Lasi… sau se fac intr-o ureche?


Pe acest site ma aflu in calitate de debutanta. Deaceea as dori sa relatez un caz care mi s-a intamplat personal mie. Poate n-o sa vi se para interesant un lucru care tine de-o singura persona. Posibil veti spune:”Deh, ce treaba am eu cu intamplarea ta?!” Va asigur: legatura este una dintre cele mai directe! Va veti convinge la sfarsit!

Deci…Pe la sfarsitul primaverii facusem cunostinta cu o persoana din UTA Gagauzia. Incepusem sa comunicam. Crezusem ca nu cunoaste romana, deaceea vorbeam numai in rusa. Zic si eu, sa-i intru omului in situatie, sa-i arat respect(ajunsem la un moment in care recitam poezii din literatura rusa). Si tot comunicand ma tot intrebam: de ce ne axam numai pe chestii ce tin de Rusia si nu pomenim nimic de ceva romaneste. Dupa ceva timp de comunicare imi dadusem seama ca persoana respectiva intelege si poate vorbi romaneste, doar ca evita s-o faca. Ma intrebam: de ce oare? Deaceea am hotarat sa provoc omul la un dialog ce tinea de limba romana. Am rugat persoana in cauza sa-mi recite ceva din opera clasicilor romani. Incepuse sa-mi recite “Luceafarul” lui Eminescu. A spus patru versuri si s-a oprit. Eu ii zic: “Ce s-a intimplat?” N-a dorit sa-mi explice cauza stoparii…si iata din acel moment se incepuse ceea ce-a fost mai incitant…contradictiile. Deja va dati seama. Ne invarteam in jurul subiectului: R. Moldova, Romania, Rusia. Dialogul ajunsese si la evenimentele de anexare a Basarabiei de catre rusi din 1812, la rapirea nordului Bucovinei si a sudului Basarabiei din 1940. Apoi eu i-am pomenit despre fapta mareata si mult asteptata de toti romanii – Marea Unire din 1918. La subiectul din urma gagauzul (rusul) mi-a zis: “Pe voi v-au fortat cei de peste Prut, v-au cumparat!” Iata din momentul rostirii acestor cuvinte mi-a pierit toata pofta de a mai comunica cu acel om. Insa nu am intrerupt dialogul, dar i-am zis ca ii voi trimite prin e-mail actul Marii Uniri si alte informatii legate de evenimentele rapirii Basarabiei de catre rusi. I-am cerut e-mail-ul pentru a-i trimite dovezile. Persoana in cauza imi tot intindea timpul cu e-mail-ul. Pentru ca intr-un sfarsit sa aflu ca plecase in SUA. Atunci mi-am zis ca nu destul ca nu cunoaste faptele istorice, dar a mai dat dovada si de lasitate.

E posibil ca si voi v-ati ciocnit cu asa situatii. Ma intreb pe mine si va intreb si pe voi: de ce le facem pe plac vorbind in limba dorita de ei? Si de ce au o astfel de atitudine fata de noi?

  • Doina Rusu REPUBLIC OF MOLDOVA

12 răspunsuri la “Lasi… sau se fac intr-o ureche?”

  1. ce e inceput cu stingul .. nu poate sa se sfirseasca cu dreptul..
    si defpt.. nu e deloc o dilema.. totul e mult pea clar.. noi suntem de vina de situatia creata! (kiar dak ei au o mica vina, lipsa de respect fata de populatia majoritara)… dilema? pff.. asta’i pedeapsa!

  2. Mult depinde de noi
    Eu am avut o experienta similara acum cativa ani. eram la studii in Romania si am revenit in Chisinau sa-mi perfectez actele de identitate care expirau. la sectia pasapoarte am intalnit o tanara care tinea un formular in mana si nu stia ce sa faca cu el. am observat ca e in romana si ma gandeam ca ar fi bine sa o ajut. in timp ce completam formularul am intrebat-o daca nu stie ce trebuie sa scriu la rubrica YYY, ea a zis ca nu are idee, dar mi-am dat seama ca intelge limba romana. mi-a raspuns timid, intr-o romana aproximativa, dar asta nu m-a impiedicat sa comunicam mai departe in aceasta limba. am completat in graba toate rubricile si am incurajat-o sa faca si ea acelasi lucru. ne ghidam de un formular scris neglijent si cu greseli. dupa ce am completat formularele ne-am grabit sa achitam taxele la banca, apoi am revenit si am depus actele. am inteles ca fata a lipsit din tzara ultimii patru ani (fiind la munci peste hotare) si nu prea avea de la cine sa invete romana pana sa plece de-aici. tatal ei este din Moldova iar mama de prin Kazahstan. a mai zis ca isi doreste sa invete limba romana dar nu o ajuta nimeni. cu atat mai mult ca limba romana vorbita de majoritatea bastinasilor lasa mult de dorit… am zis ca o inteleg, si am promis sa o ajut.

