În gările auto din Chişinău, oamenii de rând se confruntă cu neregularităţi, pe care trebuie să le tolereze zi-de-zi. Toate au, însă, un final, mai ales când încălcările agenţilor auto au devenit normalitate.
şoferul a achitat plata pentru bilete la casa de pe peron din gara centrală
Ghinionul cu Putin la Gara Centrală
Săptămâna trecută, un grup de 12 studenţi intenţionau să plece spre aerodromul Vadul-lui-Vodă. Era un eveniment important la care trebuia să ia parte, de aceea au hotărât să-şi ia biletele din timp. Casele de la peron din Autogara Centru au fost rezervate în privinţa biletelor, motivând că rută directă spre aerodrom nu există şi să ne înţelegem cu şoferii, la faţa locului. Tinerii au insistat să le fie eliberate bilete, ca să se asigure că vor ajunge la faţa locului. În cele din urmă, le-au primit, însă au fost nevoiţi să achite distanţa Chişinău-Văduleni, aceasta fiind cu 5 km mai îndepărtată.
studenţii asteaptă să urce alţii, după indicaţia şoferului
Dimineaţa la ora plecării, şoferul rutei Chişinău-Criuleni, (Putin se prezentase), s-a răstit la tineri că au procurat bilete, pe când trebuia să-i plătească direct acestuia. Ceilalţi pasageri dădeau banii şoferului şi erau invitaţi să-şi ocupe locurile, iar cei cu bilete trebuiau să aştepte afară. Aceasta fusese pedeapsa prin care şoferul dorea să le dea celor „educaţi” o lecţie. Când în rutieră nu au mai rămas locuri libere, au fost chemaţi să-şi ocupe „locurile în picioare” şi pasagerii cu bilete. La 10.10 erau deja plecaţi. În drum, şoferul le-a distribuit celorlalţi pasageri bilete în valoare de 7 lei, care valorau mai puţin decât distanţa care au parcurs-o acel grup, doar că tot ei au fost primii care au coborât.
Administraţia Î.S. „Gările şi Staţiile Auto”, ca Toma Necredinciosul
Solicitat de un reprezentant al studenţilor să comenteze aceste întâmplări, D-ul Mihai Buzu, Vicedirctorul Î.S. „Gările şi Staţiile Auto” a rămas nedumerit de cele întâmplate. Cu toate acestea, el nu a dat crezare celor spuse, fiind puşi în situaţia de a aduce probe. „În cazul în care depistăm astfel de fraude, responsabilii implicaţi riscă să fie eliminaţi din servici, dar atât timp cât nu aveţi nici o dovadă, nu pot face nimic”. Nici alte incidente nu au fost de crezut, unde un responsabil de la casele de peron a refuzat să elibereze bilete spre Peresecina. Aceasta m-a direcţionat către şofer. Eram silită să o conving pentru a-şi îndeplini responsabilităţile.
Dacă s-ar vrea cu adevărat să se soluţioneze astfel de situaţii, e suficient să observe în doar 10 minute târguiala care se face între casele de peron şi şoferii de maxi-taxi. Aceştia primesc plăţile de la călători, o parte fiind mai apoi vărsaţi în case. Cel mai trist e că pasagerii nu au nici o grijă dacă li se întoarce bilet pentru călătorie sau nu.
„Principalul e să ne ducă la locul de destinaţie”, zice unul dintre aceştia. M-am apropiat de şoferii care-şi ţineau banii adunaţi de la călători, însă le-am părut incomodă, şi au refuzat să răspundă câţi dintre pasageri şi-au achitat călătoria la casele disponibile din autogară. Doar cunoscând aceste subtilităţi, îţi dai seama despre „aglomerarea” de lângă casele de pe peron. Toţi se grăbesc să ia bilete!
O servitoare din Autogara Sud-Vest a explicat despre observaţiile din gară. „Şoferii de autobuse întorc banii acumulaţi la casele care sunt responsabile să vândă aceste bilete. Presupun că este o înţelegere dintre şoferi şi doamnele care lucrează la ghişeu.”
