Abia astazi au fost facute publice rezultatele exemenelor de la bacalaureat in R.Moldova. Nu stiu prin ce justifica autoritatile comuniste aceasta intarziere, cert este ca tinerii au fost tinuti in suspans prea mult timp, iar acuzatiile ca aveau nevoie de timp „pentru a maslui rezultatele” sunt tot mai des auzite.
Din presa aflam ca cei care nu sunt multumiti de rezultate / notele obtinute la examene le pot contesta intr-un termen de 48 de ore… La un liceu din Calarasi spun tinerii ca se sta la rand pentru inregistrarea contestarilor. Tot aici se discuta despre cei care au meritat note mari si cei care au trecut, in mod miraculor, din randurile codasilor in cele ale fruntasilor.
De asta m-am gandit sa deschidem acest subiect de discutii si va intreb :
vi s-a cerut sau nu sa dati bani pentru a
promovarea „cu succes” examenele de BAC?
Daca raspunsul este DA, atunci spuneti-ne cine v-a cerut bani, ce suma si in ce conditii.
Multumim anticipat.
P.S. Am deschis acest subiect si in ideea de a face o investigatie jurnalistica.
33 de răspunsuri la “Totusi, cum este posibil sa iei note mari la absolvirea liceului fara sa le fi meritat?”
Cand am sustinut eu examenele, pentru prima data am fost dusi intr-o institutie straina. Toti erau stresati, inclusiv si profesorii asa ca nimeni nu ne-a cerut nimic.
Dar totusi cand am vazut rezultatele am aflat ca s-au gasit jmecheri care au influentat comisiele. Bunaora doi colegi de clasa au avut la chimie in clasa 10-a si a 11-a nota anuala sase, in a 12-a cinci, iar la BAC au luat zece….
Minunile republicii moldofneshti…
zilele trecute am vazut tot mai multe evenimente fastuoase ale ministerului educatiei legate de „ziua republicana a absolventului” si asta m-a pus pe ganduri…
saracii parinti, cu cat efort intretin ei un elev, licean, student. sa fi vazut voi ce frunti incretite aveau, ce mani pline de riduri. si au defilat cu totii alaturi de voronin, greceanii si altii. rusine!!
nimeni nicioadata nu obliga sa dai bani fortat.insa intelegi ca daca vrei note cat de cat normale e necesar sa o faci….subiectele si asa sunt grele,si daca inca iti mai cade un controlor indispus,se duce de rapa toti cei 3 ani de liceu,si se primeste caai invatat degeaba!
Daca esti extraordinar de bun ei sigur 10 la Bac la obiectele de profil real…ca doar nu-ti schimba nimeni lucrarea la scris , iar obiectivitatea in cazul fizicii si matematicii nu poate fi inlocuita de subiectivitate.
Daca esti mediocru , si vrei note bune dai cu banul ca slava domnului ai la cine.
Iar daca nu faci parte de niciuna din aceste categorii te oftigi cat de subiective pot sa fie unele examene ,care in viitorul apropiat iti vor hotara soarta…
Deci doar (media notelor pe patru ani + Bac-ul) / 5 poate fi cat decat corecta cu toleranta destul de mare dar mai mica decat bacul ca e mai greu sa dai 4 ani bani la profesori, dar se mai gasesc si scoli la care se promoveaza toti ” ca talente locale ” in toti 4 ani.
Asa ca si obiectivitatea si valoarea omului nu sunt valori ce pot fi masurate, asa ca prost sa fii „noroc” sa tot ai.
Nimeni nu cere mita, parintii singuri cauta cum sa mituiasca.
Autorul nu e obiectiv. Omul daca a avut in decursul anilor de studii 6, de ce n-ar avea 10 la bac. Poate s-a pregatit foarte bine sau a avut noroc.
E tipic scolii sovietice cand omul e evaluat la inceput si nu pe parcurs. La inceput le puneti stampile pe frute, „Nota 5 sau 6 nu mai mult”, nu admiteti ca personalitatea se dezvolta si poate atinge scopul ales.
Sergiu…tu chiar nu stii ce-i norocul in ziua de azi , norocul din ziua de azi la bani trage.
