Şi astăzi am avut neşansa să intru în contact cu bibliotecarele acrite şi înţepate de la „Ovidius”. Când am intrat în bibliotecă, calculatoarele erau deja ocupate. Una din ele, ţâfnoasă, m-a informat încă de la uşă:
– Astăzi nu deservim cititori!
– Dar nu aveţi un grafic care să precizeze când deserviţi cititorii, şi când bibliotecarii?
– Ba da, avem, dar intervin momente când nu vă putem deservi.
Oare ce treabă atât de urgentă să fi avut, încât cititorul să nu conteze chiar deloc? Să se altereze ziarele, ca şi carnea, dacă nu sunt introduse imediat în baza de date? De fapt, n-ar fi trebuit să mă surprindă prea mult atitudinea lor. Ele îşi imaginează cu totul altfel relaţia ideală bibliotecar-cititor. Acest din urmă este văzut ca un subordonat neascultăror, care trebuie tratat în consecinţă. Nu întâmplător, la toate bibliotecile din municipiu, angajatele bibliotecii te întâmpină mânioase, cu o faţă pe care poţi citi uşor următoarele: „Ş’ aista o vinit taman amu, când am măi mult di lucru!”.
Încă un aspect neplăcut al instituţiilor în cauză este că nu sunt înzestrate cu veceuri pentru cititori. De multe ori mi-am întrerupt lecturile şi am pornit în căutarea unor weceuri private, în speranţa că voi găsi măcar unul prin apropiere. La „Ovidius”, dacă te pui bine cu angajatele, ai şansa să te foloseşti de vreo câteva ori de veceul lor, dar după aceasta te simţi tot timpul dator şi eşti privit cu ostilitate, de parcă nu ai fi returnat o datorie istorică. La „B. P. Hasdeu”, dacă bibliotecara este în toane bune, îţi livrează informaţia despre cel mai apropiat veceu din zonă. La biblioteca în cauză, iarna, la garderobă deserveşte cititorii o femeie mătăhăloasă, care vorbeşte doar în rusă şi-i priveşte pe toţi cu suspiciune. Stă de pază ca nu cumva vreun cititor să intre în sală îmbrăcat şi să şterpelescă de acolo vreo carte. Nu sunt sigur că ştie să citească, dar îi tratează cu superioritate, imperial, pe toţi cititorii care vizitează biblioteca. Dacă cineva se încumetă să intre îmbrăcat, imediat se trezeşte apostrofat: „Kuda, kuda, kuda? Snaciala razdevaisea!”. Ar mai lipsi doar să fie tras de urechi şi să mai primească câteva ghionturi sub coastă, ca tabloul să fie complet.
Astăzi, am reuşit să nu răbufnesc şi să nu le adresez cuvinte grele angajatelor de la „Ovidius”, să le amintesc lucruri pe care ar trebui să le cunoască ca pe tăbliţa înmulţirii: că bibliotecile au fost create în primul rând pentru cititori, nu pentru bibliotecare, că primii plătesc impozite ca aceste lăcaşe publice să existe şi că comportamentul amabil faţă de ei e o datorie, nu o favoare etc. etc. etc. Dar nu e târziu niciodată. Oricum, şi ele trebuie să o afle odată şi odată…
40 de răspunsuri la “Despre cititori, bibliotecare şi biblioteci”
Despre bibliotecile din Chisinau numai cuvinte de „lauda”…
de asta merg eu la biblioteca doar pentru a gasi bibliografia tezelor ….
Deja pe net gasesti mai multa informatie decit in biblioteci, si cu mai putina pierdere de timp.
E trist ce se intimpla cu bibliotecile din RM.
Ultima data am fost la „B.P.Hasdeu” si atitudinea biblitecarilor de acolo mi-a facut sa-mi treaca orice pofta de a mai trece pe la biblioteci. Parca le esti dator cu ceva, si intotdeauna te privesc cu suspiciune.
Net-ul este biblioteca mea preferata 🙂
Gheorg, daca stai la „B.P.Hasdeu”, cred ca cel mai aproape veceu ar fi la cinematograful Patria, sau daca mai mergi putin, poti intra liber la Gemenii, et.2
„Ovidius” nu stiu unde se afla, daca imi dai indicii, putem sa localizam si niste vecee accesibile din apropiere 🙂
Unde sa ma kish, unde sa ma kish??? Dati-mi cartea sa ma kish!
E dureros. Sunt in bransa de 33 ani, dar asa apreciere citesc pentru prima data. Nu ca nu ati avea dreptate, dar e cam egoista. „Jucati” un pic rolul bibliotecarei si … poate se schimba ceva.
