M-a intrigat recent relatarea lui Oleg Brega de la Instanbul, in care se arata surprins de abilitatea targovetilor turci, care stau si in cap numai sa te determine sa cumperi ceva de la ei. in plus, cunosc o multime de limbi sau fraze standard din ele, reusind sa-i impresioneze placut pe turistii din tarile mai mici, ale caror limbi nu sunt de circulatie internationala.
in acest context, as vrea sa vorbesc despre capacitatile de comunicare ale comerciantilor din RM, care, daca as spune doar ca produc o impresie stranie, dezagreabila, de inadecvare evidenta nu as spune nimic. Acestia par, mai degraba, a fi persoane salarizate special sa insulte clientul, sa-l socheze, oripileze in ultimul hal. in ultimul timp, evit chiar sa trec pe la piata, ca sa-mi menajez sanatatea psihica, dar nu numai.
De regula, de dupa tejghea, barbati sau femei mohorate te privesc rautacios si iritat, de parca ai fi un musafir nepoftit. iti aprinzi paie in cap daca indraznesti sa pui la indoiala calitatea marfii pe care o expun la vitrina. Uneori se arata atat de scandalizati ca ai dubii in privinta marfii lor, incat refuza chiar sa ti-o vanda. ti-o smulg brusc din mana si o pun alaturi de ei cu un aer triumfator. Sa vedem ce o sa faci acum, par ei sa spuna in gandul lor.
in ultimul timp, au aparut si targoveti nostalgici, care nu pot uita nicidecum cracanatele litere chirilice. Fenomenul a fost sesizat de mai multi oameni, inclusiv in mass-media – un indiciu elocvent ca fenomenul ia amploare. ªi acestia refuza sa te deserveasca daca te arati surprins de etichetele scrise cu grafie chirilica.
De fapt, acesta e procedeul folosit cel mai des de targovetii indigeni, menit sa-i puna la respect pe toti cei care, in opinia lor, le nesocotesc importanta si prestigiul social. Procedeu sinucigas folosit de antitargoveti pe masura.
37 de răspunsuri la “Antitargovetii”
problema e ca in piata nu vand oamenii care au produs acele marfuri ci doar intermediarii. acesti din urma isi permit sa fie si aroganti si nesimtiti.
Nu conteaza cine sunt. ªtiu doar ca ocupatia lor de baza e comertul…
la post 1:
Daca in piata ar vinde doar cei ce produc marfa ,ar fi pline pietele de omuleti mici, galbejiti, cu ochi ingusti din RPC…
E clar ca si acolo (asia) cum si in RM, vind persoana terte.
In asia exista o lege:
1) pentru purtarea ra perz serviciu.
2) nu toti trecatorii sunt cmparatori a marfii care se vinde la persoana data.
3) din cei citva, pot sa nuti cumpere marfa din motiv: vinzatorul nui imbracat bine; nu se saluta; nu stie despre marfa nimic; nu-i stimator…
Pe cand la noi omul nu pre are de unde alege, si prin aceasta avem asa purtari.
Si la noi ai de unde alege, dar omul isi „calca pe inima” si merge pe conceptul „cat e halatul? … dincolo era mai ieftin” …
La noi omul nu da bani pe amabilitatea vanzatorului, deci ce „nu se cere”, „nu se vinde”…
In China la piata tot intermediari stau si preturile nu sunt fixe, si stau si aia in cap si negociaza doar sa-ti vanda, chiar daca o sa aiba un banut de pe urma ta, ala e in +, nu in -, si e ok. La noi daca nu scot 1 leu la un leu bagat nici nu vorbesc cu tine. Si oamenii isi permit sa fie calcati, si inca scuze isi cer, de parca vanzatorul iti face un serviciu ca permite sa cumperi de la el. Tara minunilor!
Suntem prea saraci ca sa fim mandri, mandria e luxul bogatului…
imi amintesc de un film in care o bogatasa ii spunea unui sarac: „Orgoliul si mandria. Numai asta v-a ramas voua, saracilor”…
Probabil era un film SF..
