Politicienii şi religia


Îmi vine să urlu de prostia şi ignoranţa conaţionalilor mei, care confundă democraţia cu credinţa religioasă – un alt tip de dictatură care e pe cale să se substituie totalitarismului comunist. Absolutismul religios aduce cu sine însă aceleaşi interdicţii, dacă nu chiar mai multe şi mai draconice. Toate partidele democrate sau liberale se întrec acum, în perioada electorală, să obţină favorurile bisericii, promiţndu-le popilor marea cu sarea în cazul în care vor accede la putere: introducerea religiei în şcoli, construirea de biserici sau restaurarea acestora din bani publici şi alte privilegii. La un asemenea curs al evenimentelor, am impresia că democraţia se va restrânge în RM, dacă e să ne raportăm la perioada sovietică, a dictaturii comuniste.

Acum sunt convins că religia este un adevărat pericol pentru democraţia autentică, pentru societăţile deschise, pluraliste şi că trebuie să ne opunem hotărât imixtiunii ei în treburile publice. Clerul n-are decât să stea prin altaruri, să asculte spovedaniile enoriaşilor, dar să nu se implice în problemele care nu ţin de competenţa sa. Totodată, ar trebui să le tăiem din elanul religios şi politicenilor care au devenit hiperhabotnici peste noapte. Să-i facem să înţeleagă că nu vrem să revenim în Evul Mediu, că avem nevoie de o democraţie adevărată, nu gestionată de instituţia ecleziasică. Poate că astfel, la un viitor marş de protest, organizat de Filat, Chirtoacă sau alţii, nu voi mai avea frisoane când aceştia ne vor îndemna cu „Aşa să ne ajute Dzeu!”, trezindu-mi amintiri traumatizante legate de un alt martir al neamului – neepilatul Iurie Roşca, care acum un deceniu ne târâia de coarne prin PMAN cu aceeaşi mantră. Este adevărat că pe el l-a ajutat. Din câte ştiu, n-o duce prost la moment.

Deci sper ca, pe viitor, tinerilor politicieni să le vină minţile la cap, mai ales că sunt destul de şcoliţi, au lecturi variate, inclusiv din Voltaire, şi că vor ghida turma însetată de democraţie cu îndemnuri laice, cu citate din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, din tot felul de documente ale Uniunii Europene, unde aspirăm să ne integrăm. Iar apoi, după încheierea marşurilor anticomuniste, aceiaşi politicieni, care în sufletul lor sunt profund credincioşi, se vor retrage discret la o bisericuţă modestă unde, departe de ochii lumii şi nestingheriţi de nimeni, îşi vor curăţa sufeltul, rugându-se pentru instaurarea cât mai grabnică a democraţiei.

Aşa să-i ajute Dumnezeu!

Enervant


15 răspunsuri la “Politicienii şi religia”

  1. „Toate partidele democrate sau liberale se întrec acum, în perioada electorală, să obţină favorurile bisericii, promiţndu-le popilor marea cu sarea în cazul în care vor accede la putere: introducerea religiei în şcoli, construirea de biserici sau restaurarea acestora din bani publici şi alte privilegii.”

    Poate ne dai si niste surse niste linkuri ceva…fara speculatii… Si sa nu uitam ca chiar si de presedintele nostru care frecventeaza biserica la toate sarbatorile importante … care de astfel se televizeaza…

  2. „Totodată, ar trebui să le tăiem din elanul religios şi politicenilor care au devenit hiperhabotnici peste noapte.”

    Ceea ce propui tu Gheorg contravine Art.18 a
    Declaratiei universale a drepturilor omului
    „Articolul 18.
    Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de constiinta si religie; acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, singur sau împreuna cu altii, atât în mod public, cât sl privat, prin învataturi, practici religioase, cult si îndeplinirea ritualurilor.”