  3. Sunt unii orbiti de ,,ADEVARUL” mincinos, comunist, de pe timpul imperiului in legatura cu Romania ca fiind o tara straina, dusmanoasa,… Pacat!!… .
    inteleg ca educatia a fost facuta de cand erau copii, impotriva RO, si orice le-ai spune acum, se vorbeste in gol!

    Noroc ca acesti bastarzi sunt putini si sunt deja spre batranete….
    Dar, uitati-va la cei ce vin din urma,… sunt tinerii, care s-au trezit la o altfel de viata, oameni noi, cu o noua viziune despre RO, au fost Romania la neamuri la studii,etc…
    Vreau sa cred ca s-a constientizat de unde vine acum cu adevarat pericolul!
    Sunt alte timpuri, alta-i realitatea, alte relatii intre state, toti vor sa fie liberi si sa duca o viata cit mai frumoasa!
    Peste ani, sigur vor dori sa formeze un stat unitar si indivizibil asa cum au dorit si luptat stramosii, pentru ca asa e normal!

  4. In acelasi timp, mult depinde si de ei
    De fiecare data cand reveneam prin Moldova faceam tot posibilul sa ma vad si cu fata despre care v-am vorbit mai sus. Vorbea putin dar intelegea multe. Am reusit sa ma vad si cu apropiatii acesteia. Are trei frati mai mici care vorbesc foarte bine limba romana (desi pronuntata la fel de timid). la ei in familie se vorbeste in rusa pentru ca mama lor nu stie alta limba, iar cu tatal nu prea comunica din cauza ca au divortat. presupun ca atunci cand parintii lor erau impreuna vorbeau doar in rusa (fapt inexplicabil pentru multi, dar e usor de inteles pentru cei care stiu ce s-a intamplat – si mai ales ce se intampla acum!! – in orasele din Basarabia in ultimii 68 de ani). Acesti tineri fac liceul in limba romana, fiind foarte intrebati pentru diferite concursuri la nivel de liceu. cu toate astea, de fiecare data cand comunicam cu aceasta tanara intelegeam ca ea nu avanseaza prea mult in cunoasterea limbii romane vorbita corect. facea unele greseli specifice vorbirii in mediul rural ignorant si de fiecare data trebuia sa o luam de la capat.

  5. Am facut un compromis
    Abia dupa ce m-am convins ca lucrurile mai pot fi reparate, am acceptat sa vorbim cate putin si in rusa, astfel incat sa nu uit chiar de tot aceasta limba. faceam si eu destul greseli, dar, spre deosebire de ea, am insusit usor toate sugestiile. dupa cateva zile de discutii cu ea, aproape ca nu mai aveam nevoie de un tutore pentru rusa. am inteles atunci ca daca vrei sa faci un anumit lucru, il poti face cu usurinta. din pacate nu as putea sa ma laud ca stiu destula franceza sau engleza incat sa pot conversa cu cei care cunosc limbile respective. asta se datoreaza si faptului ca am facut limba rusa 12 ani la liceu si nu am invatat alte limbi atunci cand aveam timp. plus posturile de radio si televiziune rusesti care au invadat spatiul informational basaraben.
    cam asta e.

  6. Eu cred ca acest conflict va dura mult daca noi insine nu-i vom pune la punct.Nu destul ca vin in Basarabia vorbind rusa dar si pe copii lor si pe cunoscuti ii rusifica. Oricum, totul depinde de noi INSINE”

  7. Nu se poate spune cu precizie cine este vinovatul in acest caz…Un lucru e clar, persoanele despre care ne-a vb Doina sint lipsite de constiinta nationala, poate nu vor sa vb romaneste din pricipiu..oricum asta e alegera lor, dar actionind asa dau dovada de lasitate si prostie…cu asta nu voi fi de acord niciodata!
    P.S-este un bun inceput pt Doina.Bravo!!!!voi astepta noi articole din partea ei.

  8. Va multumesc de comentarii si sustinere:)!!!
    Problema aceasta este, dar incetul cu incetul trebuie s-o rezolvam, toti impreuna!!!

  9. […] News » News News Laşi… sau se fac într-o ureche?2008-08-16 16:32:58In dar a mai dat dovada si de ce le facem pe plac vorbind in limba … le facem […]

  10. […] News » News News Laşi… sau se fac într-o ureche?2008-08-17 00:14:32In dar a mai dat dovada si de ce le facem pe plac vorbind in limba … le facem […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.