Informaţia despre alegerile din România – accesibilă doar pe Internet


Deoarece mass-media basarabeană trece cu vederea subiectele legate de alegerile din România, în special evită să vorbească despre noua lege care reglementează alegerile parlamentare din 2008, modalităţile de votare, de înscriere în cursa electorală etc., ieri am decis să merg la sediul Ambasadei româneşti din Chişinău (dacă suni, poti auzi doar un mesaj ingergistrat, nu si informatia de care ai nevoie).

  • 16 oct. 2008

După discuţia cu dl consul Nuică am înţeles că există mai multe lucruri neclare decât până să solicit această audienţă… 

În jurul orei 8.20 am ajuns la sediul Consulatului din str. V.Pîrcălab unde am găsit mai multă lume care stătea la cozi la cele 4-5 ghişee deschise. Am spus că vreau să vorbesc cu dl Nuică şi am fost invitat şă merg „la cealaltă intrare”. Discuţia a avut loc pe hol, la o masă improvizată. L-am anunţat că vreau să primesc informaţie despre alegerile parlamentare din România şi am fost asigurat că în zilele următoare misiunea diplomatică va difuza un comunicat de presă care va fi publicat pe situl Ambasadei. Am primit şi recomandarea de a vedea informaţia disponibilă pe situl www.mae.ro

Din discuţie am înţeles că la acest scrutin NU vor putea să participe cetăţenii cu acte de identitate expirate şi cei acte provizorii *. Dânsul a precizat că nu vor putea vota nici cetăţenii care au doar adeverinţa de cetăţean român(!!). În schimb cetăţenii vor putea vota la patru secţii de votare, toate fiind amplasate la sediile misiunii diplomatice din Chişinău (una la Ambasada şi la Consulatul din str. V.Pârcălab şi alte două secţii la secţia consulară din str. Grigore Ureche nr.2). Aici găsiţi coordonatele exacte

Despre procedura de participare în scrutinul electoral în calitate de candidat (independent sau propus de vreun partid), consulul nu a avut ce să-mi răspundă. Singura recomandare a fost „să mergeţi în România”. N-a putut să-mi spună exact ce trebuie să fac acolo şi unde anume să merg, dar pot gasi pe Internet actele care reglementează acest lucru. Inclusiv să văd ce spune pagina MAE-ului.

Întreb de ce nu este mediatizat acest scrutin şi aflu că „în România este mediatizat, pe larg”. Despre R.Moldova – căcere. Asta înseamnă că basarabenii vor primi doar o informaţie tehnică despre secţiile unde pot vota nu şi despre procedurile prin care se pot înscrie în cursa electorala. Interesant…

  • (*)Iată şi anunţul de pe situl MAE :

Potrivit noii legislaţii în domeniu, la secţiile de vot din afara graniţelor României pot vota numai cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află.

Pentru a vota, cetăţenii români au nevoie de acte de identitate valabile. Cetăţenii români nu vor putea vota pe baza documentelor de identitate provizorii, cum ar fi titlul de călătorie.

…………………………………………………….

Am fost la un pas de a obţine informaţia despre alegeri…

  • 15 oct. 2008

Am ajuns la poarta ambasadei după ora 14.20. La interfon îmi răspunde o doamnă amabilă care mă anunţă că trebuie să revin după ora 15, „acum e ora de masă. reveniţi mai târziu şi veţi vorbi cu un consul„. Întreb care este numele consulului de care trebuie să întreb ce program de lucru are. Zice că „sunt mai mulţi„, apoi mă anunţă să aştept puţin. O voce de bărbat mă întreabă ce anume mă interesează. Îi spun în două cuvinte şi aflu că va trebui să-l caut pe domnul consul Nuică. Merg la consulat şi-l caut acolo. La ambele sedii. Întreb de programul său de lucru dar mi se comuncă să merg într-acolo, îl gasesc. La primul sediu (cel vechi) primesc răspuns că dl Nuică nu este şi că îl pot găsi abia mâine dimineaţa între ora 8.00 şi 8.30. Întreb dacă nu are program astăzi sau dacă pot primi informaţia solicitată de la o altă persoană. Nu are program decât mâine (adică astăzi) dimineaţa, iar o altă persoană care să-mi ofere informaţia trebuie întâi să aibă permisiunea de la acest domn Nuică.

…cum credeţi, ce fel de informaţie voi primi la întrevederea cu consulul Nuică?

voi reveni cu detalii

Referinţe :

Comunicate :

 


9 răspunsuri la “Informaţia despre alegerile din România – accesibilă doar pe Internet”

  1. Constat cu un gust uşor de amar – birocratia şi în Africa e birocraţia. Aceeaşi la faţă şi la comportament.

    Intuiesc, au fost aduse amabil şi scuze de rigoare cu duium. 😀

  2. da, da… este imposibil ca funcţionarul/angajatul întreţinut din banii publici se nu demonstreze bunul simţ, bună educaţie şi respect faţă de cetăţean. Va depune maxim efort pentru a nu crea incomodităţi, va fi foarte, foarte operativ, competent şi vei primi un răspuns amplu spre satisfacţia ta.
    Succes!

  3. Nu stiu cum e birocratia in Africa… N-am fost. Si mai bine veniti voi „africanii” la noi, decat invers…
    Cat priveste birocratia romaneasca de la institutiile Romaniei din Rep.Moldova apoi ea este crasa. Sa vedeti cum lucreaza oficialii romani in alte tari ale UE. Diferenta este intre cer si pamant. Nu spun ca nu au lichele romanesti si acolo, dar sunt mai putine ca in Rep.Moldova!

  4. Da ca RM e complect lipsita de lichele nu, Carolina Panfil, putoarea Curaj-netului? Mai dute-n mata de balaoachesa, de satra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.