Despre domnisoarele revolutionare


Nu-i asa ca v-a pufnit rasul? Cuvintele “domnisoara” si “revolutie” puse alaturi suna atat de haios, de paradoxal, de aberant… E o contradictie in termeni. Cel putin in RM, unde toate domnisoarele sunt cochete, chiar si cele emancipate. Sunt deosebit de nostime, mai ales cand incearca sa convinga publicul ca ar fi nonconformiste, ca sunt in stare sa sparga tipare, sa o rupa cu trecutul, cu tot cu buneii si parintii lor depasiti.
Dar nu cumva sa credeti ca domnisoarele indigene sunt in stare sa faca rebeliune de dragul rebeliunii. Drept cine le credeti? O vor face doar daca in preajma se afla vreun mascul mai paros, care le trezeste interesul, dar pe care nu-l poate nimeni convinge ca casatoria e un lucru sfant, pe care, daca il eviti, nu te poti considera om realizat. Sau doar daca manifestarea in cauza, surprinsa la televizor prin serialele americane cu adolescenti rebeli, are trecere in gasca, e cool.
Bineinteles ca criza de personalitate prin care trece o domnisoara mioritica nu poate dura mult. Lucrurile sunt aranjate de o asemenea maniera, incat o reprezentanta a sexului frumos este repede exclusa din societate daca nu devine in cele din urma inteleapta, pastratoare a traditiilor si a caminului familial, bratara de aur si vizitator imbrobodit al bisericilor.
Uite asa le vad eu pe amazoanele basarabene. Sper sa nu mi-o ia in nume de rau, cu atat mai mult ca nu sunt misogin, iar chipul descris mai sus imi inspira chiar simpatie…


23 de răspunsuri la “Despre domnisoarele revolutionare”

  1. nu e aberant sa le pui alaturi..poate Kolontai sau Armand ti-ar raspunde daca ar fi vii…altfel, este adevarat ca domnsioarele, in mare parte, sunt consformiste…un frumos film al lui Godard „masculin et feminin” trata tema asta inca in anii 60 si o punea pe o axa imaginara, la un capat era marx la celalalt, Coca-cola (o parafraza dupa un spot al companiei Pepsi, care reclama in anii 60 the pepsi generation)..fetele erau la capatul coca-cola (conformism, muzica ye-ye) iar baietii – in punctul marx, adica revolutie, revolta..si evenimentele din mai 68 au avut o nuanta masculina clara..

  2. Spiritul revolutionar nu se prinde din aer. Trebuie sa-l ai in singe, sa vezi exemple concrete demne de a fi urmate, sa fii incurajat in fiecare zi etc. Spiritul revolutionar vine totusi in primul rind de la barbati. Poti sa-mi dai exemple de barbati mioritici capabili de a inspira curaj femeilor mioritice?

  3. Dar de ce nu ar oferi femeile insele exemple de curaj? De ce au nevoie in mod obligatoriu de un model? Parca s-a proclamat demult egalitatea gender..

  4. Absolut orice incercare de curaj trebuie sa fie logica si premeditata? Daca n-ai vazut nici un model pina acum, si te apuci sa descoperi bicicleta, fii de acord ca te vei ridiculiza. La ce bun sa te apuci sa faci mamaliga, daca nu stii din ce ingrediente e compusa? Cind se vorbeste doar de proces(doar la nivel de declarare a curajului), iar rezultatul nu conteaza, nu ma apuc sa-mi irosesc puterile in zadar. IMHO.

  5. Nu exista egalitate si nici nu poate exista egalitate pe Pamant. E demagogie populista si scarboasa a unor reprezentante si reprezentanti care vor sa culeaga anumite beneficii ale societatii fara a depune nici un efort considerabil!

  6. Eu am scris ca nu exista egaliate, Jora! Nu procesa gresit informatiile si induce oamenii in eroare – du-te si-ti un cumpara un procesor Intel Core 2 Duo pentru ca se vede al tau e din lemn, de la caruta!

    Si cand am spus ca nu exista egalitate – am avut in vedere ca barbatii au o predispunere naturala sa faca mai bine anumite activitati, iar femeile – alte activitati. De aceea prin jonctiunea naturala (casatorie oficiala sau neoficiala)a barbatului cu femeea se asigura armonia activitatilor in familie. Se promoveaza conceptul: tu faci ceea – pentru ca stii mai bine s-o faci, eu fac ceea ca stiu mai bine s-o fac. Asa se asigura echilibrul in activitati!

  7. sincer.. chiar nu`s de acord cu informatia din articolul de mai sus.. este o generalizare.. si una tare nereusita.. incepand cu titlul acesteia..
    in epoca contemporana, domnisoarele, inclusiv si cele basarabene, nu doar k pot.. dar si prezinta un spirit revolutionar.. adica.. nu e ceva haios, aberant sau paradoxal cum s`a mentionat..
    „Sunt deosebit de nostime, mai ales cand incearca sa convinga publicul ca ar fi nonconformiste, ca sunt in stare sa sparga tipare, sa o rupa cu trecutul, cu tot cu buneii si parintii lor depasiti.” crezi k noua nu ne reuseste?? fiindca sunt si eu una din domnisoarele basarabene care s`a declarat de altfel nonconformista si lupt pt principiile mele, pt patrie, pt concetatenii mei.. pt conpatriotii mei.. pla fel mai lupt pt schimbari.. incearca s mai revizuiesti parerea ta.. bafta!!

