Probabil majoritatea din voi sunteţi cunoscuţi cu splendidul text al scriitorului latino-american Ernesto Sabato “Paradox” care începe cam aşa “paradoxul vremurilor noastre în istorie este: avem clădiri mai mari, dar suflete mai mici; autostrăzi mai largi, dar minţi mai înguste…”. Indiscutabil, mesajul său este unul general valabil şi va fi actual tot timpul, in afara noţiunilor de “timp” şi “spaţiu”( de altfel ca şi toate produsele de artă valoroasă), totuşi odată cu venirea mileniului III s-ar cere o actualizare a “paradoxurilor”, mai ales în societatea moldavă, unde paradoxuri te pîndesc la fiecare colţ, paradoxuri care te lasă perplex şi dezarmat în faţa realităţii în care ne ducem traiul, cu un gust amărui în gură şi cu un nod în gît după un trai mai bun .
Paradoxurile zilelor noastre sunt:
îşi fac studiile nu acei ce pot şi vor, doar cei cu bani
editează cărţi nu scriitorii cu har, doar cei cu bani
lansează cd-uri nu artiştii talentaţi, doar cei cu bani
trăiesc bine nu vameşii oneşti, doar cei corupţi
nu mor de foame nu medicii cinstiţi, doar cei corupţi
nu şi-au abandonat meseria nu judecătorii corecţi, doar cei corupţi
Concluzie finală : Pentru a trăi în Moldova trebuie :
a ) să primeşti o avere imensă şi să te scalzi în bani
sau
b) să fii corupt
Alternative nu există !!!
16 răspunsuri la “Paradoxuri noi pentru vremuri noi”
Nu ştiu de ce eşti aşa de sigură, Oxana, că majoritatea oamenilor nu fac altceva decât să culeagă mostrele de „înţelepciune” ale scriitorlior latino-americani. Personal, îmi displac: sunt prea moralişti şi didacticişti. Este adevărat că n-am citit nimic din Borges, care am înţeles că e o excepţie, dar în afară de romanul „Veronica a hotărât să moară (sau să se sinucidă, nu ştiu exact)” – la moment am uitat numele autorului – nu mi-a plăcut nimic din literatura lor pe care am reuşit să o citesc.
M-a deranjat în special articolul lui Llosa despre Tomas Mann, în care critica „Moartea la Veneţia”, din considerente morale. M-a dezgustat cumplit. Ieşiri similare am remarcat şi la Sabato…
# Indiscutabil, mesajul său este unul general valabil şi va fi actual tot timpul, in afara noţiunilor de “timp” şi “spaţiu”
Puţin probabil că mai există pălăvrăgeli ale oamenilor de geniu care să nu fie supuse uzurii generate de spaţiu şi timp…
da, parţial sunt de acord. Sabato totusi ramine printre cei mai de seama prozatori din toate timpurile, iar textul despre care vorbeam chiar nu cred ca se va uza cu timpul…
Asta pentru că eşti credincioasă. Te mai maturizezei şi atunci mai vedem …
nu cred că odată cu maturizarea se schimbă radical codul de valori, iar peste cîţiva ani îl voi detesta pe Sabato, considerîndu-l neactual ..
plus la asta în articolul meu nu mă refeream atît la paradoxurile lansate de Sabato, ci cele din vremea noastră, din societatea noastră, din Moldova…doar cîteva din paradoxurile noastre !
Stiti care e paradoxul cel mai mare a societatii moldovenesti? Traim in Europa, da ca-n Africa…
geografic-da!, dar la capitolul viziuni si mentalitate-sub nivelul populatiei africane
Normal,traim intr-o lume capitalista,cine are banul acela comanda muzica :)Dar cine are bani acuma/Numai acei care muncesc!
Traiasca capitalismul si JOS COMUNISMUL! 🙂
si sus socialismul suedez !!!!!!!!!
La coment 4:
Din numărul total al populaţiei ţării, 93,3% s-au declarat de religie (confesiune religioasă) ortodoxă. Din rîndul persoanelor de altă religie (confesie), urmează a fi menţionaţi: baptiştii, reprezentînd aproximativ 1,0% din total; adventiştii de ziua a şaptea, cu o pondere de 0,4% din total; penticostalii, cu o pondere de 0,3%; creştinii de rit vechi şi creştinii după Evanghelie, care au înregistrat cîte o pondere de 0,15% şi de alte religii, decît cele enumerate, 1,1% din total populaţie.
Numărul persoanelor care s-au declarat atei şi fără religie a fost de 46 mii sau 1,4% din total. Religie nedeclarată a fost înregistrată pentru 75,7 mii de persoane, reprezentînd 2,2% din populaţia ţării.
Cita lume ar mai trebui sa se maturizeze, Gheorgh?
Ha-ha-ha, la recensământ nu am fost în localitatea în care m-am născut, deci angajaţii primăriei locale au perfectat formularul în locul meu. Şi ce credeţi că au scris acolo: naţionalitate – moldovean, limba maternă – moldoveneasca, confesiunea – creştin ortodox. Cunosc o mulţime de persoane care se consideră români, atei sau agnostici, dar care n-au avut posibilitatea să participe la recensământ, nimerind automat în categoriile sus-menţionate…
La com. 9 Aseară am avut ocazia să vizionez un documentar despre sistemul de sănătate din SUA. Nu mai sunt chiar atât de roze lucrurile acolo. Mulţi americani s-au plâns că rudelele lorau fost lăsate să moară, ca nişte câini, deşi erau asigurate medical, însă companiile de asigurare medicală găseau tot felul de motive ca să se eschiveze, să nu-şi asume costurile. Aveau angajaţi speciali care să depisteze sau să inventeze motive pentru ca cererile clienţilor să fie respinse. Companiile de asigurare medicală din SUA au cheltuit 100 mln. de dolari pentru a face lobby împotriva sistemului universal de asigurare medicală, aşa că SUA este la moment unica ţară occidentală fără un asemenea sistem. Mulţi oameni de acolo mi-au amintit de noi, basarabenii: cu frică de autorităţi, înşelaţi, manipulaţi…
La com. 5. Oxana, am mari rezerve faţă de persoanele care folosesc ca pe mantre noţiuni gen: etern valabil, general valabil, atemporal, universal, veşnic, etern…
Gheorg, chiar nu crezi ca exista valori perene? …pacat…:(
Coruptia e la putere, nu vom scapa niciodata de ea. Iar setea pentru bani intotdeauna va fi deasupra setei pentru libertate si alte valori.