Iar cu parintii ai dreptate…nu ar da …nu ar fi de unde lua…dar cum parintele e iubitor si are bani multi de ce sa nu aiba „odoarul” nota 10 dupa atata „truda” dupa ce s-a chinuit „saracul” 4 ani cu nota 6.
Asa ca revin-o cu picioarele pe pamant.
totusi cat costa un examen si cine cere-ofera banii, de ce nu spuneti??
Pentru comentariul 6, sunt deacord ca de noroc tine putin, mai mult banul. Dar totusi nu e corect sa zicem :”cum este posibil sa iei note mari la absolvirea liceului fara sa le fi meritat?” Cine-i autorul si de unde stiu cine ce nota a meritat.
@ eu
fiecare nota de 10 costa 200 euro
asta inseamna ca poti fi prost bita, dar daca ai 800 euro poti avea zece pe linie, am inteles corect?
totusi la cine ajung acesti bani si cine intermediaza tranzactia?
Ofera bani parintii, iar profesorii nu-i refuza…
Un examen costa functie de diferenta dintre nota reala si cea dorita, numarul de persoane ce va beneficia de bani, lacomia acestora, deci nu exista tarif fix… deocamdata…cine stie pe viitor…
Nu spunem deoarece atat cel ce da ,cat si cel ce ia sunt vinovati deopotriva.
La noi la bac erau citeva odrasle fii de profesori, si anume acei parinti au insistat ca trebuie de multumit si de indulcit sufletele comisiei… Vreo 600 lei de fiecare. La contestare ridicarea punctajului cu un punct (adica daca aveai 49 de puncte si vroiai 50)costa 200 lei, nu sa sfiit lumea… ba chiar au indraznit sa „lupte” pentru note maxime pina la urma
Comunistii prin aceste metode introduce ura intre tineri, si intre tineri si profesori.
Este o smecherie politica. lupta si ura trebue sa fie indreptata spre sistemul de conducere si partidul dictatorial.
Si numai parintii uniti cu copii pot face reguli de lucru a profesorilor si guvernantilor. Si numai indindiferenta duce la degradare spirituala si indiferenta tineretului fata de studii si disparitia intelectualitatii bastinase.
Sigur conspiratia comunistilor… In Moldova cinstea si mandria fost demult cumparata pe bani. Nici nu ma mira ca la salariile pe care le au profesorii i-au mita, mai rau este mentalitatea celuia ce ofera mita. MITA a devenit in moldova simbol national incepand sa se propage incet si sigur de la agent rutier(politist) la demnitari. Daca teoretic s-ar aresta toti cei ce dau si primesc mita teoretic 1/2 din populatia tarii ar sta la „racoare”. Politistii si demnitarii 98%, iar restul mai mult sau mai putin in functie de puterea pe care i-o da functia.
In moldova in lipsa unor salarii decente s-a inventat un mod nou de a ridica nivelul de trai a functionarilor in special prin acordarea de „servici suplimentare” platite in general din alte mite…si lantul mitelor continua.
Noroc de emigrantii ilegali de ordinul milionului plecati inafara care aduc in tara banii asa necesari pentru mite…
Traiasca MITA care le asigura cetatenilor tarii un trai decent.
200 euro pentru un zece e valabil pentru liceele din orase sau si la cele din sate, cine stie?
Nicolae, de ce intrebi? Faci statistica sau tii ciuda ca ai dat prea mult?
@ 17 ani
stii, n-am dat nicun banut si azi am vazut notele mele: trei note de 10 si un 9, dar merg la contestare, pentru ca stiu ca merit 10, mai ales ca nu-mi ajunge un singur punct pana la nota maxima (vorba aia „un punct decide totul”…), cu toate ca comisia nu e prea incantata sa ne vada in prag. Daca inveti si esti sigur pe ceea ce stii, dai BAC-ul cu brio.
…Desigur, am colegi care au platit si au note bune… Nici nu ma mir ca putea fi altfel. ªi anume PaRINtII i-au „sustinut”. Apropo, multi elevi au avut de pierdut de pe urma plagiatului – o parte dintre raspunsuri erau gresite. Prin urmare…
Iar cu contestarea chiar e bataie de cap, si nu doar in Calarasi, ci si in Chisinau – un rand de nu stii daca o sa poti intra.
