Experienta de viata mi-a demontat multe mituri, in special cele romantice despre tineret. Voi incepe cu mitul foarte popular al “tineretului-forta motrice, agent al schimbarii si progresului”. in RM, tinerii sunt foarte comozi si pragmatici – trasaturi laudabile de altfel, care imi par normale si in firea lucrurilor. Nici tineretul nu mi-ar trezi suspiciuni sau provoca iritare daca societatea s-ar limita la ele, fara a atribui merite false tinerei generatii, ca si unele calitati care nu ii sunt specifice: potential revolutionar, aspiratia spre schimbare, dezinteres, romantism pur si naiv. De fapt, atunci cand la putere vine un nou partid politic, tinerii sunt folositi, de regula, in calitate de element decorativ, luand locul unor politicieni sau functionari care nu sunt cu nimic mai buni sau mai rai decat junii din noua generatie. Ei sunt instalati in functii in care nu decid nimic, dar imaginea lor da bine noii administratii sau gasti politice. O dovada in acest sens sunt si toate incercarile partidelor politice de a demonstra ca sunt reformiste si ca vor produce schimbarea mult asteptata, punand in fata carutei puberi inconstienti si incompetenti, care nu fac, la randul lor, decat sa respecte orbeste ordinele venite de sus, de la liderii vizionari care isi pun sperante deosebite in tineret. Dar cat de penibile si caraghioase sunt tot felul de guvene, parlamente si asamblei ale copiilor si tinerilor (de regula, odrasle ale sefilor cuibariti prin aceste institutii), care mimeaza actul politic si urmaresc sa salveze lumea.
Nu mi-as dori sa lucrez intr-un colectiv in care ar predomina tinerii. M-am convins pe pielea mea ca sunt mult mai veninosi, barfitori si perfizi decat cei din generatiile mai in varsta. in plus, oricat ar parea de paradoxal, sunt mai atasati de prejudecati decat persoanele trecute de prima tinerete. Tinerii moldoveni de la locurile de munca unde am activat, dar si de la institutiile de invatamant la care am studiat, au fost mult mai colectivisti si manifestau mai mult dispret si aversiune decat generatiile in etate fata de cei care nu le impartaseau impulsurile colectiviste.
La moment, nu pot numi cel putin un singur nume de tanar sau tanara de 20-25 de ani, care sa impresioneze societatea moldava prin orizont intelectual, viziuni sau mentalitati innoitoare. Nu-mi ramane decat sa constat inca o data ca tineretul este o categorie marginala in RM, al carui rol este umflat nejustificat, probabil pentru ca discursul despre tineri este la moda acum si solicitat de Uniunea Europeana. in realitate, acestia nu participa la festin, multumindu-se, ca si alte categorii marginale, cu resturile de la masa adevaratilor stapani. Dar oare merita ei mai mult?
27 de răspunsuri la “Tinerii? Mai slabiti-ma!”
Tinerii au potential sa realizeze o schimbare, e altceva ca in RM despre asta doar se vorbeste si prea putini insista asupra unei noi viziuni. Ai dreptate, asta e situatia dar te rog sa lasi loc pentru exceptii! E o buna provocare ceia ce spui, dar nu fi atit de radical. Sunt gata sa te contrazic. Nu e nimeni de vina ca tu nu cunosti tineri de treaba, vezi doar ceia ce vrei sa vezi, mai ales cind vrei cu orice pret sa fii contra cuiva! Nu fi pesimist, asta te ingroapa. Cauta solutii, nu tapi ispasitori!
N-am facut decat sa constat. Nu ma afecteaza deloc. Pur si simplu, imi place sa demontez mituri. E pasiunea mea. Apropo, nu mi-ai adus un model de tanar, pe care toata societatea l-ar privi cu admiratie, dar nu doar pentru ca se produce intr-o emisiune de divertisment…
Sa nu generalizam si sa nu exageram. Toate generatiile sunt si bune si rele. Asa este natura omeneasca.
Nu e posibil sa fie cineva pe placul tuturor, si nici admirat de toata lumea, fiecare tinar daca are o sustinere cit de mica se afirma in sfera lui de viata si activitate. Ca doar schimbarile se fac pe segmente mici, de mai multi oameni odata. Tudor Darie, Dumitru Ciorici, Oleg Brega, mai sunt, dar am numit pe cei care ii cunosti si tu!
ªi daca ei nu sunt pentru tine un exemplu, nu e nici o problema, ei sunt un exemplu pentru multi altii!
M-am referit la TINERI, adica la patani de 18-25 de ani, maxim 29. Cei trecuti de 30 sunt deja adulti, tineri mai mult cu sufletul…
bine spus!
sunt aproape de acord cu tine, doar ca as include tinerii in categoria 20-30 ani, sau deja nu te mai consideri tinar?
