Despre impertinenţa unor partide româneşti!


În data de 30 noiembrie 2008 cică vor avea loc alegerile parlamentare din România. Fraţii noştri de peste Prut au considerat că au ajuns la un asemenea nivel de democraţie şi de cultură a alegătorului precum în Marea Britanie (spre exemplu) şi au decis includerea votului uninominal. Se pare însă că iar au dat-o în bară, şi încă destul de serios. Când te uiţi pe listele de candidaţi ale partidelor importante te cruceşti:Oana Zăvoranu, Florin Călinescu, Ion Crăciunescu, Cătălin Smărăndescu, Mihai Constantinescu, parcă şi Irina Loghin îşi dorea să candideze din partea nu ştiu cărui partid, mai lipsea Nicolae Guţă şi Adrian Copilu’ Minune. În fine, e problema partidelor care au decis să înainteze asemenea candidaţi, spre ca alegătorul să-i taxeze, deşi mă cam îndoiesc.

Eu îmi pun altă problemă de fapt, mă uit peste candidaţii din colegiul Europei de Est şi iar mă crucesc. Aici motivele sunt mai multe, pentru că în calitate de alegător subiectul mă afectează şi mai mult. Până acum sunt două nume sigure, Tudor Panţâru din partea PSD şi Nicolae Dabija din partea PNL, se vorbea şi de Mircea Druc ca posibil candidat al PDL-ului, dar eu personal, nu ştiu nimic sigur. De fapt nici de Dabija nu eram sigur până nu am citit ieri un material pe blogul Stelei Popa.

Hai să vă spun şi motivele îngrijorării mele. Deci să-i luăm pe rând:
Tudor Panţâru e un nume despre care foarte multe nu auzisem până în momentul candidaturei sale, dar cu timpul am aflat că omul este judecător şi că ar avea o activitate profesională ireproşabilă. Deci minusurile lui Panţâru s-ar limita doar la faptul că nu este prea cunoscut de alegător, dar cred că asta se poate de rezolvat cu o strategie bună.

Nicolae Dabija, un personaj arhi-cunoscut în Repubilca Moldova, omul care visează Unire de 18 ani, dar care nu a mişcat un deget pentru a o realiza, ba din contra. Un fel de Iurie Roşca, doar că ăla „şi-a dat arama pe faţă”, în timp ce Dabija încă o mai face pe marele unionist. Acum omul speră să ajungă senator la Bucureşti, eu cred însă că i-am văzut pe Leonida Lari şi Ilie Ilaşcu şi ne-a fost de ajuns.

Mircea Druc, alt mare unionist, acesta a părăsit însă Republica Moldova cu ani buni în urmă, stabilindu-se în România, iar în prezent Druc ar fi afirmat că nici nu mai deţine cetăţenia Republicii Moldova şi nici nu este interesat de ea. Foarte bună atitudinea lui Druc! Eu mă întreb cu ce mă poate pe mine ajuta acest om care nu se mai află de vreo 10 ani în ţară şi care nici nu mai este interesat de cetăţenia Republicii Moldova?

Avem deci 3 candidaţi, Panţâru a fost confirmat încă de la mijlocul lui Septembrie de PSD, mai multe partide de la noi şi-au anunţat susţinerea pentru el şi pare şi persoana cea mai interesată de deveni senator român. Dabija, a fost ales pe ultima sută de metri, PNL-ul alegându-l în detrimentul Vitaliei Pavlicenco. Visele Vitaliei de a deveni parlamentar român fiind spulberate de un articol în „Ziua” unde s-a vorbit despre eventuale legături ele ei cu KGB-ul sovietic. Mircea Druc(cică l-ar fi înaintat PDL-ul, dar eu unul nu am văzut nimic oficial), un om plictisit de Republica Moldova, iar atitudinea lui denotă o apatie şi o lipsă totală de interes vis-a-vis alegătorul de dincoace de Prut.

