Nu vreau un parlament curat!


Pentru ca nu-mi doresc niciodata lucruri imposibile. Dragilor (Artur, Vitalie, Tudor, Oleg si multi altii), sunt cu adevarat induiosatoare textele voastre, dar nu putem avea un parlament curat din motiv ca NU AVEM CU CINE.

CINE vreti sa intre in parlamentul imaculat din fanteziile voastre? Chiar cunoasteti vreun deputat, candidat curat, care sa va si placa, sa para promitator? Eu nu. Sa vedem ce s-ar putea intampla dupa publicarea listelor cu politicieni murdari:

    * a) cei vizati vor ignora acuzatiile/dosarele/rapoartele “societatii civile”. Dar nu ar da bine in ochii alegatorilor, deci improbabil.
    * b) vor fi bagati la inaintare tinerei curati, manipulati din umbra de mainile paroase ale politicienilor cu experienta. Nu cred ca va convine.
    * c) vor aparea peste noapte partide noi, cu oameni noi, necompromisi, care vor deveni (peste noapte) populari si vor castiga increderea unei mase critice de votanti pentru a rasturna actualul regim. Absurd.
    * Eu cred ca e mai plauzibila varianta d) politicienii nostri se vor curati si/sau ii vor arata cu degetul pe cei mai murdari ca ei. La putere ajung cei care manuiesc cu dibacie instrumentele propagandistice din dotare: televiziuni, posturi de radio, publicatii periodice, chiar tipografii! Si care au SIS, politia, justitia in buzunar.

CINE le va face analizele, ca sa ne raporteze daca cei care aspira la un scaun in parlament sunt cu “igiena” la zi? Suna bine gaselnita SOROS-iana, e ambalata frumos – Coalitia pentru un Parlament curat. Doar ca cei care isi asuma misiunea de a judeca pretendentii la legislativ nu sunt in masura sa arunce piatra. Nu uitati ca au mai fost initiative similare, cu aceiasi actori, care au fost compromise prin implicarea politica a participantilor pretins apolitici, prin neseriozitate si ineficienta. S-au irosit bani frumosi ai finantatorilor straini si poftim rezultatul. Nu vad ce va face sa credeti ca de data asta va functiona.

Si, in sfarsit, CINE va vota? Moldovenii se uita la televizor si asculta radiotochka. In timpul campaniilor electorale mai “citesc” fituicile cu caricaturi ale lui Rosca sau pliantele rosiatice ale comunistilor (ca sa le pomenesc doar pe cele mai scarboase) si rad tamp sau injura zgomotos, in dependenta de preferintele politice. Moldovenii nu vor schimbare, nu vor un parlament curat, care, zic ei, nu ar ramane curat prea mult timp – sa ramana mai bine cei care au furat pana acum, decat sa vina altii, si mai flamanzi. Moldovenilor nu le-a ajuns cutitul la os. Ce os, de fapt? Nu avem coloana vertebrala, n-avem sange-n noi, suntem facuti din mamaliga pura, clasica, proverbiala, calitate superioara.

Reveniti la realitate. Un parlament curat ar insemna un parlament pustiu. Gol, desert, vid, cu tribunele sterse de praf, cu marmura lustruita si… fara picior de deputat pe acolo.

decolt.eu


6 răspunsuri la “Nu vreau un parlament curat!”

  1. În capitala unui judeţ de munte, în zilele noastre

    ACTUL I
    (O anticameră bine mobilată. Uşă în fund cu două ferestre mari de laturi. La dreapta, în planul din fund o uşă, la stânga altă uşă, în planul din faţă. În stânga, planul întâi, canapea şi un fotoliu.)

    SCENA I
    Tipătescu, puţin agitat, se plimbă cu „Răcnetul Carpaţilor” în mână; e în haine de odaie; Pristanda: în picioare, mai spre uşă, stă rezemat în sabie

    Tipătescu: (terminând de citit o frază din jurnal) „… Ruşine pentru oraşul nostru să tremure în faţa unui om!… Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!…” (indignat.) Eu vampir, ‘ai?… Caraghioz!
    Pristanda: (asemenea) Curat caraghioz!… Pardon, să iertaţi, coane Fănică, că întreb: bampir… ce-i aia, bampir?
    Tipătescu: Unul… unul care suge sângele poporului… Eu sug sângele poporului!…
    Pristanda: Dumneata sugi sângele poporului!… Aoleu!
    Tipătescu: Mişel!
    Pristanda: Curat mişel!
    Tipătescu: Murdar!
    Pristanda: Curat murdar!

    ….continuarea in Parlament

  2. Pai Zimbaretule, la fel i-ti suna aceasta sceneta si tie, in raport cu romanii.

  3. Vin ai nostri pleaca ai nostri dar in fruntea partidelor si ai tarii vin tot aceaesi kagebisti care sunt de diferite culori dar politica lor este aceiasi de a calari tara si populatia din acest tinut-nare inportanta care este pretul, principalul bine de mincat si de dormit atit timp cind sunt atitia prosti care se indobitacesc numai la aratarea paharului si viitorului luminos care il vom intilni la colt.