Dumitru Ciorici inca nu are 29 de ani. La CTJM sunt patani de treaba! Nu stiu numele de familie la fiecare imparte!
in fiecre institutie de invatamint sunt citeva nume celebre, in fiecare ONG macar unul, dar traieste cu inima ceia ce face! Sa inteleg ca esti printre cei tineri – adulti? Povesteste-ne cum ai fost tu admirat de toata lumea, tu personal cite schimbari ai facut? Chiar de e trista realitatea noastra, patanii au nevoie de incurajare, tocmai de la voi cei abea trecuti de 30 de ani. E usor a spune, ca noi tinerii suntem cu frina la fund, voi ati apasat pe gaz si ati dat-o in bara. Acum stati pe critici!!! Mare treaba! Comunistii tot asa fac! Cind vei avea copii, poate vei intelege cum e sa educi o noua generatie, de ce are nevoie un tinar ca sa gindeasca liber, pina una alta, daca nu poti sa ne ajuti, vino macar cu critici constructive!
Ciorici este celebru la universitate? Te cred pe cuvant.
inseamna ca nu totul e pierdut…
🙂
sa inteleg ca negam complet sute de mii de oameni numai pentru ca Domnia Voastra vede neargumentat in tineret o masa pasiva,incapabila de a face nimik,ba si mai mult,suflata de vant in toate partile…
ce stii tu despre tineret?ca sunt lenosi,,veninosi,barfitori,perfizi…poate mai adaugi ca sunt generatia crescuta fara parinti,o generatie predominant a strazii.Nimeni mai bine decat ei nu constientizeaza consecintele plecarii in masa a adultilor peste hotare.Singurul lor vis ramane a locui alaturi de familia lor acasa,de a avea posibilitatea de a munci si aproviziona familia fara a pleca undeva.Deaceea,ajungand la o anumita varsta,incearca cumva sa se afirme.Si se lovesc dureros de o bariera de neintrecut,de adultii care au mai ramas in tara si care ii considera prea alintati si de bani gata pentru a face ceva.Ce le ramane,sa plece si ei undeva,la MOscova sau in Italia.Spre asta oare noi tindem,sa alungam tinerii din tara si sa ne vaietam mai departe ca ei nu fac nimik si ca nimik nu se schimba fara a constientiza ca la vremea cuvenita nu le-am dat o mana de ajutor,nici macar nu i-am lasat sa se zbata pentru drepturile care le au,ci i-am impins mai adanc in mocirla din care au iesit.
Intradevar,exista organizatii de tineret pe langa anumite partide si partidase.Sa va lamuresc cine fac parte din ele,in majoritate.Primul caz.Unui tanar absolvent de liceu,dar pe care parintii nu au posibilitatea sa-l intretina la universitate,din motiv ca mai au 3-4 copii din urma,i se propune sustinere materiala in schimbul unui nimik-aderarea la aceasta organizatie sau intrarea in partit.Alta schema.Odata cu implinirea a 18 an in liceul X a devenit o traditie ca elevii mai mediocri sa fie invitati la o discutie confidentiala de profa/profu de biologie,fizica sau spaniola,in care „pedagogul” propune o usoara ridicare a notelor ins chimbul intrarii in partid si o coborare mai serioasa a lor in cazul refuzului.Credeti-ma ca la dorinta profesorului chiar si celui mai bun elev i se poate demonstra ca nu stie nimik…Poate va va mira faptul dar exista tineri care au curajul sa refuze,care trec chiar si peste bariera creata de alde Maria Voastra.O parte mare din ei demult sunt dusi peste hotare la studii.Si se vor duce si ceilalti,daca ii veti respinge atat de ostil.
La urma urmei in randul tinerilor se gaseste mai multe persoana cu cinste si forta de a schimba ceva decat in randul oamenilor de varsta a 2,nu mai vorbim de cei de varsta a treia.Numai ca ei nu au fost si,se pare,ca nu vor fi niciodata delimitati din masa generala,intelesi,sustinuti si ajutati.
Tinerii,asa cum sunt ei,sunt viitorul nostru,si al vostru,cei trecuti de 30.Poate incercati macar sa-i redescoperiti,poate gasiti multe persoane cu nume necunoscute,dar care valoreaza mult si pot ceva face inspre binele tuturor.
„Credeti-ma ca la dorinta profesorului chiar si celui mai bun elev i se poate demonstra ca nu stie nimik…”
Te contrazic, 17ANI, in liceu nu poti pierde la note, decit foarte putin, daca esti intradevar bun. Si acum 25 de ani aveam unele probleme cu unii profesori care erau derbedei, dar repet, la nivel de liceu, nu te poate tunde, daca intradevar i-ti vezi de scoala, materia poate fi asimilata, complet. Repet, materia poate fi asimilata complet, si profesorul poate eventual sa te pupe undeva, dar cu conditia sa-ti vezi de scoala. Altfel sta problema in facultate, dar aceia e alta discutie.
Dvs a-ti tinut vre-o data manualele de liceu in mani?Daca a-ti facut-o va dati bine seama ca e imposibil sa conosti 100% materia la toate obiectele,makar rupe-te in 4.Din fericire majoritatea profesorilor inteleg acest lucru,pana intri cu ei in conflict…nu ma plang,eu am parte de niste profesori extraordinari,dar am avut asa gen de probleme in gimnaziu si cunosc oameni care le au in alte licee din oras,inclusiv din cauza conflicetelor pe baza culorii politice.
