Azi în comisiile Parlamentului se aleg/numesc noi figuri importante


De dimineaţă au fost desemnaţi doi membri CCA (din cei 9 candidaţi) în cadrul comisiei pentru mass-media, cultură şi ce mai e acolo. Poate vă spun ceva numele de Marian Pocaznoi şi Ignat Vasilache (o să fie doi în CCA cu acelaşi nume, şi ambii de la acelaşi partid?*), care au acumulat numărul maxim de puncte. Aceşti doi urmează să fie votaţi curînd şi de plenul parlamentului, deoarece mandatele lui Valeriu Frumusachi şi Vlad Ţurcanu au expirat pe 20 octombrie. După asta, la o şedinţă publică, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va alege din nou un vice-preşedinte, în locul lui Frumusachi.
Reprezentantul APEL, Eugeniu Rîbca a fost susţinut de 5 membri ai comisiei, Ghenadie Brega, candidatul propus de Asociaţia Hyde Park a acumulat 4 voturi.
Spre amiază, începînd cu ora 11, va avea loc şedinţa comisiei pentru numiri şi imunităţi, la care se va examina, printre altele, şi lista noilor jurişti propuşi pentru funcţia de avocat al poporului, ombudsman, numit la noi şi avocat parlamentar, nu doar pentru că sunt numiţi de legislativ, ci şi pentru că nu prea fac mare lucru pentru oamenii de rînd, ci sunt loiali de regulă celor care conduc parlamentul, deci guvernărilor, chit că mandatele lor diferă de durata mandatelor deputaţilor şi ciclurile de alegere a ombudsmanilor sunt altele decît cele electorale.
Vor fi numiţi în al treisprezecelea ceas (cu întîrziere de cîteva luni) trei avocaţi ai poporului (comuniştii propuneau să fie limitat la doar unul numărul lor, dar au renunţat) în locul celor care le expiră mandatul şi a celui care a fost găsit împuşcat în birou (Ivan Cucu), dar şi un ombudsman al copiilor, funcţie nou-instituită.

* despre acest Vasilache văd pe Internet că e membru activ PPCD, chiar fost deputat pe lista lor, consilier local la Cimişlia, tot creştin-democrat. Cred că e cazul să contestăm calitatea lui de membru CCA, deoarece intră în contradicţie cu prevederile legale! E ciudat, nici măcar expoerienţă în audiovizual nu are. Să fi ajuns chiar de rîpă acest patrtid că n-a mai putut vrăji un gazetar să-i servească precum alţii din acelaşi CCA sau de la EU tv?!
Şi, iar, interesant cine l-a desemnat pe actualul angajat CCA Pocaznoi să îl reprezinte în consiliu, PD sau PCRM?


3 răspunsuri la “Azi în comisiile Parlamentului se aleg/numesc noi figuri importante”

  1. După cele întâmplate astăzi la audierea celor nouă candidaţi, voi vorbi despre modul în care s-a desfăşurat acest test.
    Pentru toti candidaţii a fost adresată o singură întrebare :
    cum vedeţi dezvoltarea audiovizualului din R.Moldova?, la care am răspuns pe rând, intrând fiecare separat în sala unde era comisia respectivă.
    Nu ştiu ce au vorbit ceilalţi, dar ştiu că în sală mai erau prezenţi şi câţiva reprezentanţi ai mass-media (să vedem cum va fi tratat subiectul în ştirile zilei ;).

    Discursul meu a fost succint. Am vorbit despre faptul că în R.M. lipseşte pluralismul media şi că avem o democraţie democraţie mediatică de faţadă, în care discursul public şi vocile de alternativă ale multor partide, dar şi a societăţii civile incomode pentru partidul de guvernare, lipsesc etc.

    Ca soluţie pentru asanarea audiovizualului moldav am menţionat necesitatea democratizării instituţiilor abilitatea cu reglementarea acestui domeniu; necesitatea depolitizării acestora şi accesul public la mijloacele de comunicare în masă cu impact (în special cele cu acoperire naţională).

    În final am spus că degeaba avem un Cod nou al Audiovizualului dacă multe dintre prevederile acestuia nu sunt respectate de mulţi radiodifuzori. Am invinuit membrii CCA că nu fac nimic pentru a impune respectarea legislaţiei în domeniu.

    S-a trecut şi la întrebari. Prima a intervenit deputatul A. Aramă care a menţionat că sunt singurul care spune că noua lege a audiovizualului este bună, deci ea nu are întrebari pentru mine ;). Un alt deputat/membru al comisiei a vrut să ştie de ce naţionalitate sunt. După care a urmat o întrebare în l.rusă. „Ia hociu znati kakoi strane vî slujiti budete” / trad. „Vreau să ştiu în serviciul cărui stat veţi activa„. Am făcut o pauză pentru a-l face să detalieze sau să traducă. Omul şi-a dat seama că expunerea mea a fost făcuta doar în limba română, deci a tradus întrebarea”Spuneţi cari stat veţi sluji„. Abi acum am răspuns cu înţelegere că deşi am făcut studiile universitare şi postuniversitare la Bucureşti, în acest moment sunt interesat de audiovizualul din RM, motiv din care am aplicat pentru o funcţie în CCA. Dacă aş fi vrut să mă implic în gestionarea audiovizualului românesc aş fi aplicat pentru o funcţie în CNA-ul lor. Alte întrebări nu au fost.
    În rezultat am acumulat 4 din 10 voturi. Cinci s-au abţinut iar unul a votat împotrivă.

  2. Genadie,
    Cred că cei cinci vor vota după consultaţia cu „tătuca” dictatorul. Ei nu fac nimic fără pricaz. Iar acel unu care a votat în potriva, au pricaz de la cremlin sa nu treacă nici român nici moldovan.

    Asta sunt slugile dictatorilor şi nu poporului sau ştiinţei/profesiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.