Toleranţă sau naţionalism?


Contorizând pe blogul meu personal temele care îi preocupă pe navigatorii de Internet, în special pe elevii din România şi RM, am realizat că mentalitatea locuitorilor din aceste ţări tinde să se diferenţieze tot mai clar. Ideea am dedus-o din subiectele pe care le caută elevii din cele două state româneşti pe spaţiul virtual: cei din România caută mai mult texte care se axează pe toleranţă, individ, în timp ce colegii lor basarabeni sunt „interesaţi” mai mult de subiecte ce privilegiază patria, naţiunea (moldovenească, bineînţeles), pe marginea cărora sunt impuşi să scrie compuneri la şcoală.

Deci, aderarea României la Uniunea Europeană începe să se facă simţită. Bineînţeles că aş alege, dacă ar fi posibil, ca şi copiii basarabeni să fie îndoctrinaţi de ideologii UE, în dauna dresajului „patriotic” la care sunt supuşi acum. Totuşi, pe de altă parte, aş prefera ca tinerii de pe ambele maluri ale Prutului să citească cu atenţie informaţiile şi opiniile care îi interesează, să mediteze asupra lor, să se implice în discuţii, în loc să le preia fără niciun discernământ şi să le prezinte la şcoală ca fiind ale lor.

În ultimă instanţă, orice îndoctrinare este la fel de nocivă, indiferent de scopurile pe care le urmăreşte, soldându-se în consecinţă cu alienarea celor supuşi experimentului, care nu ajung niciodată să gândească pe cont propriu şi care pot să oscileze de la o extremă la alta, fiind obişnuiţi cu ideea că altcineva gândeşte pentru ei…

Enervant


9 răspunsuri la “Toleranţă sau naţionalism?”

  1. Ce înseamnă „pidar”? Tu eşti pidar sau nu? Ce-o fi însemnând pidar?

  2. Pentu băiatul vesel. Ţin să te informez că fiecare e liber să accepte sau să respingă orice comentariu de la textele sale, inclusiv Wolfovitz. Nu uita că situl Curaj înseamnă diversitate, şi nicidecum înjurarea celor diferiţi de tine…

  3. Pentru baiatul anonim… tin sa te informez ca am citit regulamentul curaj.net si

    Art. 2. Curaj.net incurajeaza libertatea de exprimare, gandirea critica.
    si este accesibil pentru oricine are ceva de spus, comentat, replicat, indiferent de limba vorbita, nationalitate, locul aflarii, gen, rasa, nu conteaza nici optiunile culinare, sexuale, politice, religioase etc.

    si

    Art. 3. Oricine poate comenta sau publica texte si imagini proprii

    Pentru aceasta e suficient sa va faceti un cont pe sit, cu un nume la alegere, cel real sau unul inventat. Comentariile se pot face si fara a avea un cont, chiar anonim.

    si

    Art. 8. Nu se recomanda insultarea persoanelor,

    discutarea numelui, culorii pielii, a limbii vorbite (nu conteaza confesiunea sau preferinta sexuala a omului, ci declaratiile si faptele sale), utilizarea imaginilor/cuvintelor obscene sau ofensatoare.

    iar acum sa judecam „Curaj.net incurajeaza libertatea de exprimare, gandirea critica” vs „Nu se recomanda insultarea persoanelor”…

    In prima consta spiritul siteului de care se bucura Gheorg si altii ,iar a doua e doar o recomandare…
    Asa ca INSIST CA GANDIREA MEA CRITICA LA ADRESA LUI GHEORG SA NU FIE CENZURATA DUPA BUNUL PLAC A ACESTUIA …

  4. Ha ha ha, hi hi hi, în primul rând adminii nu dispun de nici un instrument prin care ar putea interzice autorului să filtreze comentariile, cel puţin deocamdată. Dar chiar dacă ar exista, nu l-ar putea aplica, pentru că l-ar cenzura pe măria sa Autorul, lucru infinit mai grav decât cenzurarea unor insultători de meserie…

  5. maria sa aUTORUL ar fi bine sa o lase mai moale cu „cenzuratul” si na nu uite de TOLERANTA…

  6. Sunteţi atât de limitaţi, încât n-aţi făcut cel puţin un comentariu pe marginea textului propriu-zis. Cum credeţi, ce ar trebui să fac cu pălăvrăgeala voastră off-topic? Măcar dacă ar fi inteligentă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.