nemti, unguri) in materie de atrocitati si aberatii, vorba proverbului „rade harb de oala sparta”. Diferenta dintre unii si altii e ca bolsevici credeau cu tarie ca ideologia comunista(dealtfel, viabila d.p.d.v. teoretic, numai teoretic)era alternativa ideala la oranduirea capitalista. Inchieste-ti ca f. multi asemenea cretini inca mai cred cu tarie si in zilele noastre aceasta anomalie,vezi comunisti din RM, Coreea de N, Belarus, pe de alta parte, cei care imbratisau doctrina fascista, alta anomalie, credeau la randul lor ca vor face ordine-n dezordine, lucru imposibil,in plus au pierdut razboiul si binenteles au trebuit sa-si toarne cenusa-n cap, oricum mai realisti decat bolsevici si-au dat seama de aberatia idiologica a fascismului si au recunoscut franc, ori comunisti, ex. cei din RM nici acum n-au inteles acest fenomen. Pai cum sa intelegi ceva sau pe cineva cand tu nu poti intelege ceea ce faci tu insuti, atunci cel mai simplu e sa arunci cu „noroi”, singura arma pe care o au idiotii. Eu nu-i bag in seama pe cei care practica asemenea sporturi, tocmai mi-am exprimat un punct de vedere in aceasta privinta.
Bogdane, pardide sau organizatii de extrema dreapta au fost si va fi mereu,sincer, nu cred ca asta-i o problema. Dar, exista o mare diferenta,de exemplu, Noua Dreapta(organizatie care activeaza in prezent in RO) cu nuante oarecum neofasciste nu poate fi comparata niciodata cu Legiunea Arhanghelului Mihail a lui Corneliu Zelea Codreanu(sau Miscarea Legionara cum i se mai spunea), organizatie puternic ultranationalista, cu caracter mistic-religios,anticomunist, fascist, antisemit. Stiu ce inseamna fascist(fascia=putere, etc….), de asemeni stiu ca sunt doua curente in RO care icearca fiecare sa-si argumenteze punctul de vedere vis-a-vis de ideologia Miscarii Legionare, respectiv, unii spun ca Miscarea Legionara nu era de sorginte fascista si vezi Doamne era un spirit autohton pur romanesc, etc, cealalta tabara spune, argumentand in felul ei, ca Miscarea era clar de inspiratie fascista. Parerea mea este ca avea din amandoua cate ceva, de altfel nemtii o apreceau in mod deosebit :).
Chiar daca discutia este of topic si imi cer scuze, in ceea ce priveste Legiunea Arhanghelului Mihai sau Garda de Fier am impresia ca sunt anumite aspecte care au fost ocultate in perioada comunista si sunt ocultate si acum. Parearea mea este ca la inceput a fost altceva decat un partid de extrema dreapata si apoi a fost deturnata in asa ceva. Nu pot intelege cum ar fi aderat la niste promotori ai crimei Mircea Eliade, Emil Cioran, Petre Tutea. In ceea ce priveste ocultarea eu sunt de parere ca trebuie sa ne asumam istoria asa cum a fost, cu bune si rele, indiferent de ceea ce este corect politic sau nu.
Mircea Eliade, Emil Cioran, Petre Tutea si multi altii, fara discutie erau figuri marcante ale intelectualitatii romanesti din acele vremuri, f. destepti, geniali as spune, cu toate aceste, cum bine ai spus ” Parearea mea este ca la inceput a fost altceva decat un partid de extrema dreapata si apoi a fost deturnata in asa ceva”, apoi lucrurile au scapat de sub control alunecand pe o panta extrem de periculoasa, ce a urmat , se stie.In concluzie subscriu la cele spuse de tine.