După stresul şi tensiunea din perioada admiterii, bieţii studenţi au intrat automat într-o cursă şi mai acerbă…cea pentru cămine! Pînă în ultimul moment nimeni nu era sigur că va primi totuşi un locuşor în căminele studenţeşti, iar după ce s-au făcut rezervările, o parte din ei fericiţi au mers acolo pentru a se adapta condiţiilor mizere din cămine, iar cealaltă parte, mai puţin norocoasă, au fost nevoiţi să-şi caute gazde, care s-a dovedit şi mai anevoiasă, ţinînd cont de numărul mare de solicitări.
Şi asta în anul pretins al tineretului! Din cîte cunosc, din toate căminele cîte există anul acesta s-a renovat capital doar unul – cel de la Colegiul de Medicină… şi-atît! În celelate cămine condiţiile nu sunt tocmai decente şi nici camere detule pentru a satisface toate cererile din partea studenţilor. Conducerea, Ministerul Eduaţiei şi Tineretului s-au gîndit oare( măcar anul acesta dedicat nouă) ce vor face ceilalţi? Cum poate să se descurce un biet student de la ţară cu părinţi agricultori care au salariul nu mai mare de 1000 de lei în condiţiile în care o gazdă în Chişinău costă în mediu 700-1000 lei? Doi dintre colegii mei care-au fost admişi în anul I dar care n-au primit cămin au fost nevoiţi să abandoneze ideea de a-şi continua studiile. Care este perspectiva lor? Să plece la muncă peste hotare. Aşa are grijă conducerea noastră de tinerii săi , în loc să le creeze condiţii pentru a se realiza, la noi se face tot posibilul pentru a-i încurca, obligîndu-i să renunţe la drumul ales. Un alt cunoscut de-al meu, care deasemenea n-a primit un loc la cămin e pus în situaţia de a face zilnic naveta cu trenul Bender-Chişinău, cheltuielile în situaţia aceasta sunt mai mici decît achitarea unei gazde. Însă, mă gîndesc, cum pot să rezişti şi să faci faţă studiilor cînd zilnic te afli vreo 5 ore pe drum. Despre ce fel de eficienţă a învăţămîntului poate merge vorba?….
16 răspunsuri la “Milă şi compasiune studenţilor rămaşi fără cămine (Cadou de Anul Tineretului)”
De-ar fi asta singura problema prin care trec tinerii de azi, ar fi bine. Oricum degraba nu cred ca o sa se rezolve ceva.
Am vizionat recent la Discovery un film despre închisorile americane. Arătau exact la fel…
Problema cea mai mare a tinerilor din ziua de astazi este lipsa oricarui viitor…
Gheorg te asigur ca inchisorile americane arata un pic mai bine decat caminele moldovenesti… mie imi par ca seamana mai mult cu Berlinul din aprilie 1945…
Inchisorile din SUA nu ca arata un pic mai bine ci chear de 10 ori mai bine.
De unde ştiţi? Aţi ajuns deja şi pe acolo?
se mai uita si altii la discovery, ce doar tu ai pareri obiective in toate domeniile ???
Da am trait si eu in caminele moldovenesti si te asigur ca mai rau nu se poate… nu doar aspectul lor ci in general atmosfera… inchisorile americane cu tv baie in camera si dus de 2 ori pe saptamana ti s-ar parea de 10 ori mai bune… nu mai vorbesc de atitudinea celor din ani sperior fata de cei din anul 1 , noroc ca eram mai mashcat…
E bine ca eu am trait doar 2 saptamani in caminele noastre, pe urma 4 ani in cele romanesti, nici nu se compara conditiile.
tot timpul mi-a parut rau ca n-am avut ocazia sa traiesc la camin … incep sa-mi schimb parerile deja …
n-ai pierdut nimic Ana… sa nu-ti para rau… nici in cele romanesti conditiile nu sunt bune… doar acceptabile…
poate macar invatam sa beau bere 🙂 si sa fac dush doar de 2 ori pe saptamana .. .niciodata nu le stii cu crizele astea financiare …
dush de 2 ori pe saptamana? … poate la inchisorile din America… in Moldova primeai unul singur si ala daca era apa calda…
ligheanul si ceainicul…
poate in zilele de astazi e mai bine si nu stiu eu… da tare ma mai indoiesc…
partea buna era doar cea financiara… faceai economie la sapun, iar de bursa de 6 lei fix de 2-3 beri pe luna iti ajungea…
atunci las’ sa aleaga sa plece in italia, israel, africa … poate gasesc conditii mai bune … daca tot nu vor sa invete si cauta dush si bere zilnic …
nici la ţară oamenii nu o duc mai bine, iar majoritatea studentilor din camine chiar de acolo sunt …
zic sa-l ascultam pe tatuca lenin si sa ne apucam de carte …
Chiar tu crezi ca sunt conditii de invatat in camin Ana?
L-as mai bine sa faca universitate 4 ani ca apoi pusi in fata cu dilema ce fac mai departe ? muncesc pentru 1000 lei sau plec in Italia sa castig 1000 euro?
Oamenii din toata tara o duc greu nu doar cei de la tara…dar nu cred ca niciunul din ei nu sta inghesuit in 4-5 oameni pe 8-10 metri patrati.
O alta parte prosta e calitatea studentilor din ziua de azi, nu fac universitate cei buni ci cei care isi permit…