Vizitand ieri situl USM am aflat cu stupefactie ca taxele pentru studii pentru universitate au fost marite in medie cu 700-1000 lei. Urmarind stirile de seara de la ProTv, mi s-au confirmat temerile, si anume aceea ca familia mea si multe altele vor fi obligate sa achite sume mult mai mari in buzunarele lui VORonin, pardon statului.
Dupa cum a anuntat si ProTv, universitatile au afisat in acest an taxe pentru studii cu 12 la suta mai mari decat anul precedent. Astfel, daca anul trecut contractul minim la USM era de 2600-2800 lei la biologie, istorie, fizica, etc, anul acesta e de 3500 lei, iar la drept a ajuns la 8000 de lei, asta in conditiile in care statul in fiecare an limiteaza numarul de locuri la studii la universitati. Nu mai vorbesc de Universitatea de Medicina, unde la stomatologie taxa de studii a ajuns la suma impresionanta de 15.000 lei.
Motivul invocat este ca au crescut cheltuielile pentru intretinerea institutiilor de invatamant, in realitate existand, dupa parerea mea, cu toate alte motive ce au cauzat cresterea taxelor de studii. Acestea ar cam fi:
1) Inundatiile. Se stie foarte bine ca la sfirsitul lunii iulie biata noastra republicuta a fost batuta de urgiile soartei. in conditiile in care si asa avem un buget deficitar, de unde Voronin, in plin an preelectoral, sa compenseze pierderile materiale ale bietilor sinistrati? Desigur ca nu din averea de un miliard de dolari a fiului sau, ci, ca intotdeauna, din buzunarele contribuabililor. Doar nu degeaba kilowatul de energie electrica a ajuns sa coste dupa inundatii 1,1 si 1,2 lei, in conditiile in care noi il procuram cu 40 de banuti (4,4 centi americani) de la ucraineni si in ciuda faptului ca dupa semnarea contractului cu Ucraina ministrul Dodon trimbita cat il tinea fundul ca lumina electrica nu se va scumpi.
Asa si taxele de studii au fost marite, in ciuda faptului ca si pina la marirea lor noi plateam contracte fabuloase de 5000-10000 lei.
2) Presiunea timpului. Se stie foarte bine ca anul viitor vor avea loc alegeri, in care majoritatea populatiei republicei spera la o schimbare. Aceasta schimbare presupune inlaturarea clanului Voronin de la putere, iar in conditiile in care timpul trece, lui Voronin si fiului sau le ramane tot mai putin timp in „agonisirea de averi cu care sa fie fericiti la batranete”. in asa o criza a timpului, trebuia de gasit metode in plus de exploatare a poporului, pentru a stringe citi mai multi bani posibil, caci dupa 2009 cine stie ce ar putea urma. Marirea taxelor de studii se inscrie probabil in aceasta logica.
3) Dorinta de a fi primul in toate. in primavara lui 2006 clanul Voronin a sarbatorit atingerea unei averi de 1 miliard de dolari a familiei lor, avere agonisita cu o „enorma truda” in cei 6 ani „de aur comunisti”. De asemenea se cunoaste ca averea primului si cel mai mare miliardar moldovean, Anatol Stati, se cifreaza la aproximativ 2 miliarde de dolari.
Cum e posibil ca Voronin, care se „trage” tocmai din sangele lui ªtefan cel Mare si care e „urmasul ideologic direct al primului comunist”, Isus Christos, sa fie al 2 in „tara Moldovei”? Este ceva impardonabil, absurd, marele tar Voronin trebuie sa fie primul in Moldova, Stati trebuie sa fie sub el, ca nu degeaba Gabriel,fiul lui Anatol Stati, a facut puscarie 11 zile.
4)Anti-intelectualitate. ªi comunistii bolsevici, si cei stalinisti si cei de astazi au dus mereu o politica anti-intelectuali. Orice om care termina studii superioare are o probabilitate mai mare sa gandeasca mai eficient si mai rational decat cei care nu termina universitatea. Dar comunistii nu au nevoie de tineri care sa gandeasca, ei au nevoie doar de animale de povara care sa trudeasca si sa-i voteze si care niciodata sa nu se revolte pentru o viata mai buna. Numai astfel se explica politica lor de limitare a numarului de locuri la studii la universitate si marirea taxelor de studiu.