Oricum mandria si orgoliu e un pacat mai mare decat nesimtirea… Eu as zice ca ar fi mai bine sa o definim ca autorespect…
Nu, e un film german, in care a fost problematizata relatia dintre un prostituat turc si un gay neamt, din straturile superioare ale societatii. Mama ultimului a facut remarca respectiva vizavi de prostituatul macho, care a refuzat sa primeasca o suma mare de bani, ca sa nu mai insiste in relatia cu fiul ei, la care ea tinea f. mult si nu vroia sa-l vada suferind…
Chiar e o tema actuala si grava la noi in RM si vrea sa zic ca nu doar la piata ba chiar si in shop-uri cu renume,unde vinzatoarele au salariu doar pentru ca stau linga vitrina indiferent de marfa vinduta, si daca mai vine un cumparator sa mai intrebe pretul (nemaivorbind de calitate) apoi ea se enerveaza „ce parca nu vezi ca este scris „, fara a da nici o consultatie…Este foarte neplacut ca atunci cind mergi la cumparaturi de fapt mergi la cearta cu oameni straini. Despre piata nici nu mai vorbesc, caci inafara de faptul ca nu este nici un fel de deservire, si calitate inca si „cintarul lor fermecat” te vrajeste… Pacat, pt ca noi ne-am transformat viata in „multimea de conflicte” cu care ne ciocnim zi de zi.Mie spre ex. imi este destul de dificil cind sunt in calitate de client, pt ca activesc in sfera deservirii clientilor si trecind prin diferite training-uri pt acest domeniu, si stiind cum o fac eu in fiecare zi sau cel putin cum trebuie sa fie, si cum sunt deservita eu, chiar sunt suparata f tare… In fine asupra acestei probleme e necesara implicarea tuturor moldovenilor, numai ca noi ne-am obisnuit doar sa ne oftam ca e grea viata la noi in tara ca toti suntem rai…… fara a intreprinde ceva.Si inca ce ma face sa fiu indignata :moldovenii nostri care pleaca in Europa la munca vin aici la odihna si „se mira” si zic” …of numai la noi in Moldova e asa” sau „of cum traiti voi „aici?”” parca ei nu tot in Moldova s-au nascut sau traiesc si acum.
la 12
Da …educativ film … n-am ce zice… plin de intelepciune ca si vorba „Orgoliul si mandria. Numai asta v-a ramas voua, saracilor”. Mie imi suna a telenovela sau a film peste 18 ani unde dialogurile conteaza mai putin decat actiunea…
Nici nu puteam sa astept altceva de la tine. Judeci despre un film, fara a-l fi vazut.
De altfel, prostituatul macho a refuzat banii baronesei pentru ca, intre timp, se indragostise de fiul ei. Iar respectiva a vrut sa se convinga daca turcul e indragostit de feciorul sau ori de banii lui (Desi cred ca fanariotul nu era atat de prost sa nu inteleaga tertipul… Totusi scopul regizorului a fost altul, pentru ca frumosul turc nu este infatisat ca un profitor, ci ca o persoana care poate avea si sentimente, cu toate ca la inceputul filmului isi cam batea joc de arianul bogat…).
Gheorg nu vreau sa par rau dar cum ramanea cu:
„Fanariot: 1) Nobil grec, originar din cartierul Fanar din Constantinopol. 2) Dregator sau domn descendent din aceasta patura. 3) fig. Persoana fara scrupule.”
Pai hotaraste ori e turc ori e grec din Fanar, ori e „Persoana fara scrupule” sau „frumosul turc nu este infatisat ca un profitor, ci ca o persoana care poate avea si sentimente”.
Numai zic de „arian” ca daca aud rasistii germani cum le zici la „gay-ii germani” te linseaza.
E un turc originar din Fanar…
Apropo, in ultimul timp, in occident au aparit o multime de gay skean-hezi (ortografie aproximativa).
De fapt, la inceput, frumosul turc macho era, de fapt, un profitor, dar ulterior, dupa ce s-a indragostit, a devenit un om respectabi, care punea mai presus de toate sentimentele…
nu inteleg ce vroiai sa zici prin „skean-hezi” …saraca limba engleza… interpretez ca „skin hate” adica ceva gay ce fac discriminare intre oameni dupa culoarea pielii, corecteaza-ma daca gresesc Gheorg…
Apropo esti primul care foloseste termenul de „fanariot” la „turc din Fanar”. Poate te apuci sa scrii si un dictionar explicativ ca poate ne mai zici si alte lucruri interesante pe care nu le stim…
La post 18…le cam balbai Gheorg…recunoaste ca nu ai avut dreptate cu fanariotul si gata…
Nu, nici pe departe. in Fanar nu locuiau (locuiesc) exclusiv greci…
Parca am explicat ca nu cunosc ortografia cuvantului, totusi insisti sa faci mare caz din aceasta.
E vorba de capetele rase. De altfel, si in randurile evreilor au aparut de acestia, desi, initial, ei erau tinta atacurilor neonaziste. Cred ca acum intelegi cat de mult falsifica cuvintele realitatea, si cat de false sunt categoriile pe care le utilizam…
Totusi, nu te-ai prins, desi ai exemplificat tu insuti cu definitiile aduse din DEX. Fanariot, prin extensiune, este orice om corupt, care incearca sa profite de oameni, situatie etc. in scopuri personale. Ca locuia in Fanar sau nu, chiar nu are niciio importanta. Cuvantul e utilizat metaforic…
se cheama „skinheads” ca sa stii ortografia pe viitor…Si nu fac din aceasta mare caz…dar ma chinuiam sa te inteleg…
pai hotarastete ori era turc din fanar ,ori era om profitor , ori „frumosul turc nu este infatisat ca un profitor, ci ca o persoana care poate avea si sentimente”…Hotarastete si ne zici si noua cand te decizi ce ai vrut sa zici prin fanariot…
Vezi comentariual 24…
ªi de ce adica le-ai contrapune atat de strict. Un om poate sa aiba toate calitatile descrise si sa se afle concomitent im mai multe situatii de viata.
