Ziua de 1 decembrie chiar dacă şi-a cam pierdut din conotaţiile istorice şi spirituale din 1918 pînă în zilele noastre, oricum rămîne a fi unul din cel mai sublim simbol al românismului, ocazie în plus pentru toţi românii( inclusiv şi pentru cei vitregiţi de istorie din afara graniţelor actualei Românii) de conştientizare a identităţii naţionale, a valorilor spirituale comune ce ne leagă, ne fac să fim mîndri de obîrşia noastră mioritică şi ne determină să credem cu stoicism într-un viitor mai bun pentru urmaşii urmaşilor lui Ştefan cel Mare.
Dorinţa de a se face auziţi în mediul studenţesc, dar şi necesitatea actualizării acestei sărbători în rîndul tinerei generaţii, au determinat Grupul de Iniţiativă a Românilor din Basarabia să organizeze al doilea an consecutiv conferinţa “Ziua Naţională a Tuturor Românilor” găzduită de Universitatea “Ştefan cel Mare” , avîndu-i parteneri pe Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava( ASUS)şi drept invitat special pe Anatol Petrencu, preşedintele Mişcării “Acţiunea Europeană” şi vicepreşedintele Asociaţiei Istorilor din Republica Moldova. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi Ştefan Rotaru şi Popa Valentin, reprezentanţi ai organizaţiei “Pro Rădăuţi”, Ovidiu Donţu, consilier local, profesorii de istorie din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Mihai Lazăr şi Florin Pintescu, cît şi studenţii interesaţi de simbolul acestei sărbători. După vizionarea unui filmuleţ cu evocarea acestui moment de importanţă incontestabilă pentru românimea de astăzi , invitaţii şi participanţii la discuţie au confirmat valoarea istorică a sărbătorii, subliniind necesitatea păstrării tradiţiei de sărbătorire a ei ca o modalitate eficientă de menţinere a legăturii spirituale cu românii de dincolo de hotarele României.
Fiind un exponent viu al generaţiei care s-au bucurat de existenţa unei Românii Mari, domnul Ştefan Rotaru a venit cu incursiuni în propriile amintiri legate de perioada “de aur” , amintiri legate de Basarabia şi românii din stînga Prutului. Veritabile lecţii de istorie au primit studenţii din intervenţiile domnilor Mihai Lazăr şi Florin Pintescu care s-au referit la originile comune ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului şi necesitatea păstrării unei legăruri continue pentru dăinuirea noastră ca neam în pofida realităţilor politice mai puţin prielnice.
Ample analize cu referire la şansa istorică oferită românilor basarabeni odată cu Unirea la Patria-Mamă şi perioada devastatoare ce-a urmat după ruperea Basarabiei din trupul Ţării au fost făcute de către invitatul special de la Chişinău, Anatol Petrencu. Fiind autor de manuale de istorie, domnul Petrencu a motivat vitalitatea cunoaşterii acestei discipline şi gravitatea denaturării ei de către unii politicieni de la Chişinău care încearcă cu insistenţă să promoveze adevăruri şi fapte inexistente. Totodată, au fost prezentate realităţile vitrege din Republica Moldova, încercările permanente ale autorităţilor chişinăuene de a mutila adevărata istorie, de a ne îndepărta de limba română şi valorile ancestrale ce ne-au proclamat ca popor unic. Şi totuşi, în pofida tuturor impedimentelor create, românii din Basarabia nu-şi uită identitatea, desfăşurînd anual manifestări culturale, un Marş al Unităţii Naţionale în centrul Chişinăului.
Atîta timp cît noi, români înstrăinaţi vom sărbători an de an această dată simbolică, conştiinţa noastră va rămîne trează, e un motiv în plus de a ne simţi alături, prin lucrurile, valorile, trecutul ce ne leagă. Relaţiile România-Moldova ar trebuie mai întîi de toate menţinute prin dialogul cultural şi spiritual purtat de românii de pe ambele părţi a Prutului. Şi, precum spunea şi domnul Anatol Petrencu “Istoria nu poate fi repetată. Nu poate fi repetat nici acel legendar 1918. Şansa noastră de a ne reuni e Uniunea Europeană!”.