Comerţ ca la moldoveni


Uneori, sâmbăta sau duminica, am ocazia să vizitez diferite centre raionale ale RM, unde descopăr minunăţii cu carul. Săptămâna trecută am fost la Călăraşi, la un cunoscut, care m-a rugat să-l însoţesc la cumpărături. Am decis să mergem la o bază angro, foarte populară printre localnici.

Ajungând la locul destinaţiei, am văzut o coadă impozantă. Preţurile erau într-adevăr un pic mai mici decât în restul magazinelor din localitate, dar mai ridicate decât la Chişinău. La un moment dat, eram pe punctul de a renunţa să mai procurăm produse de acolo, pentru că rândul era prea mare, dar ne-a intrigat modul de funcţionare a Bazei, cu atât mai mult că activitatea vânzătoarei ne-a uluit pur şi simplu. Aceasta îndeplinea mai multe funcţii deodată, nespecifice meseriei de vânzător: îşi nota pe o hârtiuţă toate comenzile cumpărătorilor, punea produsele în sacoşe, în care introducea şi hârtiuţa cu denumirea mărfii comandate. Cred că vă daţi seama că procedura de deservire a unui singur cumpărător dura destul de mult. În plus, din când în când era întreruptă din muncă de un hamal, care îi punea diferite întrebări gen „Chiochi Zânî, măi ai culioashi?”, sau îi aducea marfă bruscând clienţii cu strigăte: „Parcî v-am spus o datî s’ va feriţ… uuuuf!”.

Când mă apropiasem de tejghea, am avut surpriza să constat că în faţa mea au mai apărut vreo cinci clienţi, de care nu ştiam. Femeia după care ocupasem rând a început să-mi reproşeze: „Da di shi n-ăi întrebat shini-i ultimu’? Dupa mini s-o măi aşazat nişti oamini”. La replica mea că ar fi normal ca fiecare să ocupe rând în faţă nu în spate, toţi cumpărătorii s-au întors spre mine şi mă priveau ca pe un extraterestru. Am tăcut ruşinat şi intimidat. Privirea lor spunea totul. Era clar: sunt neam prost. N-am riscat să mai zic ceva, de frică să nu mai trântesc vreo prostie.

Apoi cumpărătorii, după ce comandau vânzătoarei produsele pe care intenţionau să le procure, mergeau într-o cameră alăturată în care se aflau patru casieriţe şi două calculatoare. Aici ocupau din nou un loc la coadă şi aşteptau să le vină rândul. Ajunşi în faţa casieriţelor, fiecare le repeta din nou acestora lista de produse pe care le comandase anterior vânzătoarei. Casieriţele introduceau toate datele în calculator şi eliberau un bon de casă, cu care cumpărătorul revine la vânzătoarea din camera învecinată. Aici stăteau din nou la coadă, ca vânzătoarea să le elibereze sacoşele cu produse contra bonurilor de casă. În jurul ei erau zeci de pungi încărcate cu produse, iar ea le verifica conţinutul cu atenţie, confruntând bonul de casă cu denumirea produselor pe care le notase anterior pe hârtiuţele din sacoşe.

Am avut nenumărate tentaţii de a pleca la un magazin obişnuit şi să procur de acolo produse un pic mai scumpe, dar fără forfota şi stresul de la renumita bază angro locală, însă curiozitatea a învins toate scrupulele şi am decis să rezist până la capăt. Acum nu regret deloc că m-am lăsat torturat, ca un mazochist, două ore la coadă. Am rămas în schimb cu amintiri de neuitat, amintiri care se asociază cu multe scene din filmele science-fiction, realizate după distopii celebre…

Enervant


20 de răspunsuri la “Comerţ ca la moldoveni”

  1. Am intrat si eu in magazine din astea. M-am plimbat de nenumarate ori intre tanti de la tejghea si tanti de la casierie. oribil

  2. cam în acelaş mod se face deservirea la cantina TRM (lucrez în apropiere), cea mai tare fază e că permanent nu ajung furculiţe şi tre să fugi după ele dintr-o parte în alta…

  3. N-am mai citit pana la urma, m-am plictisit repede. Dar cum se numea magazinul asta? fa-i reclama negativa. In genere calarasul nu e inzestrat cu oameni cultivati, asha ca nu te mai mira si de magazinele lor.

  4. ei na, vezi ca nu trebuie sa fii niciodata sigur pe ceea ce gandesti, gandeste-te de 100 de ori pana sa spui si tu o vorba!

  5. Mai omule! nu iti inteleg limba ta! cea moldoveneasca! vorbeste in limba romana!

  6. Mdea, degeaba cer eu ceva de la omul care nu are de unde sa imi dea acel ceva, ca doar nu il are. Ramai in pace.

  7. Gheorg… ma surprinzi de fiecare data… mai nou esti si mozochist…

  8. Am intrat acum câteva minute la cantina de lângă Policlinica 6, unde preţurile sunt mai joase decât la alte cantine din oraş, să iau prânzul. Dar pofta mi-a pierit imediat, când am dat de o coadă groasă, de vreo 20 de metri, la care urma să stau minimum 30 de minute. Bineînţeles că am făcut stânga ‘mprejur şi voi uita din nou de faimosul local în următorii 2-3 ani…

  9. aceeasi coada de 20 m este si la cafeneau galbena, doar ca preturile sunt mai mari decal la alte cafenele …
    mancati produse fabricate in moldova a la mama acasa !!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.