Cînd se va găsi şi la noi cineva să recunoască că totuşi “regele e gol!”?!


După ani buni ai copilăriei, cînd adormeam cu cărţile lui Andersen lîngă pernă, abia acum am realizat cît de subtil şi previzibil a fost autorul, poveştile sale sau mai exact morala lor mai este actuală şi valabilă şi realităţilor zilelor noastre. Mai ales celor din R.Moldova. Mi-e ruşine să recunosc, dar trăiesc într-o societate cu caracter de turmă, cu mentalitate vetustă şi marginalizată, ce gîndeşte şi acţionează uniform din simplul principiu “aşa fac toţi!”. O fi vreun vestigiu din perioada de “aur” a colectivizărilor, însă au trecut de-atunci Slava Domnului tocmai 17 ani de pretinsă democraţie sau de căutări disperate a ei şi-ar fi normal să fi învăţat şi noi ceva din aceste încercări( zădarnice probabil) de-a fi şi noi în rîndul ţărilor cu-adevărat democratice. Cum putem avea pretenţii prosteşti că suntem un popor deştept şi inteligent dacă în aceşti ani n-am avut putinţa măcar de a învăţa să gîndim liber, nu mai zic de (ne)efortul de a fi liberi şi democratici prin acţiunile noastre.

Tragedia acestei situaţii nu este că am fi inapţi să ne schimbăm, ci NU ne dorim asta. E logic. E mult mai uşor să fii ca toţi decît să fii tu însuţi, să gîndeşti la fel şi să fii de acord cu restul decît să-ţi păstrezi poziţia şi să-ţi aperi punctul tău de vedere care nu neapărat ar trebui să coincidă cu ceea ce cred toţi. În loc împreună să fim o forţă, o putere hotărîtoare în luarea deciziilor de importanţă naţională, prin indiferenţa şi lenevia noastră devenim obiect de manipulare politică. E mult mai uşor să manipulezi o masă cenuşie de oameni ce gîndesc rudimentar şi uniform decît nişte cetăţeni interesaţi e ceea ce se întîmplă în ţara lor. E cea mai comodă postură. Mai lesne e să privim apatici de după cortină cum degradăm decît să depunem efort şi energie pentru a salva situaţia.

Suntem obişnuiţi să se facă tot în locul nostru, aşteptăm cu gurile căscate ca nişte pui de rîndunici mîncarea gata mestecată fără a ne interesa măcar ce-a ajuns la noi în gură…şi de obicei, prin aceeaşi inconştiinţă şi nesimţire suntem alimentaţi doar cu aberaţii şi promisiuni politice deşarte ce nu-şi vor găsi realizare în vecii vecilor!

Mi-e frică că vom proceda la fel şi în 2009, an ce se aununţă decisiv pentru viitorul de mîine al R.Moldova. Ca de obicei vom fi incapabili să alegem ceea ce-i mai bun şi rezonabil pentru noi, vom alege pe cel pe care-l votează toţi fără să ne întrebăm măcar de ce merită candidatul în cauză votul nostru. Şi cel mai straniu e că suntem mulţumiţi de ceea ce este, situaţia ne aranjează pe deplin, simţim cu toţii că ne ducem la rîpă, că degradăm..dar continuăm să tăcem ! Pînă cînd?!Cînd se va găsi şi la noi cineva, asemenea băieţelului din poveste, revin la Andersen, care să aibă curajul să zică sus şi tare că totuşi “regele e gol!” ?!


4 răspunsuri la “Cînd se va găsi şi la noi cineva să recunoască că totuşi “regele e gol!”?!”

  1. Oxana,
    Crezi că mahrama minciunii este transparentă?
    Să ştii că negura indiferenţii aduce pe văzători să bîjbîe ziua-n ameaza mare ca în mijlocul nopţii.Şi în aceasta este de vină sărăcia pe care o toară în capul poporului guvernanţii fiind indiferent de inima omului adus în sărăce. Plus la asta, la timpul potrivit străinul fiind la conducere a influinţat cu sperierea de deportare în Siberia, şi acei care acum se odihnesc în cimitire (unii bunei, părinţi etc.) au ducat populaţia să tacă şi să se supună la comanda dată de sus.
    Şi de aceia avem ce avem.
    Numai curajul curajoşilor v-a trezi spiritul democratic în popor.

    CURAJ CURAJ CURAJ

  2. Probabil, după umilinţă şi mai profundă, pentru unii.
    Alţii, şi număr lor cu regret e destul de mare, nici nu-şi dau seama că sânt umiliţi, aduşi(ajunşi) în starea de animal fără raţiune, fără capacitate de a judeca.
    Mizerabilitatea devine o obişnuinţă. Pacat.

  3. Ca să nu avem parte de asemenea fenomene neplăcute trebuie să muncim.Pîinea se obţine în sudoarea frunţii :).Cînd au fost masele luminate?Elitele trebuie să decidă şi să acţioneze pentru schimbarea lucrurilor cu ajutorul maselor de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.