  4. Revolutia in sistemul de conducere al tarii este necesara pentru a trece de la coducerea dictatoriala la conducerea democrata.

    In Republica Moldova este libera pentru populatie numai ziua de alegere a deputatilor in Parlamentul Republicii. In restul vetii este o dictaturadeplina din partea conducerii si guvernantilor, in plus si o coruptie in rindurile guvernantilor si conducatorilor. Ceia ce aduce in tara un genocid asupra populatiei din Republica Moldova.
    De aceia, eu, socot ca este nevoie de aceasta revolutie pentru a aduce deplina libertate populatiei, si o suverenitate deplina poporului din Republica Moldova.
    Ce avem noi acum? O dictatura aparteida totala ca pe timpul a URSSului, aparteid comunist in diferite denumiri de partide. De la desfiintarea a URSS la cirma republicii au fost numai comunisti in partidute cu denumiri diferite, dar cu o ideologie unca la toti, si un plan comun de activitate: 1) a veni la conducere, 2) a primi legi in folosul lor, 3) legile sunt primite numai de autorii partidului comunist, 4) degradarea natiunii, 5) a fura cit se poate de mult, si multe altele de ecest gen.
    La cirma tuturor organizatiilor de stat sunt numiti oameni din membrii partidului incompententi in domeniul numit, ne profesionisti si incapabili. Sau nu au nimic profesional in domeniu. etc. etc. etc.

    De ce avem nevoie: Noi avem intii nevoie de o conducere profesionista, guvernanti profesionisti, un popor liber suveran si independent. Toti supusi in deplin legii fara nici o privilegie si imunitate. Toate structurile statale independente una de alta si fruntea lor sa nu se supuna in afara de Constitutie si statutul organizatiei, si pedepsiti din caz de incalcare a legii pe deplin.
    Alegerile in toate structurile de stat sa fie pe deplin libera si de poporul tarii, am in vedere Presedintele tarii, Parlamentul tarii si fruntea guvernului. Procurorii sa fie numiti de Pesedintele Tarii. Judecatorii sa fie propusi de locuitorii sectorului judecatoresc si alesi de locuitorii sectorului judecatoresc. In sistemul agrar de la ministru si pina la conducatorul de asociatie pot fi alesi si sa voteze numai detinatorii de titluri de pamint de terenuri agricole. In sistemul de informatie pot fi alesi si sa voteze numai detinatorii de diplome de jurnalisti. etc. etc. etc.
    Dar nu pot participa la votare si nu pot fi alesi nici un membru de partid sau o alta miscare.
    Si prin aceste cai vom avea numai profesionisti in toate domeniile. Fiindca in partied sunt multi care departe nu au cunostinte dupa diplomele pe care le au membriide partid. Si venind partidul la putere carturarii profesionisti sunt nesecotiti si la cirma stiintei se numeste un prost din partid.

    Este nevoie ca in tara sa fie o structura suprema de stiinta, cu denumirea Curtea Carturarilor, decizia curtei carturarilor asupra stiintei si a legilor sa fie finale si nimeni (nici o structura de stat) nu o pot ataca sau modifica.

    Partidele si miscarile politice pot controla executarea legilor, si sa propuna legi spre examinare in Curtea carturarilor.

    Parlamentarii pot fi alesi numai din rindurile juristilor cu experimenta de lucru nu mai putin de cinci ani, sis a nu apartina nici la in partid sau la vre-o miscare politica. Parlamentarii vor controla procedora de aparitia propunerii a legii dela initiatori prin camera carturarilor si sistinerea populara prin referendum si dupa aceia o pot introduce in reistrul legilor in vigoare. Parlamentarii pina si dupa primirea legilor conulta populatia la fata locului.

    Orce alta structura cum sunt: agricultura, medicina, poltia, stiinta (scolile si universitatile), mas-media (tele-rado-presa), etc. trebue sa fie independente si alegerile in aceste structure pina la nivelul de ministere sunt alegerile in nauntru structurii in parte, si participa numai de detinatorii de diploma de studii si nu apartin carevai partid si nu pot fi numiti de o alta persoana terta.

    Fiecare structura trebue sa aiba bugetul propriu, din venitul muncitorilor se taxeaza in bugetul local pina la 70% si in bugetul statului restul din suma numita spre taxare.

    Poporul Republicii Moldova
    Poporul Republicii Moldova sint numiti Cetatenii Republicii Moldova. Cetatenia Republicii Moldova au dreptul sa o primeasca numai locuitorii bastinas (Basarabeni de origine romana) numiti moldoveni.
    Poporul este Puterea Suprema a Republicii Moldova. Poporul se supune Constitutiei si este tras la raspundere la incalcarea Codului Civil si Codului Penal. Nu poate avea imunitate nici un cetatean a Republicii Moldova. Poporul este obligat sa participle la referendum.