Normal ca le-am tinut, ce-i drept eu am terminat liceul in 1983. Ideia e ca materia de liceu se poate invata, chiar foarte bine, ce-i drept cu mai mult efort, dar in suficienta masura, ca sa nu ai probleme grave. Nu stiu citi ani ai, dar daca ai 17, o sa vezi diferenta cind vei fi studenta. Da acolo poti avea mai multe probleme, daca prinzi un profesor nebum, dar in liceu, rezisti.
Dar nu asta-i problema, ce aceia ca daca sunt conditionati elevii de aderarea la un partid, pentru facilitarea studiilor, societatea din Republica Moldova, e mai bolnava decit am crezut, e cancer curat. Sunt uimit cum populatia de la voi, ramine oarba si nepasatoare, la asemenea porcarii. Ma rog, daca ea nu lupta, nu o sa vina altii s-o faca.
Comentariul meu de mai sus, asteapta moderarea? Ce sa spun, nu am cuvinte, daca acest comentariu, trebuie moderat. Cred ca si administratorii acestui portal ar trebuii sa-si schimbe mentalitatea, asta nu-i libertate de expresie, vad ca Panfil Carolina, poate debita orice, ce cenzura in toata regula. Nu stiu cum se impaca asta cu „lupta” voastra pentru o societate normala. Daca comentariul meu de mai sus, e in asteptarea moderarii, nu ma mai mir de nimic din ce se intimpla in Republica Moldova.
😀 Ce zicea-i Mircea tu in legatura cu cutitul ❓ 😛
SCUZE DE GRESELI 😉
Da Alex, m-am dumirit cu cine am de-a face.
Mircea V,
Societate din Moldova e una de consum si atit. Probabil e ca si multe altele.
Wolf, cei buni emigreaza. Ca de exemplu in Canada 😀
#”…Tinerii, asa cum sunt ei,sunt viitorul nostru,si al vostru,cei trecuti de 30.Poate incercati macar sa-i redescoperiti,poate gasiti multe persoane cu nume necunoscute,dar care valoreaza mult si pot ceva face inspre binele tuturor”.
imi pare rau sa mai constat o data, dar finalul apoteotic al comentariului tau demonstreaza inca o data cat sunteti voi, tinerii, lipsiti de personalitate. Daca o sa citesti mai multe ziare, o sa regasesti expresia de lemn – tineretul este viitorul nostru. Nu glumesc, dar am o senzatie de voma cand o aud. Aveti mentatlitate de copil care cere sa fie leganat, descoperit, deoarece are multe talente, dar nimeni nu le observa.
17 ani, fiecare e pe cont propriu si trebuie sa ai multa sansa, relatii etc ca sa te impui. Nu toti reusesc. Nici eu n-am reusit. Am ratat tot ce puteam sa ratez. Acum ar fi culmea sa le inchin osanale unor tineri, doar pentru ca nu sunt la fel de batrani ca si comunistii, dar care nu fac decat sa inrautateasca si mai mult nivelul de trai al populatiei cu incompetenta lor. Crede-ma, cunosc cativa tineri consilieri, care nu stiu ce cauta in Consiliul Municipal (de fapt stiu, sunt tineri). Nu mai vorbesc de tot felul de barzi si poeti, care n-au nimic in comun cu economia, dreptul etc…
Apropo de moderare, comentariul de mai sus a nimerit la spam. De regula, daca expediezi mai multe comentarii consecutiv, intr-un anumit interval de timp, acestea nimeresc automat la spam. Nu este vorba de moderatori. E un mecanism care functioneaza pe toate siturile. Cu parere de rau, nu avem moderatori 24 de ore din 24, asa ca unele comentarii asteapta mai mult timp sa fie scoase de la spam…
eu nu am zis ca o sa avem un viitor stralucit:)cum ne vom asterne,asa vom dormi,nu?
Nu e chiar asa de simplu. Nu totul depinde doar de eforturile personale, desi acestea sunt hotaratoare, mai ales cand nu poti miza pe pile…
Dar pe ce?
unde-i unul nu-i putere,unde-s 2 puterea creste…
Totusi, utilizatorii Curajului au mai putin simtul umorului decat mi-as fi imaginat eu. Am crezut ca o sa fiu luat in bascalie pentru afirmatia: „Nu totul depinde doar de eforturile personale, desi acestea sunt hotaratoare, mai ales cand nu poti miza pe pile…”, insa vad ca pe nimeni nu a fost scandalizat de patetismul si falsitatea ei. De fapt, doar pilele, norocul si intamplarea conteaza. Capacitatile, eruditia si alte calitati intereseaza infinit mai putin… Indicati-mi o persoana care sa fi facut avere in baza calitatilor si eforturilor sale, fara siretlicuri, fraude etc. Dar, va rog, fara mituri americane…
Nu ai cum, pe linga eforturi, calitati mai ai nevoie se noroc, relatii, curaj si rabdare.