Acum stau şi mă-ntreb pentru cine să-mi dau eu votul la 30 noiembrie. Pentru unionistul compromis, pentru unionistul care a plecat din ţară de ani buni sau pentru judecătorul necunoscut,dar care cică ar avea o activitate profesională remarcabilă? Să vedem campania electorală, să-i vedem pe cei 3 la treabă şi să încercăm să-l identificăm pe cel mai bun reprezentat al intereselor noastre.

PS: Înafară de PSD, celelalte două partide au demonstrat încă odată că nu le pasă prea mult de Republica Moldova prin desemnarea unor asemenea candidaturi. Părerea mea!

UPDATE: Bloggerul Cristian Jardan m-a informat că din partea PDL va candida Eugen Tomac. Îi mulţumesc pentru informaţie!

Mă întreb unde şi-a lansat candidatura acest Tomac şi de ce mass-media şi de la noi şi de peste Prut, tace? Şi mă mai întreb ce a făcut PDL-ul pentru a-şi promova candidatura?


11 răspunsuri la “Despre impertinenţa unor partide româneşti!”

  1. Doamna vitalia pavlicenco a dezminţit informaţiile din ziua,preluate cică dintr-un ziar basarabean.Citiţi pe pavlicenco.md

  2. Ai afirmat:„Fraţii noştri de peste Prut au considerat că au ajuns la un asemenea nivel de democraţie şi de cultură a alegătorului precum în Marea Britanie (spre exemplu) şi au decis includerea votului uninominal’

    Nivelul nostru de democratie nu a beneficiat cu nimic de aportul alegatorilor, atatia cati sunt ei, din RM. Asa ca Romania nu a solicitat nici un fel de apreciere din partea ta ca cetatean al RM in ceea ce priveste nivelul democratiei Romane.

    Uninominalul este mai bun decat oricare varianta anterioara, la care marea majoritate a populatiei Romaniei a aderat fara rezerve. Ca tu consideri altceva, este opinia ta personala de care era mai bine sa ne scutesti..

    Legea reprezentarii in Parlamentul Romaniei este o forma de uninominal (propusa de guvern) si aceasta PERMITE afirmarea de catre noii cetatenii romani care locuiesc in RM a propriilor lor interese.

    Ai afirmat : „Eu mă întreb cu ce mă poate pe mine ajuta acest om care nu se mai află de vreo 10 ani în ţară şi care nici nu mai este interesat de cetăţenia Republicii Moldova?”

    Pe firul logicii tale, nu-i asa, si eu stau si ma intreb cu ce ne poate ajuta pe noi, acei alesi ai vostri in conditiile in care Basarabia nu mai face parte de mai bine de 65 de ani din componenta Romaniei?
    PS: „Înafară de PSD, celelalte două partide au demonstrat încă odată că nu le pasă prea mult de Republica Moldova prin desemnarea unor asemenea candidaturi. Părerea mea!”
    Sper ca vei fi consecvent si dupa ce PSD-ul va pune in aplicare proiectul lor de Loterie a Vizelor pentru cetatenii RM.
    I pup you all!

  3. Avem nevoie de cineva cu testicole pentru a ne reprezenta printre carcotasii damboviteni. Cineva care sa dea in bot cu adevarat birocratiei de dincolo de Prut si sa se bata pe viata si pe moarte pentru interesele noastre. Unicul care are potential de a face asta e T. Pantaru. Cei mai batrani tin minte cum, fiind judecator pe timpurile sovietice, ii scotea de la racoare pe toti cei prinsi in piata la demonstratiile din 88-90. De asemenea cei mai batrani tin minte si bataliile lui memorabile cu comunistii agrarieni in primul parlament.

  4. George, sunt cetățean și al României. Dacă tu vrei să-i vezi pe Călinescu, Smărăndescu sau Guță în parlament, e problema ta. du-te și-i votează! Eu nu sunt simpatizant al PSD, ba din contra, dar PDL și PNL au nominalizat niște candidați care nu pot să facă față funcției de parlamentar.

  5. George a spus: „Asa ca Romania nu a solicitat nici un fel de apreciere din partea ta ca cetatean al RM in ceea ce priveste nivelul democratiei Romane.”