  8. Nu inteleg de ce domnisoarele s-au suparat asa di tari. Oglinda, o domnisoara fricoasa e mai simpatica decat una curajoasa, pentru ca anume ipostaza in cauza e in conformitate cu natura lucrurilor.
    Unknown, textul meu poate fi catalogat mai degraba la categoria „opinii” decat la „informatii”. ªi nu vad niciun rost sa-mi revizuiesc opiniile, daca oricum acestea nu schimba nimic pe lumea asta. Ma defulez si eu din cand in cand…

  9. oricum.. dak tot zici, citez: „textul meu poate fi catalogat mai degraba la categoria “opinii” decat la “informatii”” atunci da`mi voie s`ti spun opinia mea: ti`ai facut o parere destul de gresita.. respect faptul k ai avut curaul sa faci publica parerea ta, dar
    s afirmi, citez: „Oglinda, o domnisoara fricoasa e mai simpatica decat una curajoasa, pentru ca anume ipostaza in cauza e in conformitate cu natura lucrurilor.” e destul de ireal.. este mai mult o discriminare.. kiar nu pot intelege de ce barbatii tot tind s creada k femeile sunt exact opusul lor.. nu pot intelege asta!! este asta un criteriu atat de necesar?! lumineaza`ma, te rog, dle Gheorg Wolfovitz!! multumesc anticipat 😉

  10. intr-adevar, Unknown, pana nu demult si eu credeam ca antonomia e doar un fapt de limbaj, ca notiunile gen barbat-femeie, alb-negru, rece-cald nu sunt opozitii reale, ci facute sa fie asa de limbaj. Asa credeam pana nu demult. Dar acum nu o mai cred. Nu stiu de ce. Sincer, nu stiu de ce. De fapt, nu e chiar atat de grav daca sunt sau nu opusi, nu-i asa?

  11. kiar nu cred k nu ar fi grav s crezi k barbatii si femeile sunt fiinte opuse.. stii, pt un orb nu este nici o diferenta intre alb si negru.. cand cineva are nevoie de ajutor nu se uita k cutare e barbat sau femeie.. de folos sa`i fie, nu?? kiar nu inteleg ce te`a facut s`ti skimbi parerea.. eu nu cred k suntem opusi.. fiecare sex are neajunsurile sale, personajele sale nereusite..
    kiar sunt curioasa ce te`a provocat s`ti schimbi parerea..

  12. Cred ca unul din factorii care m-au facut sa-mi schimb parerea a fost frumoasa si energica batausa de wrestilng OBD si inca una de culoare – S. Kong. Este adevarat ca in ele nu a mai ramas mai nimic din ceea ce se considera a fi femeie, dar, pe de alta parte, a fost un motiv solid intru schimbarea opiniilor mele despre viata si a viziunii asupra lumii…

  13. vreai s zici prin asta k nu`ti plac femeile dure, da??? sau din alea care pot s se afirme in ocupatii considerate „barbatesti???

  14. atunci ce te`a motivat totusi s scrii acest articol???? kiar nu mai inteleg…

  15. George, mai scrie ceva si despre barbat, baieti cu alte cuvinte despre „SEXUL PUTERNIC”-ca sa nu se supere domnisoarele….oricum nu inteleg un lucru, din toate mesajele tale exprimate pe acest site se simte o repusie fata de traditii sau tipare cum spui tu, dar in acelasi timp vb despre femei la fel cu o fac si altii, adica folosesti cuvinte care generalizeaza sensul asa ca „toate”, „intotdeauna” de parca ai stat la sfat cu toate adolescentele…. de ce o faci? eu cred ca pe umea asta atita timp cit va mai fi o delimitare intre barbati si femei , nu va fi „intelegere” sau chiar „egalitate”, caci noi ne-o facem cu minuta noastra, iar daca ntr-adevar ne-am schimba conceptiile despre barbati si femei lucrurile ar fi altfel…

  16. De fapt, Natyk, s-a intamplat de multe ori sa intrevad in cate o domnisoara nu stiu ce spirit dezinteresat, revolutionar, care ma facea chiar sa o admir. Dar stupefactia mea nu dura mult timp, pentru ca dupa o anumita perioada de timp se stabilea o corelatie clara intre entuziasmul ei (lor) revolutionar si masculii aratosi din zona sau organizatie. Sper, totusi, sa intalnesc pe viitor o domnisoara cu adevarat revolutionara, daca aceasta nu este la randul ei o greseala a naturii, o perversiune, iar eu cer, respectiv, prea multe in acest caz…

  17. tu crezi ca barbatii sunt revolutionari si femeile nu ?
    Dar ele fac tot timpul asta din umbra, ca nu se bat si dau in cap e altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.