Un pas înainte


Prima ediţie a Forumului ONG din regiunea transnistreană organizat de asociaţia Promo-LEX, care s-a încheiat pe 15 noiembrie 2008, în localitatea Coşniţa, a întrunit cca. 50 de organizaţii neguvernamentale din patru domenii de activitate – apărarea drepturilor omului, tineret, ecologie şi social.

Prima zi – 25 octombrie – a fost cea în care reprezentanţii ONG-urilor din stânga Nistrului analizat împreună activităţile lor, posibilităţile de cooperare şi de acces la finanţări interne şi internaţionale, pentru ca, în ultimă instanţă, să acorde note pentru serviciile prestate de organizaţia sa şi de alte organizaţii (vedeţi mai jos informaţia din raportul privitor la ONG-urile de tineret).

Un rol important în discuţiile şi dezbaterile din această etapă au avut-o experţii, care ulterior au elaborat rapoarte, pe care le-au prezentat public. Rapoartele au fost îmbunătăţite după prezentare prin dezbateri, pentru ca varianta finală să fie trimisă autorităţilor.

Deşi forumul a avut loc o zi la Chişinău şi una la Coşniţa, organizatorii au decis să se comunice doar în rusă, întrucât, potrivit lor, participanţii nu cunosc limba română. Argumentul nu este cconvingător, pentru că mai multe materiale ale ONG-urilor sunt scrise fie în română, fie în rusă şi română. Mai mult, cel puţin un raport (cel pe segmentul drepturilor omului) a fost scris în română, iar la Forum a fost prezentată doar traducerea în rusă, în formă orală şi scrisă. Faptul că la forum a fost prezent un trainer din România, recunoscut în Republica Moldova pentru coordonarea mai multor proiecte pe segmentul advocacy şi lobbying (colaborarea cu acesta ar fi fost utilă ONG-urilor din rmn), care nu cunoaşte deloc limba rusă, a făcut situaţia şi mai stânjenitoare. Inclusiv, finanţatorii externi au fost nevoiţi să vină fiecare cu translatorul propriu; cei care nu aveau translator, au preferat să urmărească fără să se implice.

Precum s-a menţionat mai sus, la forum au fost prezenţi traineri, donatori şi jurnalişti, de prezenţa cărora ar fi putut profita reprezentaţii ONG-urilor, ultimii au părut mai încântaţi de şansa de a comunica între ei. Acest lucru a fost vizibil şi în etapa în care ONG-iştii trebuia să prezinte sugestii şi comentarii vizavi de rapoarte. În mai multe rânduri, s-a propus să se creeze un spaţiu de comunicare permanent pentru societatea civilă transnistreană, fie şi pe Internet.

Crearea unui spaţiu de comunicare pe Internet este o opţiune eficientă şi simplă. Aparent. Utilizarea Internetului nu este un punct forte pentru transnistreni, lucru evident cel puţin din faptul că din 41 de ONG-uri înregistrate în listă, la rubrica “contacte” doar două au indicat un web-site. Aflând despre site-ul asociaaţiei Hyde Park, www.curaj.net, cel puţin trei participanţi la Forumul ONG din regiunea transnistreană au fost intrigaţi şi au cerut ajutor la crearea unui site al organizaţiilor pe care le reprezentau.

Prin urmare, este îmbucurător faptul că ONG-urile transnistrene au fost determinate nu doar să tindă spre comunicare mai eficientă între ele, ci să relaţioneze şi cu organizaţiile de dincoace de Nistru. Acest forum, dincolo de lacunele sale, a fost unul util. Sperăm ca ideile apărute la această primă întrunire să se materializeze şi în acţiuni.

În curând vor fi postate şi imagini video dela aceste dezbateri


2 răspunsuri la “Un pas înainte”

  1. un pas inainte şi doi..tot înainte! de, se aştepta să alergăm deja, dar 🙁

  2. sunt si eu din regiunea transnistriana si ma intereseaza aceste subiecte in mod deosebit, am mai zis de multe ori, acest conflict trebuie solutionat mai intii de toate la nivelul cetatenilor simpli, care din pacate mai sunt inca dezorientati si incapabili sa recunoasca ce-si doresc anume in perspectiva politica…iar asa-zisele „negocieri” au demonstrat ca nu pot avea rezultate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.