    Cu cata usurinta vorbeste acest individ in numele intregului popor Roman?! Logica cocalareasca: un prapadit de basarabean n-are ce se da cu parerea despre treburile Romaniei. Vezi Georgica copil minune, ca ai uitat sa adaogi un „manca-ti-as” la sfarsitul gandului tau genial!

  6. In primul rand, draga Cozer, ar trebui sa saluti initiativa romaneasca de a nominaliza candidati dn RM, care sa reprezinte interesele basarabene! In al doilea rand, ASEMENEA candidati au tinut lagatura timp de 18 ani cu Bucurestiul..mai e in lista si ticalosul de Rosca! Au fost altii mai meritousi care au facut ceva pentru romanism? Numeste-i! TOTI liderii unionisti au facut rahatul de a se certa ca niste prostani, care e mai unionist, in timp ce kgb-istii s-au intarit si si-au facut mendrele! Si eu cred ca acest Pantiru e o persoana potrivita, pentru ca nu se arunca in fata si e profesionist in drept, ceea ce trebuie de fapt basarabenilor, ca sa se bata cu hidra noastra birocratica! Cand folosesti cuvantul „impertinenta” vezi sa-l folosesti bine in contextul in care vrei sa scrii ceva! Mai bine ai fi folosit cuvintul necunoastere, sau dezinteres! Parerea mea e ca TU ai impertinenta de a critica o actiune a clasei noastre politice , care trebuia de mult facuta! Oamenii sunt alta discutie, nu-i furnizeaza tot Romania pentru Basarabia..astia sunt! Mai corect e , Cozer, asa: Romania trebuia sa faca gestul acesta de 18 ani, iar Basarabia sa furnizeze oameni seriosi si fideli pana la moarte idealului basarabean!

  7. Basarabene “manca-ti-as” sa i-o spui tu maica-tii.

    Anonymous, mai citeste ce am scris eu mai sus. Esti in eroare. Eu nu am spus ca acele persoane mentionate de tine sunt cele mai indicate. Nu denatura ceea ce am scris.

    Partidele vor fi penalizate pentru candidatii pe care-i nominalizeaza prin votul dat de oameni.

  8. Votul uninominal e dovada ca poporul roman a ajuns la un anumit grad de maturitate politica pentru ca acest tip de vot a fost rezultatul dorintei poporului si nu a clasei politice. Acest vot iti da dreptul tie ca alegator sa alegi pe omul pe care tu il vrei iar nu pe cel impus pe lista de presedintele de partid.
    Se poate ca alegerea pe care o faci sa fie gresita, cu siguranta insa ca a doua oara nu vei mai vota pe cel ce te-a dezamagit. Iar politicienii stiu asta. Personal cred ca vor fi surprize mari dupa alegerile din tara. Sper ca romanii vor sti sa cearna intre oamenii seriosi si neavenitii din politica. Iar din punctul asta de vedere nu cred ca britanicii sunt nici mai destepti nici mai prosti decat ai nostri.
    Sant in State de cativa ani si pot sa spun ca nu am nici o problema ca sunt roman. Suntem la fel de buni sau de rai ca si ceilalti. Iar a clasifica la general anumite natiuni ca fiind asa sau asa mi se pare dovada de prostie. De asemenea mi-e greata de cei care se considera cetateni de categoria a doua pe acest pamant. Aceea e mentalitate de sluga nu de om liber.

  9. Anonymous… am si eu o curiozitate… ce ai fi vrut sa spui atunci cand ai zis ca persoanele mentionate nu pot face fata functiei de parlamentar? Adica eu unul ma intreb daca, un personaj ca Pantaru, care e profesionist in drept (ambasador, judecator CEDO, Preşedinte al Camerei Speciale a Curţii Supreme din Kosovo, etc….) nu ar face fata rolului de parlamentar. As vrea sa stiu si eu care ar fi acele calitati care ar mai trebui sa le posede un parlamentar?

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.