ªi sa nu uit „justificarea”… cei de la minister ne-au spus ca astfel „nu vor sa traumeze psihicul copilului, respectiv, toate rezultatele vor fi afisate intr-o singura zi, in perioada cuprinsa intre 28-30 iunie. ca doamne fereste copilasu’ vede ca are o nota mai joasa si nu poate da urmatorul examen…” (sa nu scapam din vedere faptul ca ultimul ex. a avut loc la data de 17 iunie si anul acesta s-au creat 3 centre de control [anii precedenti era doar unul]).
…iata cam asta am vrut sa va spun_
Cei cu note trecute de la 5 la zece vor fi carturari ca Stepaniuc, Voronin, Baba Jenea „cu pirojosi” in parlament.
Sa stit ca oamenii carturari la cunostinta cu 10, pe timpuri comunistii iau dus in Siberia pentru degradarea stiintei romane in basarabia. Si acum lupta cu alta metoda.
Pe mine ma invata o profesoara de limba „maldavschii” cum ii spuneam pe atunci Alexsandra Iosipovna. Venea bata la lectii, explica putin si adormea. Ear la franceza striga la noi parca la grajd striga fermierul.
Pe cand d-stra ati avut alte posibelitati, si merita sa luptati pentru orce punct. De d-stra are nevoe viitorul. De d-stra depinde economia, sanatatea, justitia…
Curaj la lupta pentru dreptate!
ªtiati oare ca remunerarea medie a unui salariat din invatamint, pe parcursul lunilor ianuarie – mai 2008, a constituit 1632 lei?!
Cine credeti ca a incurajat darea si luarea de mita?
Parintii?
Ce se mai vorbeste aici!? Niste prostii 100 la 100!
Si cine crezi ca iti va spune adevarul Breghen? Asteapta… E si normal ca trebuie sa fi dat fiecare bani. Chiar si ce-i mai buni cred eu au fost nevoiti sa plateasca. Si eu cin il dasem, se strinsese cite ceva, da mai ales acum in zilele noastre, hehe… Coruptia, fraudarea, si nedemocratizarea au existat si vor exista inca mult timp, cu parere de rau 🙁 ! Insa asta e, nu avem prea multe ce face… Mai ales coruptia este subiectul de baza, ce-l mai greu de infruntat !!!
Angela da ai facut poate vre-un peating pe acolo ❓ din aces motiv ai asa note mari ❗ si tu inca nu-ti dai seama poate ❗ ❗ ❗
Comunistii la gunoi Eugnia. Nu respect regimul comunist, antiromanist, antidemocr., antiuman…
e stiti voi cit costa o nota de 10. Nici ideie nu aveti, preturile sunt cu totul altele. De exemplu, cred ca sergiu a dat 200 euro caci posibil e un gogoman! Nici nu ma mira! numai de la faptul ca a spus si el un pret ca sa nu taca! Impusca-te frate, sau spinzura-te…
la noi se cam primeste ca iau note mari numai acei ce au bani iar cine invata cu adevarat ia note mai mici
Zina, ma mira un lucru in societatea noastra. Elevul nu-i nemultumit ca are 8 sau 9 dar e nemultumit ca altul are 10 inloc de 7. Iarasi „sa moara capra vecinului” si comunistii n-au nimic cu asta, asa a fost si va fi.
Suntem o natie de badarani. Trebue sa evoluam.
Sergiu am impresia sau tu faci parte din cei ce au luat 10 inloc de 7…
si nu credeti ca este o problema grava daca cei care nu merita nici nota 5 iau note mari??
E foarte grava problema vicka, cei mai grav e ca statul moldovenesc imparte diplome in loc de cunostinte. Peste noapte o sa ne trezim toti moldovenii ca avem diplome universitare cu nota 10, dar nu avem ce face cu ele.
Sergiule daca esti badaran nu te expune pentru intreaga societate, caci se va gasi cineva sa te traga la raspundere comunistule
De facto, intreaga vina o poarta parintii care vor pentru copii lor note mari si elevii care n-au invatat deloc.
