Redactia revistei de literatura, arta si atitudine Stare de urgenta cere demiterea conducerii AFCN


AFCN = (Administratia Fondului Cultural National)

Motive: 1. Lipsa de transparenta: in pofida legilor care reglementeaza accesul cetateanului la datele privind felul in care sint cheltuiti banii publici, AFCN refuza sa se supuna acestor legi.

(Nu vor sa faca publice notele celor din comisie pentru fiecare proiect, refuza sa comunice datele imediat dupa incheierea lucrarilor acestei comisii, ba mai mult, intre incheierea lucrarilor comisiei si comunicarea datelor trec cite doua saptamini – in care se intimpla ce? Nu au facut publice, decit pentru un public restrins, datele privind proiectele editoriale finantate in anul 2007. Explicatia e simpla – vezi punctul 2.)

2. Criterii aplicate dubios: proiectele selectate de referenti si comisiile alese de AFCN nu au nicio legatura cu criteriile valorii culturale a proiectelor propuse, asa ca duc cu gindul la finantari comandate politic.

(Pe siteul AFCN ni se dau date referitoare la proiectele editoriale aprobate in anul 2006 (!). Explicatia e destul de simpla: ar fi rusinos pentru ei sa publice, printre multe altele, punctajul pe care l-a obtinut pe anul 2007 o fituica total nereprezentativa cultural – „Bucurestiul cultural”, care nu ar fi avut cum sa cistige niciunul dintre criteriile majore („reprezentativitate culturala”, „impact international” – vezi titlul, „promovarea literaturii tinere” – fituica e contestata de majoritatea autorilor tineri semnificativi, incepind cu Dumitru Crudu si Marius Ianus). Ei bine, oricit de incredibil ar parea, aceasta foaie semiculturala, servind mai mult, potrivit acelorasi autori tineri, unor interese de manipulare, a cistigat la una dintre sesiunile din 2007… 99 din 100 de puncte.)

3. Comisii alese fara discernamint: majoritatea celor care participa in comisiile care selecteaza proiectele AFCN nu au nicio legatura cu cimpul editorial de azi din Romania.

(Niciun critic literar cunoscut, dintre cei care au pina in 50 de ani, nu a facut vreodata parte din aceste comisii…)

4. Incompetenta culturala: persoanele care fac parte din conducerea AFCN nu au nicio urma de competenta culturala.

(in Romania sint destui filologi, scriitori, critici, istorici cunoscuti care au absolvit si facultati practice – Drept sau ASE – asa ca inlocuirea lor nu ar fi o problema.)

5. Incompetenta profesionala: intirzierile de peste 30 de zile la fiecare sesiune de finantare inseamna, pe linga o bataie de joc uriasa pe seama banului public, stress, nervi si chiar pierderi financiare pentru candidati.

Redactia Revistei „Stare de urgenta”

Bucuresti – Chisinau

28 mai 2008

Marius Ianus @ Mai 28, 2008


Un răspuns la “Redactia revistei de literatura, arta si atitudine Stare de urgenta cere demiterea conducerii AFCN”

  1. STARE DE URGENTA.
    IN DEMOCRATIE CAND SERVESTI SI ASERVESTI LINGAII ,TERORISTII ,DICTATORII LUCRURILE NU MERG BINE.

    PUBLICITATILE SI ZIARISTII DIN TARILE FOASTE CRIMINALE DICTATORIALE COMUNISTE DIN 1990 ICOA TREBUIA SA DESCHIDA PAGINELE DIALOGURILOR ASUPRA PROBLEMELOR ,FARADELEGILOR DECAT SA SE REZUME DOAR LA STIRI SAU CULTURI LA COMENZI SI DE MINCIUNA ;TREBUIA SA INVETE SA FACA MESE ROTUNDE IN ACELE PAGINI,RAPORTAJE ,ETC. LA CARE SA ADUCA LA MASA PUBLICA ARGUMENTE DREPTE, STINTIFICE SI REALE !

    SA FIE INDEPENDENTI,PRIVATI SI SA NU CENZUREZE FIE CUM CETATENII ISI ZIC PARERILE SI,MAI ALES ALE GUVERNULUI,SA SE VADA CE ESTE ACESTA CAPABIL SA SPUNA SI SA FACA… SI SA FIE TRASI LA RASPUNDERI DACA NU E CAPABIL…SA FIE FACUT DE RAS,SA FIE CRITICAT SI BLESTEMAT ,PANA NU DUCE LA GROAPA NATIUNEA … VANZANDU VA … SAU VIRANDU VA PE GATURI MEDIOCRII SAI FII SAU NEPOTI !

    STARE DE URGENTA ??

    ASTA EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.