Sărbătoarea „Pachetul din Moldova”


Trecerea de la liceu la facultate înseamnă mai întîi de toate SCHIMBARE, ba nu, multe, multe schimbări care trepat ne fac şi pe noi să devenim alţii, ne schimbăm involuntar viziunile, atitudinile, modul de a fi şi trăi. Tînărul student, cel obişnuit pînă acum cu grija de acasă, cu mîncarea gata făcută, nici caldă, nici rece ce te aşteaptă pe masă cînd vii de la liceu, se pomenşte în faţă cu realităţi un pic străine, un mediu nou, multă libertate şi tot atîta responsabilitate. Îţi dai seama că a venit momentul cînd tu eşti stăpîn pe propria persoană. Însă pe cît de grea şi dificilă este această trecere de la adolescenţă la maturitate deplină, pe atît de frumoasă este studenţia. Pentru Maria Sa Studentul nimic nu e imposibil, poate să-şi inventeze singur sărbători şi tot singur şi modul de sărbătorire. Bunăoară, pentru fiecare student ultimul curs de vineri devine sărbătoare, anticipează un week-end “în stil studenţesc”, ultima zi de înaintea vacanţei, lipsa profesorului …etc….etc…Dar cea mai mare sărbătoare pentru un student, mai ales pentru basarabenii din România este pachetul de Acasă !

De cînd sunt la studii, am înţeles că nu poate fi o sărbătoare mai mare şi nici un lucru nu-ţi va aduce atîta fericire şi împlinire decît un simplu pachet, ca de obicei în carouri care se pot cumpăra la Piaţa Centrală din Chişinău, ticsit pînă la refuz cu tot felul de lucruri mai importante şi mai puţin însemnate aranjate cu grijă de cei de acasă. Zilnic la gara din Suceava poţi vedea mai mulţi tineri, liceeni şi studenţi aşteptînd cu feţe nerăbdătoare rutiera “Chişinău-Suceava” în aşteptarea minunei de geantă care pe lîngă faptul că conţine multe lucruri de utilitate, aduce cu ea parcă o parte din suflul de acasă.

Cel mai interesant şi aşteptat moment al acestui proces este “despachetarea”. Cel mai paradoxal este că după ce scoţi pe rînd toate “darurile” imaginaţia ta nu e în stare să înţeleagă cum au fost adăpostite atîtea lucruri într-o geantă atît de mică. :)Parcurgi toate acele lucruri cu atîta dragoste cu conştiinţa că cineva din apropiaţii tăi le-a pus cu grijă fiind cu gîndul şi sufletul la tine. Indiferent dacă în geanta primite sunt lucruri care le poţi găsi şi în România, poate chiar la un preţ mai redus, totuşi cele de acasă nu pot fi comparabile. Mai ales merele, nucile…toate din grădina ta, culese de cineva ai casei special pentru tine! Borcanul de dulceaţă de coacăză din grădina bunicii. Oare poate fi o mai mare bucurie după o lună trăită atît de departe de casă şi de cei dragi? În aşa mod, cît de banal n-ar suna, aceste pachete care vin cu duiumul din Chişinău spre toate oraşele unde sunt studenţi basarabeni devin o modalitate de comunicare cu cei de acasă, mai ales cînd găseşti într-un buzunar al genţii primite şi un bileţel scris caligrafic şi cu multă grijă de cei de acasă…ce poate fi mai frumos?…


8 răspunsuri la “Sărbătoarea „Pachetul din Moldova””

  1. Acest articol ma unge pe suflet. Cred ca nu exista student sau liceea care invata in Romania sau in alte tari sa se bucure foarte mult de o mica geanta plina cu bunatati. Cel mai des primim hrisca,bomboane Bucuria,zefir,Kagor,vin de casa,carne foarte buna,macrou marinat si multe altele. Succes in tontinuare.

  2. bravo pt articol, cateodata in geanta ceea parca vine si aer de acasa si parca te incalzeste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.