    2) Comitetul de petrecere a Referendumului
    Membrii Comitetului de Petrecee a referendumului sunt independent de orce formatiune cum politica asa si nepolitica. Este un organ consultativ principal si se supune numai poporului si este ales prin propunerea in timpul Adunarii nationale obligatorii o data in 5 (cinci) ani, la care initiative speciale sa petreaca referendumului nui nevoi sa fie. De oarece petrecerea referendumului obliator sa fie o data in 6 (sase) luni. Unde primele intrebari sunt obligatoare si sunt ca: alegerea Presedintelui Republicii. Si in timp de 3 (trei) luni sa se petraca alegerile de indata ce se aduna sustinerea a 50% din populatie, si asemanator se petrece si altor demnitari de stat care sunt in lista obligatory a intrebarilor inaintate la referendum. Comitetului de Petrecee a referendumului sunt obligate sa petreaca si alte alleger din Republica de nivelul demnitarilor de stat.

    3) Presedintele Republicii
    Presedintele Republicii este independent de orce formatiune cum politica asa si nepolitica. Si conlucreaza cu Primarii din Primariile din Republica. Presedintele Republicii este garantul Constitutiei pentru cetatenii Republicii. Presedintele Republicii indeplineste toate cerintele Cetatenilor Republicii Moldova. Presedintele Republicii are dreptul sa stopeze orce activitate care inalca legislatia si sai ceara socoteala prin judecata. Presedintele Republicii este obligat sa se prezinte la fiecare adunare populara in masa.

    4) Camera Carturarilor
    Membrii a Camerii Carturarilor sunt Presedintii (directorii) a Universitatilor si alesii a directiilor de studii de profil (istorie, fizica,…). Deciziile Camerii Carturarilor sint finale, si nu pot fi dezbatute sau schimbate de nici o alta structura sau organizatie din Republica.

    5) Parlamentul
    Membrii parlamentului sunt alesii din rindurile juristilor. Membrii parlamentului controleaza si intaresc juridic orce lege care trecute prin Camera Carturarilor si acceptata de cetateni prin referendum. Membrii parlamentului monitorizeaza aplicarea legilor in teritoriu prin comisii speciale si procurori.

    6) Procuratura
    Membrii procuraturii sunt alesi din rindul juristilor. Activitatea se controleaza de parlament.

    7) Guvernul
    Membrii Guvernului sunt alesii din rindurile structurilor de activitate din Republica. (agricultura, medicina, …)

    8) Informatia in Masa
    Membrii sunt alesi din rindurile jurnalistilor care detin diplome de jurnalisti. Sub ordinea Organizatiei Informatia in Masa intra: televiziunea, radioul si presa. Membrii Organizatiei Informatia in Masa nu se supun nici unui demnitar din conducerea Republicii. Sunt dator sa redee orce actiune din activitatea din Republica in direct sau in reluare fara a fi schimonosite inselaciun.

    9) Camera Juridica
    Membrii Camerei Juridice sunt alesi di rindurile juristilor. In structura camerei juridice intra si Judecatoriile. Judecatorii se supun Constitutiei si indeplinesc Codurile: Civil si Penal, fara a fi scimbate vre-un punct.

    10) Partidele
    Membrii de partid sunt alesi din rindul poporului, si au o activitate aleasa. La care redactaza o lege care se raspindeste numai pentru membrii partidului. Legea partidului nu poate fi impusa asupra Cetatenilor Republicii care nu sint membrii partidului. Membrii de partid nu pot fi angajati in serviciu in organizatii de stat (procuratura, politie, judecatori, medicina, invatamint…), sis a fie alesi in parlament, presedinte a republicii, primari, sau a altor structuri de stat cu activitte organizatorica.
    Membrii de partid este structura autonoma cu buget propriu. Pot propune legi spre analiza de catre Camera Carturarilor care pot fi propusa spre consultatia cu populatia (referendum) dupa ce trece bariera votarii la referendum, legea se intareste de Parlament. Partidul are dreptul sa controleaza aplicarea legilor in societate.

    11) Primariile

    Membrii Primariei sint alesi din localitatea satului sau orasului a primariei. Membrii Primariei nu pot sa fie alesi din membrii ai partidelor sau ai altori organizatii neguvernamentale. Primaria are budjetul local care este adunat din 2/3 din taxele de stat de la locuitorii si organizatiilor din teritoriul primariei.

    12) Cosul minim de consum

    Cosul minim de consum intra calcule anuale si multe anuale. In calcule multe anuale intra: constructia/procurarea casei/apartament de locuit, mobila, si ingrijirea casei. In calculile anuale se socot: tratamentul medical, hainele, alimentarea, serviciile comunale, odihna pentru o luna (casa de odihna/sanatoriul).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.