intre comunism si nationalism sau intre ciuma si cancer


Am intrat intr-un an electoral si, in curand, partidele politice vor uita de somnolenta profunda de care au fost cuprinse acum trei ani, dupa alegerile parlamentare, si vor da primele semne de viata, odate iesite din hibernare. Iar activismul lor de pe ultima suta de metri ma va pune intr-o situatie destul de delicata. Asta mai ales pentru ca, deocamdata, n-am reusit sa surprind niciun discurs politic care sa ma satisfaca. De fapt, au inceput sa se profileze doua tipuri de discursuri dominante: al comunistilor, care, de populisti ce sunt, au uitat cu totul de doctrina lor originara si promoveaza pana la uitarea de sine valorile crestine, implementand in plus si programe economice liberale, si un al doilea tip de discurs – al nationalistilor, care nu raman in urma comunistilor la capitolul habotnicie, dar care nu uita sa sublinieze cu orice ocazia superioritatea natiunii asupra individului, asupra drepturilor acestuia.
Prin urmare, nu prea am de ales. Adica am de ales intre ciuma si cancer. intre doua dictaturi la fel de ostile libertatilor umane, care-si justiifica tirania prin tot felul de valori supraindividuale, una mai mareata decat alta, dar care nu te lasa sa respiri, care te determina sa alegi calea pribegiei.
Astfel, atat comunistii, cat si democrati sau liberalii nationalisti obisnuiesc sa cenzureze, sa limiteze dreptul la libera exprimare, confundand idealurile lor doctrinare cu libertatile mele fundamentale sau, mai degraba, privilegiindu-le pe primele. Iar avantul pueril al unui Chirtoaca, care reduce salariile angajatilor de la intreprinderile din subordinea sa sub minimul de existenta, si inca cu aere de justitiar, de om care a restabilit deptatea si echitatea pe pamant, ma lasa perplex, intr-o stare de stupoare.
Cu parere de rau, mai mult ca sigur ca nu o sa votez la viitoarele alegeri. Nu pentru ca nu as vrea, ci pentru ca niciun partid politic nu a venit inca cu oferte tentante. Nu sunt eu piciul care sa ma las fraierit de interesele meschine de clan ale unor asa-numite partide progresiste, care-si urmaresc scopurile lor personale, asteptand sa fie aclamate de prostime cu recunostinta…


15 răspunsuri la “intre comunism si nationalism sau intre ciuma si cancer”

  1. A mers mai incerc deci.
    de ce nu intre homo si hetero?
    nu votezi si basta!
    treaba ta.
    de ce acest exhibitionism?

  2. Ar m-ai fi a treia optiune …sa-ti faci partid propriu…si promit sa te votez …

  3. Sa stii ca s-ar putea sa castigi, ca lumea e cam satula de comunisti, nationalisti . Vrem democratie in adevaratul sens al cuvantului…

  4. Faptul ca nici un partid n-a declarat ca e pentru casatorii intre persoane de acelasi sex si pentru drepturi mai largi pentru minoritati sexuale nu inseamna ca toate partidele sunt homofobe. Partidele astea fac politica in RM si sunt votati de moldoveni, nu de olandezi. Deci trebuie sa fie pe gustul moldovenilor. Crezi ca ar fi castigat Chirtoaca daca se arata mare sustinator al miscarii gay?! Nici o sansa. Cu toate ca sunt sigur ca nu e homofob. Rosca a inceput sa scorneasca zvonuri ca Chirtoaca ar fi gay. Anume din aceasta cauza el a interzis manifestarea din mai. Ca sa spulbere zvonurile lui Rosca. Realitatea este ca a fi gay nu aduce dividende politice in RM, ci din contra. Deci nu pe Chirtoaca trebuie sa fii suparat ci pe moldoveni si pe felul lor de a fi.

  5. Parca am spus de ce sunt suparat pe Chirtoaca. in primul rand, din cauza pauperizarii angajatilor din structurile municipale, carora le stabileste un salariu sub o mie de lei, determinandu-i sa plece, si tot idiotismul asta e prezentat drept nu stiu ce lupta cu coruptia. Bineinteles cp nu-i voi trece cu vederea nici homofobia de care inca sufera…

  6. daca nu vii la vot vor castiga iar niste meschini, cum? au ei metodele lor, asa ca mai bine vino la vot si voteaza impotriva tuturor, sfatul meu

  7. Din pacate clasa politica in Moldova este mediocra, toti cu mentalitatea „dupa noi poate sa vina si potopul”, gandesc pe timp scurt si cu actiuni doar pentru avantaje personale.