  3. Si nu mai incerca sa prostesti cu fraze:
    „Îmi vine să urlu de prostia şi ignoranţa conaţionalilor mei, care confundă democraţia cu credinţa religioasă – un alt tip de dictatură care e pe cale să se substituie totalitarismului comunist. Absolutismul religios aduce cu sine însă aceleaşi interdicţii, dacă nu chiar mai multe şi mai draconice”
    ca doar suntem oameni mari si intelepti ca sa constientizam ca toate aceste manevre ale politicienilor sunt pentru a castiga simpatia electoratului religios… si nu e decat nisip aruncat in ochi… iar pericolul de care vorbesti e inexistent cu politicienii pe care ii avem …
    Asa ca nu mai fa spume degeaba la gura ca o sa te ineci…

  4. bai „desteptule” …ponegrind pe altii nu te „inalbesti” pe tine … asa ca las-o mai moale cu asocieri de genul comunism-totalitarism-absolutism-religie …

  5. Mde…
    Din două, una e сu siguranţă:
    a) vine peste noi incviziţia „fanaticilor religioşi”, de fapt clan, grup de oameni uniti pe interese (a citi dictatura),
    b) minte în amiaza zi fără ruşinare (asta deja se numeşte profitare, manipulare).

    JOS PROFITORII! JOS DICTATURA! DA CEDO !!!

  6. c) Gheorg incearca sa ne convinga prin metode neortodoxe ca in 2009 vine sfarsitul lumii daca votam cu democratii si liberalii… fii pe pace Gheorg… nimic nu se schimba… totul o sa fie pe vechi… pidar la pidar nu scoate ochi…

  7. Nu gasesc nimic rau in faptul ca unii politicieni sunt pe linga asta si crestini. Doar ca trebuie sa facem distinctie intre pseudo-crestini si cei autentici, care este una destul de de mare! Dupa mine, cei care striga in PMAN sintagme de genul „Sa ne ajute bunul Dumnezeu”, inca nu inseamna nimic. Sunt doar niste masti in spatele carora se ascunde slava, mindria, dorinta de a deveni bogati, si aici lista poate continua!

  8. …Acum sunt convins că religia este un adevărat pericol pentru democraţia autentică, pentru societăţile deschise, pluraliste şi că trebuie să ne opunem hotărât imixtiunii ei în treburile publice….AI GRIJA, CA DACA TE „”CHIS””CONTRA VINTULUI ,TOT PE TINE TE UZI….Dumnezeu cu batu’ nu bate…,uite-n trecutul istoriei cum sfirsesc cei asemenea tie.Cu Dumnezeu nu ne jucam… Nu ca te-as ameninta,iti dau un sfat….

  9. Absolutismul religios aduce cu sine însă aceleaşi interdicţii, dacă nu chiar mai multe şi mai draconice….fii te rog,mai explicit

  10. Nu uitati ca membrii societatii sunt si membrii Bisericii,si intre Biserica si stat e si normal sa fie conlucrare.Iar misiunea preotului nu se termina doar in altar….Iar daca functionarii de stat mai intra prin biserica,e si normal sa o faca,si daca cu ocazia unei sarbatori le adreseaza credinciosilor un mesaj de felicitare ,e si firesc sa o faca.Nu zic ca Biserica n-ar avea priza la public,dar personal n-am intilnit nici o biserica in care amvonul sa fie folosit DIRECT ca tribuna electorala.Decizia o iau pina la urma eu… Iar daca vorbesti de religie…ai grija cum vorbesti….

  11. Petru, ori esti prost, ori te prefaci… ca un farisei cu „buna” stiinta.
    Acestea brasoave sa le spui la copiii tai ca se adoarma mai adinc constiinta.
    Aceasta metoda mereu au folosito propagandistii bolsevici pentru a inrobi popoare intregi.
    Asa ca…

  12. Isus Hristos nu s-a bagat in politica imperiului Roman, si ale zile de azi biserica nu trebuie sa se implica in politica moderna. Daca o face nu traieste in Domnului Isus.
    Biserica are legile sale, si cartea sfinta sa (vechia de 2000 de ani si mai mult). Parlamentul are legile sale(care se innoiesc) si o cartea cu constitutie proaspata(de 15 de ani).
    In cartea sfinta lui D-zeu sunt legi antidemocratice.
    In constitutie RM sunt legi democratice.

  13. Igor … nu fi fatarnic… oricum esti ateu… si D-zeu se scrie Dumnezeu…sau te doare maina…

  14. salut 🙂

    am scris 5 prepozitii. 1)Vreau sa te intreb care este prepozitia pentru care ma invinuiesti de a fi „fatarnic”.
    2) ai fi contra felul de purtare bisericesc, nu inseamna a fi ateu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.