Dar sa puneti la cont toate componentele> leafa, conditii de activitate, prestigiul profesiei, sa incercati sa va apreciati si chiar sa conturati portretul tanarului 2008, care adesea se considera centrul universului, sa incercati sa aflati ce zic sociologii in aceasta privinta, ca aceastta discrepanta dintre generatii a existat totdeauna, insa ce o constituie astazi etc. etc.
Si inca ceva, ati observat cine lucreaza astazi in biblioteci? Cred ca in Moldova aceasta profesie va dispare si nu va fi de vina Internetul. Chiar sa nu va pese. Rar, dar se va dori si pe viitor o comunicare cu niste oameni deosebbiti, neintalniti in alta bbransa.
Sfatul zilei >Cu bunavointa si intelegere puteti avea mai multe sanse.
Cărţi româneşti cenzurate moldoveneşte
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/821927/Carti-romanesti-cenzurate-moldoveneste/
Ce sa cautam noi la biblioteci cand cartile din ele sunt cenzurate dupa bunul plac al autoritatilor. JOS LABA DE PE VALORILE NEAMULUI.
Dupa mai multe cautari in presa autohtona am gasit doar:
http://www.jurnal.md/article/8810/
Oare de cu ce i-a suparat Liviu Rebreanu cu „Răscoala” si „Pădurea Spânzuraţilor” sau „Dictionar francez-roman” nou fiind o tara cu „simpatii francofone”.
P.S.Presa moldoveneasca tace… Dormi in pace presa moldoveneasca… laudat fie numele lui Voronin & CO
Inseamna ca nu tre de baut mult inainte de lectura 😉
Si asa putine persoane frecventeaza biblioteci…
Salut, Gheorg Wolfovitz, nu iti este rusine? Ati stat toata vara prin biblioteci fara nici o interdictie si fara limita de timp. Si daca ati primit o data un refuz din punct de vedere tehnic, ati ponegrit munca de bibliotecar. Stind de dimineata pina seara in biblioteca la sigur ca ai avut si necesitati fiziologice. Un utilizator cu respect fata de bibliotecar ar fi multumit pentru acordarea timpului nelimitat la folosirea calculatoarelor, dar nu a fost sa fie asa. Omul fara omenie nu dobindeste nimic.
Ah, fecioară naivă ce eşti! Nu contează cât am stat prin biblioteci. Chiar dacă aş fi stat 24 de ore din 24, ai fi trebuit să te bucuri. Dar de unde? Mai bine ai recunoaşte că ai înţeles prost problema pusă în discuţie. În realitate, veceele din biblioteci sunt construite şi pentru cititori. Doar că bibliotecarele sunt prea posesive, ca şi funcţionarii de prin birouri, şi se bucură exclusiv de favorul de a-şi elimina dejecţiile în voie. Mai mult, boşii cei mai importanţi au veceu personal. Deci, problema veceului nu e atât de simplă precum pare la prima vedere. Ea pune în evidenţă un raport de forţe şi statutul social…
poate lipsa WC e justificata de lipsa vizitatorilor… stai acasa Gheorg si nu mai umbla prin oras dupa net de pomana…
Si da ai dreptate nivelul social este pus in evidenta de WC… ai WC, ai parte…
Bibliotecarele nu-mi fac o favoare permiţându-mi accesul la Net. Face parte din setul de servicii la care am dreptul, iar ele sunt obligate să mi-l presteze…
Ai dreptul si la un WC dar uite ca nu intra in atributiile lor… cine stie ce stelute or fi si cu accesul la net…
Biblioteci publice fără condiţii sanitare
Ce are filmuleţul? De ce nu-l pot porni?
E un filmulet inteligent care discrimineaza…
„Ce are filmuleţul? De ce nu-l pot porni?”
Corect este …Ce am eu de nu pot porni filmuletul…
Chiar acum asist la un spectacol grotesc la biblioteca Hasdeu. S-au adunat aici o duzină de savanţi de renume din RM, în frunte cu academicanul Cimpoi, şi au ţinut cuvântări una mai penibilă decât alta. Acum câteva minute şi-au încheiat pălăvrăgeala şi au început să chefuiască în mijlocul bibliotecii. E haios, zău: citiorii cu cărţile în mână şi ciudaţii din mijlocul sălii care înfulecă şi beau ca la Piaţa Centrală…
Jora, da’ tu ne vreai sa devii bibliotecara la Hasdeu? Pentru inceput vei lua locul garderobierei, iar mai apoi cine stie…
Savanţii continuă să se hlizească. Coniacul li s-a urcat la cap şi acum râd graţios ca nişte ciobeni, încurcându-le cititorilor din sală să se concentreze. Nu aveam nici până acum păreri strălucite despre Cimpoi, dar acum chiar îl dispreţuiesc.