5)AnTIneretului. ªi cel mai important, sa nu uitam ca ne aflam in Anul Tineretului, si ce cadou mai frumos decat marirea taxelor de studii putea sa ne mai faca Voronin pentru noi, tineretul? Eu un altul mai bun nu as fi putut inventa…
8 răspunsuri la “Cadou de AnTIneretului”
Mda, isi bat joc de tineri cum pot mai bine…eu cred ca as mai adauga o cauza a cestui proces de majorare a pretului contractelor, posibil statului nu-i trebuie atitia oameni nu facultati…ce s-au gandit comunistii:”ce ne trebuie noua destepti, ca acestia ar putea sa faca vreo conspiratie contra noastra?!”…mda…
scuze, „oameni cu facultati”…am scapat o greseala mai sus
Daca au crescut taxele, banuiesc ca si spagile la admitere vor creste…
In alta ordine de idei… cartea costa bani… ajungem incet incet, regresiv, la acea perioada in care numai cei bogati au accesul la stiinta, restul… asa cum spuneai, sa nu se prea revolte.
Cand se implementeaza si in Moldova sistemul cu burse occidental… esti subventionat de stat atata timp cat inveti si ai o medie peste o anumita valoare, iar cei cu taxa care au medii bune pot sa ajunga in alte simestre sa fie subventionati… Ar disparea spagile de intrare(deoarece nimeni nu mai garanteaza ca va face facultatea la buget pe tot parcursul facultatii daca va fi student mediocru). Bineinteles ca exista si dezavantaje dar in schimb studentii de la buget ar avea o motivatie in plus sa invete, inclusiv si unii de la cu taxa…Cel putin au sa iasa si cativa absolventi cu adevarat buni din facultate.
Majorarea sumelor pentru taxa de contract se datoreaza faptului c-au fost marite locurile cu finantare bugetara si micscorate cele cu plata. Mi se pare o solutie rezonabila. Studentii care au achitat taxa de studii dar care dovedesc capacitati si rezultate bune vor fi scutiti de taxa si, invers-cei admisi la buget dar care nu fac fata cerintelor for fi privati de subventionari. E o stimulare pentru ambele categorii, cei de la buget vor invata pentru a-si pastra bursa, iar cei de la contract -pentru a fi scutiti de taxa.
Din fericire, am obtinut un loc la USM cu finantare bugetara, insa asta nu inseamna ca voi lenevi toti anii de facultate fiind sigura ca statul ma va intretine in calitate de student.
un_glas_din_multime
Cauza ta se contine in a 4 in care am scris-o: antiintelectualitate. Comunistii mereu au dus o politica impotriva intelectualitatii in Basarabia incepind din 1940, iar comunistii de azi nu-si dezmint radacinile diabolice.
Liliana Hadji
Am aceeasi impresie ca si tine ca ne indreptam spre perioada in care numai bogatii vor avea accesul la carte… Trist. Dar asta nu inseamna ca asa si va fi. Mai exista sanse de a distruge acest proces.
🙂 si Oxana
Sunteti cam naivi dragilor. Am intrat in 2006 cu 8.80 situindu-ma pe locul 14 in conditiile in care cea mai ridicata media era 9,60, pentru ca din primul semestru pina acum sa am mereu o medie peste 9 si mereu sa fiu printre primii 5, iar acea persoana cu 9,60 sa se coboare la 8, 8,50 si sa fie in continuare la buget iar eu in continuare la contract, care acum inca mi-l mai ridica.
Nu cred ca asa ceva e corect, si as fi enorm de fericit ca „Studentii care au achitat taxa de studii dar care dovedesc capacitati si rezultate bune vor fi scutiti de taxa si, invers-cei admisi la buget dar care nu fac fata cerintelor for fi privati de subventionari. „, dar realitatea e alta.
Singurul lucru care e mai drept e cu bursa, pe care eu o primesc,iar persoanele de la buget cu note slabe nu o au. Dar aceasta bursa nu face decat sa-mi acopere numai jumate din pretul contractului, adica oricum dreptate nu se face.
Asa ca Oxi poti lenevi in anii de facultate :)…numai daca vei avea restante matinca vei fi retrasa de la buget, dar in rest nimic nu te ameninta :).