Sa va spun cum a fost in cazul meu. inca din aprilie in mod organizat s-au colectat de la parinti 400 lei(cite 100 pentru fiecare examen). ªi n-a fost in zadar! Supraveghetorii fiind remunerati au fost foarte lejeri si-au permis candidatilor sa foloseasca orice tip de materiale auxiliare, chiar si manuale, telefoane mobile. Pentru cei care se simteau prost de tot in materie, parintii au fost nevoiti sa angajeze profesor particular pentru a rezova testul, iar mai apoi rezolvarea era transmisa direct la candidat prin intermediul supraveghetorului. No comment! Despre ce fel de dreptate poate merge vorba?
Nimeni din colegii mei nu s-a eschivat sa plateasca, fiecare are nevoie de o nota buna pentru admitere. Rezultatele au fost cum au fost, cei care au dormit 3 ani de liceu s-au ales cu note mari si foarte mari, iar cei care-au rezolvat cu propriile puteri au primit si nota pe masura.
Eu una m-am convinsc ca daca inveti sistematic, te descurci in orice circumstante.Examenele care le-am scris singura am luat nota maxima, iar la matematica , chiar daca am copiat am luat 8. Iata asa! 400 lei e o suma nu chiar considerabila, tinind cont c-am dat bac-ul intr-un centru raional, dar ma intreb in orasele mari care a fost aceasta suma?!
S-a aruncat in fintina din cauza notei de la examen!
O minora din comuna Ghidighici a incercat sa-si puna capat zilelor aruncindu-se intr-o fintina de la marginea satului. Gestul a fost motivat de nota proasta pe care a luat-o la examenul de limba romana de la absolvirea ciclului gimnazial.
— intr-adevar a avut loc mita chiar in ziua interviului bratara a fost la directoare doar ca in timpul interviului a fost scoasa si nu e prima cerere de mita si nici prima clasa daca ati cerceta mai bine ati descoperi si motive noi precum lipsa de profesori anul intreg de ex. la L.engleza si se intreaba cum sau sustinut examenul la obiectul dat? iar noi elevii am fost preveniti daca spunem adevarul mi se anuleaza examenele iar a doua oara nici cu mita nul vom da (colegaXX)
— tot despre ce se vb este adevarat,directoarea scolii ar trebui data afara,elevilor carora leati luat interviu nu nor sa recunoasca acest fapp fiindca au fost impusi de directoare sa taca daca nu vor avea probleme.cred ca trebuie sa ma veniti in sat si sa mai luati interviuri si altor elevi cum ar fi cl.9-a (colega)
Cazul de la Ghidighici ia o noua intorsatura
Colectivul profesoral, in unison cu directorul gimnaziului, dezmint faptul ca ar fi colectat suma de 350 de lei pentru o bratara de aur drept mita.
— in scola nr 79 totul e controlat de Ursu V.(directoarea) care isi bate joc nu numai de elevi dar si de profesori. de ce oare au ramas asa putini elevi in scoala? de ce toti pleca la studii in chisinau? (fallen angel)
— cum sa spuna elevii adevarul in interviul dat despre banii colektati dak directoarea statea linga ei….e si normal k o sa nege totul……sunt multe de spus despre directoare….nu vati intrebat niciodata de ce elevii „FUG” din aceasta skoala?????oare e posibil sa inveti in asa sistem de invatamint cu o asa directoare???? (ne imeet importanta)
— profesorii si elevii neaga acest fapt k au strins bani pt bratara drept mita deoarece se tem k vor ramine fara serviciu,iar elevii fara certifikate de note….iata kare este problema…..dar intradevar acesti bani sau strins….pai kui iar incurka o bratara de kiteva grame???????? (dxd)
— intradevar profesorii sau invatat cu narav incepind cu 1 septembrie la orice sarbatoare string bani pentru orice fleac (eleva)
— toti parintii stiu ce se intimpla in scoli in timpul examenilor.
(…) cine vor deveni copii nostri, care de pe acuma trebuie sa dia mita profesorilor pentru o nota mai buna? (Martor)
— ….Trebuiau 200 lei…. Si pina la urma au fost la padure…. ….Am strins pentru bal si asa sin u l-am facut……. ….Nu au fost acumulari de bani nici pe departe de 350 lei….. ….trebuia sa stringem 350 lei… Ну и где правда? Я думаю что собирали все-таки 350 лей из которых 200 были предназначены на бал а 150 на презент директору или ещё для кого-то. Как не крути но деньги все-таки собирались. Скажите где не собираются деньги для презент в качестве благодарности? (spectatorul)