Bine că au alcool, care i-a înviorat niţel după discursurile stupide pe care le-au ţinut. Cu siguranţă, şi lor le era ruşine de calitatea lor…
Jorica!
Da’ de ce nu spui nimic despre cum ragaiau savantii cognac!
Despre cum ei se pishau si kkau!
Hai scrie – nu te rusina. Daca sa fim informati – apoi sa fim informati pana la capat!
Karolika, eşti genială. Exact asta au făcut acum câteva minute. Tu nu eşti Karolina, tu eşti Cassandra…
Ai uitat sa scrii despre partea copulativa, Jorica… Despre coitus-ul savantilor cu Cimpoi in veceul bibliotecii nu ai scris nimic! Nu-i bine! Nu-ti primesti simbria pentru reportajul mediocru de azi. Iesi afara, jurnalelule!
Dacă n-ai venit, stai doar în biroul tău de securistă. Te-aş fi filmat în toate poziţiile, numai să mă fi rugat…
Eu sunt o doamna, piticanie! Nu tre’ sa te rog eu, ma! Tu tre’ sa-ti oferi serviciile jegoase. Da’ iaca nu am primit nici o oferta din partea ta, Jorica! Deci, ciocul mic si joc nervos de glezna, Jora.
Tu, o doamnă? Hai că mă făcuşi să râd. Vrei să fii celebră, zdreanţă? Aleargă, la toate petrecerile, că doar n-oi trage eu de tine ca de hoit…
Ma, kklau ce esti! Sa ma faci tu pe mine zdreanta si hoit?..
Stegeti mucii, imputzitura ce esti! Nespalatule, in loc sa ma inviti tu la vreo sindrofie, tu-mi spui ce sa fac si unde!
Da’ mai du-te tu in poala calului! Am inteles ca-ti place acolo!
Hai, hoaşcă, nu mai fă atâta balamuc, vino că te aştept. Petrecerea e la ora 22.00, la Hasdeu. Dacă nu ne găseşti, vino la Ovidius, că acolo e deschis până la miezul nopţii. Nu uita să iei cu tine şi aparatele de înregistrat…
Sa inteleg, Jora, ca aia e invitatia pentru ma-ta, asa-i? Da’ cum si cand ma inviti pe mine personal? Hai fii gentila, Jorica!
Hai, hoaşcă, părăseşte-ţi bârlogul securist şi nu mai fă nazuri. Lasă fiţele pentru copulaţie, aici e vorba de treburi importante…
Nu stiu de ce Jorica da’ la mine „treburile importante” ale tale se asociaza cu „treghi” si „treaba mare”. De ce dracu sa vorbim despre substanta aia puturoasa, Jorica?.. Sper ca intelegi subtilul meu humor, Jorica!
Nu poti fi doamna, Carolina
Tu doamna, Carolina Panfil? Vizezi putoare, pai n-ai cum te tragi si in acelasi timp esti, neam prost. Venetici, la marginea fostului imperiu rus. Tu doamna? Lepadatura.
Mirciulica,ti-a cazut tronc Cacalina ? 😀 Ii adresezi atatea epitete ,ca „sarmana” e emotionata pana-n varful urechilor 😀
Pai nu, Alex?
Căcălina-securina, vezi să nu păţeşti ca Minodora Vintil, sora ta geamănă din:
http://enervant.wordpress.com/2008/05/22/apocalipsa-sau-utile-dulci-miscere/
http://enervant.wordpress.com/2008/05/26/apocalipsa-ii-cum-minodora-vintil-a-pierit-pentru-ca-n-a-putut-sa-si-schimbe-firea-de-catea-turbata/
Am avut fericirea (pentru că am sosit în ultimul moment) să asist la încă o ceremonie grotesc a oamenilor de litere sau ceva în genul ăsta la aceeaşi bibliotecă Hasdeu. Totuşi, apreciez bunul simţ al bibliotecarelor de aici, care n-au închis biblioteca pentru utilizatori, ca altădată, permiţându-le să asiste la spectacolul jenant, la cuvântările neghioabe ale unor bucătărese ratate, care au s-au făcut savante în loc să stea la bucătărie (cu intelectul care e bun doar pentru citit reţete culinare). Sărmanul Aureliu Busuioc, nu cred că l-a impresionat plăcut urletele elegante ale unei baborniţe din breaslă (doar pe ea am auzit-o adresându-i exaltată felicitări), cu vocea dogită de fumat. Uuuuf, ce noroc pe capul meu că am ajuns în ultimul moment şi n-am fost nevoit să asist la întreg spectacolul…