De dimineaţă, oamenii fac coadă la secţia de votare de la Ambasada României. Problema e că din 10 oameni pe care i-am văzut intrând, 7 (!) au plecat dezamăgiţi – nu li s-a permis să voteze pentru că, în afară de cetăţenie românească, aveau şi reşedinţa în România.
Prezenţa la vot, mai precis, admiterea la vot, va fi, astfel, extrem de mică. Scrâşnind din dinţi, oamenii refuză să plece acasă (mulţi dintre ei fiind veniţi din alte localităţi decât Chişinău), ci rămân stupefiaţi în faţa Ambasadei.
Unii dintre ei poate mai speră să poată vota. Alţii au rămas aici ca să se revolte! Şi numărul lor creşte continuu… A zis cineva că a lipsit informaţia privind participarea la alegeri, comparativ cu publicitatea electorală, de care am avut din plin?..
10:25 a.m.
În faţa ambasadei s-au adunat deja circa 100 de oameni cărora nu li s-a permis să voteze. Oamenii fac o listă şi intenţionează să se plângă de discriminare!
10: 40 a.m.
La secţia de votare de la ambasadă sunt 6 ghişee. În listele acestora sunt circa 1200 de nume. Să fi votat 1200 de persoane?.. De două ore şi jumate, am văzut intrând în secţia de votare maxim 300 de oameni.
10.50 a.m.
Persoane responsabile au declarat pentru ziarişti că, până acum au votat cca 200 de oameni la ambasadă şi cam tot atâţia la consulat. Respectiv, în total la toate secţiile (6 la număr) au votat cca 1000-1200 persoane.
8 răspunsuri la “„Admiterea” la vot”
Dar cineva,de peste Prut,mai spune că in Basarabia nu sunt oameni de bună credintă…Rusine lor…
Sănteţi aerieni ? nu puteti vota decat in localitatea de domiciliu si doar in Colegiul din care faceţi parte.
Dacă locuiţi în străinătate, puteţi vota la una dintre secţiile de votare din acea ţară doar dacă dovediţi că aveţi acolo domiciliul sau reşedinţa
Pt Marica: Dacă locuieşte omul „în străinătate”, adică în Republica Moldova, cum să demonstreze acest fapt, din moment ce după acte are domiciliul în România?
Lipsă de informare, plus dezinformare – în cadrul unei conferinţe de presă, Eugem Tomac a declarat că toţi românii care locuiesc în Republica Moldova vor putea vota la secţiile din Chişinău, indiferent unde îşi au reşedinţa (http://www.curaj.net/?p=6842)
Am aflat ca vin romani din Romania galgaind sa voteze in Chisinau. Cica de curand guvernul moldovean a eliberat cateva mii de vize de resedinta temporara pentru romani. Hyde Park-istilor, ati putea verifica aceasta informatie?
tomac a dezinformat cetatenii, azi in iasi am mers sa votez pentru cineva din acest colegiul al Basarabiei si a fost imposibil.
bai deci inca o data, s-a votat in functie de RESEDINTA sau de DOMICILIU??
nu inteleg de ce nu li s-a permis oamenilor sa voteze.
eu sunt cetatean roman cu domiciliul in Republica Moldova, insa la moment ma aflu in Franta. am mers astazi sa votez, insa nu pentru candidatii pentru Basarabia, ci pentru cei din colegiul pentru Europa de Vest. am prezentat doar pasaportul romanesc si recipisa pentru titrul de sejour, desi puteam sa prezint si carnetul de student in locul acesteea, e indiferent.
deci cam acelasi lucru se primeste si cu basarabenii care detin buletin de identitate romanesc. teoretic, acestia ar fi putut sa voteze in baza unei dovezi care arata ca la moment sunt cu resedinta in Republica Moldova, un act gen buletin de identitate moldovenesc, sa zicem.
astazi, la Consulatul Romaniei de la Strasbourg am intalnit un caz similar. niste cetateni romani, care se afla in Germania, au venit sa voteze la Strasbourg, insa li s-a spus ca nu pot vota aici, pentru ca locuiesc pe teritoriul Germaniei, si nu al Frantei si trebuie sa mearga la o sectie de votare din regiunea respectiva.
deci din cate inteleg, in diaspora s-a votat in baza RESEDINTEI, si nu a DOMICILIULUI.
din punct de vedere juridic, resedinta este locuinta, care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. deci o persoana poate avea un singur domiciliu si mai multe resedinte.
in concluzie: teoretic, basarabenii carora li s-a refuzat astazi la Chisinau dreptul de a vota au trebuit sa voteze, in baza unei dovezi ca au resedinta in RM, de exemplu – buletinul de identitate moldovenesc sau carnetul de student de la o universitate din RM.
intr-adevar, aceasta campanie a inregistrat o lacuna imensa in informarea cetatenilor despre procedura de vot.
ramane de decis cine trebuie sa fie responsabil de chestia asta: autoritatile sau candidatii, care, pe langa reclama electorala, trebuiau sa mai si informeze cetatenii despre modalitatea de a vota…
pt Ana-Maria: daca ai acte romanesti, insa locuiesti in Republica Moldova, este evident ca detii si acte eliberate de autoritatile moldovenesti. este o realitate clara si cunoscuta si de catre autoritatile romanesti – foarte multi cetateni ai RM sunt in paralel si cetateni ai RO, deci detin doua buletine de identitate! trebuia sa se ia in consideratie chestia asta.
pt Marcela: s-a votat pe unde si cum s-a nimerit, cel putin asa inteleg eu, pe unde in functie de domiciliu, pe unde in functie de resedinta. dar cel mai probabil, din cate imi dau eu seama, in Romania s-a votat in baza domiciliului, iar in diaspora in baza resedintei. la Chisinau s-au incurcat lucrurile rau de tot, e clar.