  8. Eu inteleg necazul tau cu pauperizarea angajatilor. Insa vezi tu ca Primaria pare a fi impinsa spre faliment de catre cei care nu-i doresc binele. Toate dosarele cu Termocomul, sechestrarea masinilor, datoriile de sute de milioane… Deci punand pe balanta interesele implicate, Chirtoaca probabil a ales un rau care i s-a parut mai mic – reducerea salariilor. Totusi, nu pretind a cunoaste problema prea bine si poate ca e altceva la mijloc.

    In acelasi timp, urmarind mai multe materiale postate de tine, mi s-a creat impresia ca tu judeci totul prin prisma sexualitatii tale. Sunt sigur ca si la baza acestui material sta pretinsa homofobie a lui Chirtoaca. Incerc sa te te inteleg, dar totusi ar fi mai bine sa incerci sa vezi lucrurile si din alte perspective.

  9. Nu, de data asta n-ai dreptate. Rosca, Lupu sau Kralov, de exemplu, sunt mult mai homofobi. Pe Chirtoaca il credeam mai european, de aceea m-a surprins destul de neplacut homofobia lui, dar, repet, nu este el cel mai homofob din RM.
    Cat priveste salariile, pai tocmai cei care le au uriase reusesc sa le pastreze intacte. Noua administratie municipala se da mare si tare cu cei lipsiti de parghii de presiune, care nu le pot provoca nicio neplacere. Imagineaza-ti cat de reformator este un primar care reduce salariile si asa mizerabile de la 1500 de la 500-800 de lei. Ar fi mai uman sa-i disponibilizeze, insa aceasta implica din nou cheltuieli suplimentare – 3 salarii, inregistrarea la Bursa Muncii etc., pe care Chirtoaca nu e dispus sa si le asume…

  10. Posibil ca stii mai bine despre salarii, odata ce lucrezi la primarie.

    Cat despre homofobie, nu cred ca Chirtoaca e homofob. De altfel el a avut curajul sa recunoasca, ca a incalat legea interzicand manifestatia. Nici unul din ceilalti protagonisti n-au admis asa ceva. Cum ti-am mai zis, a facut-o pentru a-si confirma „barbatia” in fata electoratului si a spulbera scornelile roschiste.

    Omul e politician si face ce da bine la rating, chiar daca cu anumite sacrificii cateodata. Bunaoara l-am vazut de 9 mai cu panglica ruseasca in piept. I se potrivea ca si cercei in nas unui popa. Scria pe fata lui ca ii era sila, dar a facut-o pentru electorat. Sau cand l-a aparat pe Climenco de multime. Sunt sigur ca in adancul sufletului ar fi preferat sa-i bage un pumn in gura, dar…

  11. Gicule pentru ca tu ai capacitatea de a intelege si anumite fenomene politice si sociale, nu ca unii mari intelepti „chinezi” pot sa-ti spun ce s-a intamplat in Portugalia dupa caderea regimului de drepata numit salazarist, desi salazar murise totusi de ceva timp. Inclusiv in randurile armatei satula de razboia coloniale prinsese puternic extremismul de stanga. Si Portugalia a trecut a destui ani buni prin convulsii dar in final a juns, si cu sprijin UE e adevarat o tra democrtat si cu standard ianlt de vaita. Mai exista extremisti, e imposibil sa dispara dar sunt nesemnificativi. In R. moldova, iesita din bolsevism si intrata din nou in comunism cel mai probabil se vatrece prin manifestari de drepata, incluzand si nationalismul agresiv si prostesc (personal consider ca putin natioanalism rational si moderat nu e cel mai rau lucru). Si daca nimeni nu isi va baga coada (in special niste fosti vecini care ne-au dorit totdeauna binele, dar nu pentru noi ci pentru ei, intelegi la cine ma refer) ar fi in spiritul evolutiei ca treburile sa se linisteasca, politica sa devina rationala si nu bazata pe sentimente si sa conduca si la o evolutie economica in sensul bun. E drept ca propun un scenariu pozitiv, poate putin cam optimist dar sper ca nu utopic. Si mai sper ca UE care are totusi nevoie de liniste si stabilitate la frontiere va da o mana de ajutor in acest sens. In celalt caz nu vreau nici macar sa ma gandesc, nu sa scriu ce se va intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.