Iar tu gandesti in maniera: Zambaretul nu a fost niciodata mic, pentru ca acum e mare…
la 17
Nu zic ca nu exista gay „skinheads”. Ca oamenii bolnavi la oameni bolnavi trag…
Tu chiar nu vrei sa recunosti Gheorg ca ma „bullshit-ezi”
Totodata, trebuie sa fii de acord cu regizorul filmului, care a reusit sa demonstreze ca dragostea ii poate transfigura pe oameni, poate face adevarate minuni. Frumosul prostiuat turc macho, care, bineinteles, ii dispretuia pe homosexualii pasivi, a fost umanizat fiind pus in ipostaza de a se indragosti de unul din acestia…
Hai lumineaza-ma si pe mine Gheorg: deci homosexualii se impart in mai multe categorii : pasivi si activi? sau mai exista si „mixti”?
Ce se intampla cand se intalneste unul „mixt” cu unul pasiv…cel „mixt” devine activ sau ce pasiv devine „mixt”?
Poate nu am inteles eu bine, poate ca prostituatul turc era bisexual sau heterosexual…si nu ii iubea doar pe homosexualii adevarati?
Sincer sa fiu, nici eu nu sunt prea informat in domeniu, dar, dupa cum iti spuneam mai sus, categoriile rigide falsifica realitatea. Cred ca majoritatea homosexualilor se iubesc reciproc, daruindu-si unul altora bucurii si placeri, fara a juca roluri fixe.
Partajarea activ/pasiv functioneaza, cred, mai degraba in cazul prostituatilor, unde rolurile, probabil sunt bine delimitate.
Acum va rog sa ma scuzati, ca merg sa iau pranzul…
„cine papa bine are corp frumos”
Gheorg incerci sa iesi uscat din apa…
Exista legea „oferta nu exista fara cerere” deci daca exista prostituati partajati in activi si in pasivi inseamna ca exista „cerere” distincta atat pentru serviciile unora cat si altora.
Asa ca cele 3 categorii exista probabil indiferent de „profesie”. Asa ca intrebarea de la postul 30 „ramane in picioare”.
De tot esti asa „dezinformat” poate te informezi si ne zici si noua…
Neaparat. Ca doar n-o sa raman profan toata viata! Dar totusi tin sa repet: delimitarea in cauza este valabila intr-o relatie sexuala, in care partenerii nu manifesta respect reciproc. Deci, cum spuneam mai sus, este valabila pentru prostituati sau pentri persoane care gem sub povara prejudecatilor si care toata viata vor fi nefericite, pentru ca vor actiona in spiritul lor…
La com. 31. Cat priveste homosexualii adevarati, am vazut niste specimene prin preriile americane, atat de aratosi, incat as fi dat jumatate deviata sa ma giugiulesc macar o noapte cu ei (niste cowboy gay extraordinari!).
la 35
Un gay ajunge, suprinzator, in Rai. Vorbind cu un inger, ii zice acestuia: – Vezi ca ti s-au desfacut sireturile. Ingerul se apleaca, iar homosexualul il „executa” pe la spate. Dupa doua avertismente incalcate, este trimis in Iad. Coboara cu un ascensor si devine tot mai fierbinte, jos vine dracul sef si il preia, iar insotitorul, un apostol, promite sa revina sa-l vada cum se descurca dupa o luna. Cand se implineste luna, apostolul coboara si constata ca in lift e tot mai frig, iar in Iad deja este frig de se facusera turturi de gheata. Contrariat, intreaba: – Ce faceti, de ce nu ard focurile Iadului? Dracul sef raspunde furios : – Incearca tu sa te apleci, sa pui lemne pe foc!
Sorry Gheorg bancuri cu cowboy nu stiu…
Vezi ca nu e frumos sa-ti exteriorizezi fanteziile tale aici, pe site ,ca s-ar putea nici tie sa nu-ti placa bancurile mele …
Trebuie sa fim obiectivi nu…nu ne apucam acum sa ne insiram amintiri, retrairi si „emotii sexuale”…
La post 34
Noi asteptam sa te informezi…
Presupun ca sunt o groaza de „curiosi” care vor sa afle mai multe detalii despre „dragostea” , „respectul”, „obiceiurile care stau la baza” unui „cuplu” homosexual. Daca tot faci „miscare de promovarea” a drepturilor acestor oameni , ar fi bine sa-i cunoastem si noi mai bine, toti „curiosii” sa ne convingem ca nu prezinta „pericol social”.