CCA scoate pentru „dezbateri publice” un proiect de regulament


E vorba despre Proiectul Regulamentului privind participarea titularilor licenţelor de emisie şi ai autorizaţiilor de retransmisie, consumatorilor de programe şi altor persoane interesate la şedinţele Consiliului Coordonator al Audiovizualului
Numai că pe situl oficial cca.md invitaţia e făcută atît de neclar, nu există nici o posibilitate de publica observaţiile şi comentariile direct, încît mi se pare că acest document important este doar formal expus opiniei publice, şi că el va fi votat fără modificări în şedinţa de pe 17.10.08
Vedeţi mai jos şi proiectul

DECIZIA nr. ___
din 17 octombrie 2008

Despre Regulamentul privind participarea
titularilor licenţelor de emisie şi ai autorizaţiilor
de retransmisie, consumatorilor de programe şi
altor persoane interesate la şedinţele CCA

În conformitate cu Art. 23-30, 39-41 ale Codului audiovizualului nr. 260-XVI din 27.07.2006, Consiliul Coordonator al Audiovizualului

DECIDE:

Art. 1. Se aprobă Regulamentul privind participarea titularilor licenţelor de emisie şi ai autorizaţiilor de retransmisie, consumatorilor de programe şi altor persoane interesate la şedinţele CCA (se anexează).

Art. 2. Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial şi se plasează pe pagina web a CCA.

Art. 3. Controlul asupra executării prezentei Decizii îl exercită secretarul CCA.

PREŞEDINTE Gheorghe GORINCIOI

Secretar Constantin BÎRCĂ

Anexă
Regulamentul
privind participarea titularilor licenţelor de emisie şi ai autorizaţiilor de retransmisie, consumatorilor de programe şi altor persoane interesate la şedinţele CCA

Prezentul Regulament determină principiile de bază ale activităţii Consiliului Coordonator al Audiovizualului în procesul de examinare publică a cererilor, petiţiilor, demersurilor (altor adresări) ale titularilor licenţelor de emisie, distribuitorilor de servicii, consumatorilor de programe sau altor persoane interesate.
1. Cererile, solicitările, petiţiile, demersurile (cu excepţia cererilor soluţionate în regim de lucru) titularilor licenţelor de emisie, distribuitorilor de servicii, consumatorilor de programe sau ale altor persoane interesate sunt examinate în şedinţele publice ale CCA.

2. În cazul examinării de către CCA a chestiunilor referitoare la titularii licenţelor/ autorizaţiilor, a adresărilor consumatorilor de programe sau a altor persoane interesate (denumite în continuare „solicitanţi”) participarea acestora la şedinţe nu poate fi îngrădită.

3. Cazurile cînd participarea solicitanţilor la şedinţa CCA este obligatorie:
• Examinarea cererilor privind eliberarea licenţelor de emisie prin concurs sau fără concurs;
• Examinarea cererilor privind eliberarea autorizaţiilor de retransmisie;
• Examinarea încălcărilor comise de către titularii de licenţă sau autorizaţie (ca urmare a monitorizărilor sau controalelor);
• Examinarea cererilor privind modificarea concepţiei generale a serviciului de programe al radiodifuzorului;
• Examinarea cererilor privind cesiunea licenţei de emisie;
• Examinarea cererilor privind locaţiunea reţelelor audiovizuale.

4. În cazurile cînd participarea solicitanţilor este obligatorie, la şedinţa CCA se va prezenta nemijlocit directorul întreprinderii respective, directorul postului (studioului) sau o altă persoană cu funcţii de răspundere (de exemplu director adjunct, director executiv) împuternicită în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.
Notă: În cazurile cînd participarea este obligatorie, dar la şedinţa CCA nu se prezintă nici un reprezentant împuternicit al titularului, examinarea chestiunii este amînată, excepţie fiind petrecerea concursurilor privind eliberarea licenţelor de emisie, cînd neprezentarea este calificată ca retragere tacită din concurs.

5. Examinarea încălcărilor comise de către titularii licenţelor de emisie sau ai autorizaţiilor de retransmisie se efectuează numai în prezenţa persoanei, care este trasă la răspundere. În lipsa acestei persoane cazul poate fi examinat numai atunci cînd există date despre anunţarea la timp a persoanei despre locul şi timpul examinării cazului şi dacă din partea ei n-a fost primit nici un demers motivat de a se amîna examinarea cazului.

6. Cazurile cînd examinarea solicitărilor poate fi efectuată de CCA în lipsa titularilor de licenţă/autorizaţie:
• Examinarea cererilor titularilor de retragere a licenţei (autorizaţiei);
• Modificarea listelor canalelor de retransmisie;
• Examinarea cererilor privind reperfectarea licenţei de emisie sau a autorizaţiei de retransmisie;
• Examinarea cererilor privind cesiunea autorizaţiilor de retransmisie.

7. Dacă în procesul examinării solicitărilor în lipsa titularilor de licenţă/autorizaţie (cazurile prevăzute în pct. 6 al prezentului Regulament) apar neclarităţi şi sunt necesare explicaţii suplimentare, examinarea chestiunii se amînă pentru o altă şedinţă, unde va fi invitat titularul de licenţă/autorizaţie.

8. Procedura de examinare a sesizărilor (petiţiilor, demersurilor, plîngerilor ş.a.) cu privire la activitatea titularilor de licenţă/autorizaţie:
– La şedinţa CCA sunt invitate toate părţile interesate;
– Lipsa petiţionarului de la şedinţa CCA nu împiedică examinarea cazului;
– Lipsa motivată de la şedinţa CCA a titularului, activitatea căruia urmează să fie examinată, duce la amînarea examinării (notă: amînarea poate fi efectuată cel mult o dată). În cazul lipsei nemotivate (cînd există date despre anunţarea la timp a persoanei despre locul şi timpul examinării cazului şi dacă din partea ei n-a fost primit nici un demers motivat de a se amîna examinarea cazului) sau în cazuri excepţionale (de exemplu, timpul campaniei electorale) chestiunea poate fi examinată şi în lipsa titularului.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului


3 răspunsuri la “CCA scoate pentru „dezbateri publice” un proiect de regulament”

  1. De fiecare dată se declanşeaza miş-maşuri în preajma alegerilor cu intenţii bune, la prima vedere, dar care păna la urmă miroasă foarte urât următorii 4 ani.
    Aşa s-a întâmplat şi cu legea cu privire la difuzori de Radio si TV. In opinia mea, nu prea s-a tinut cont de propuneri venite din partea societatii civile. S-a facut asa cum a vrut doar doi rechini. La fel si se aplica.

  2. Important, cât mai mult fum şi praf în ochii electoratului.
    Ca se nu mai desluşească nimic biet cetăţean, facând jocul comandat şi justificând prin aceasta banii publici papaţi.
    Este?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.