Investiţiile pentru îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie sunt în buzunarele şoferilor
Administraţia Î.S. „Gările şi Staţiile Auto” a comunicat că Autogara Centrală deţine aproape 1000 de curse zilnice cu o frecvenţă de 10.000 de călători în zi, iar cea de Sud-Vest – 400 de curse zilnice. Statisticile demonstrează că în perioada octombrie, vânzările de la Autogara Centrală se estimează la cca 267.000 de bilete şi cele de la Autogara Sud-Vest – cca 67.500 de bilete. Administraţia, însă, nu a putut confirma care ar fi pierderile din plăţile pentru biletele vândute, în acest mod, de către casele de vânzări. Aceasta deorece, până la acest moment, nu au fost identificaţi în flagrant.
„Noi luptăm cu aceasă situaţie. Ne este cunoscut faptul că şoferii pun banii în buzunar şi nu declară veniturile, iar întreaga întreprindere are de suferit pierderi. Din realizarea biletelor, întreprinderii gara auto îi revin 10% din vânzări”.
În cele din urmă, cetăţenii nu cunosc avantajele procurării biletelor. Din cele spuse de adminstraţia gării, este şi o investiţie în întreprinderea auto pentru a fi create condiţii şi comodităţi decente pentru călătorie în autobuse, amenajarea sălilor de aşteptare. „Sperăm că lansarea unei reţele unice de realizare a biletelor în cele 30 de filiale ale ţării, pasagerii vor fi încurajaţi să-şi procure bilete de la casă pentru curse intermediare, fără a fi nevoiţi să aştepte în rând la alte staţii”, susţine D-ul Petru Cujbă vice-directorul Î.S. „Gările şi Staţiile Auto”.
Şoferii riscă să fie amendaţi cu 6.000 de lei, cu toate acestea, amenzile îi ocolesc
Autogara Nord, care a fost creată, acum doi ani în societate pe acţiuni, dintre care 85% din acţiuni aparţin Guvernului R. Moldova. Adiministraţia gării a comunicat că în autogară se încurajează vânzarea biletelor la case, deoarece aceasta i-ar avantaja pe agenţii de transport să-şi declare veniturile reale pentru a putea beneficia de noi credite pentru dezvoltarea propriilor afaceri. „În cazul în care şoferii sunt identificaţi de lipsa biletelor pentru pasageri, aceştia riscă să fie amendaţi cu 6.000 de lei”, susţine Liuba Lagovschi, Directrul Autogării de Nord. Asemenea cazuri, însă, adiministraţia a comunicat că nu există.
Din calculele prezentate de către conducerea gării, 3 din 10 pasageri nu cumpără bilete de la casă. Într-un maxi-taxi, care se deplasa pe 1 decembrie spre Rezina, din cei 10 pasageri, 3 au preferat să procure bilete direct de la şofer. Un simplu calcul presupune că în fiecare zi, doar în Gara de Nord, la 300 de rute existente, 1300 de pasageri nu achită biletele la case, iar plăţile acestora sunt potenţialele venituri care merg în buzunarele şoferilor.
Cu toate acestea, pasagerii care preferă să ia bilete de la casă, îşi argumentează alegerea prin faptul că doresc să aibă un loc bun în autobus, iar siguranţa la drum le este, în acest fel, garantată.
Poate că şi au dreptate. Tinerii, când au procurat biletele, se gândeau la aceeaşi comoditate şi siguranţă. Comoditatea lor le-a costat cu 5 km mai mult, iar pe deasupra, au rămas fără locuri şi nervi pierduţi cu şoferul…
4 răspunsuri la “Cu bilete procurate la casă, rişti să stai în picioare”
Natalia acest lucru nu porneste de la soferi. Vreau sa va spun ca intre firmele de transport care cumpara licentza pe un termen de citiva ani la un traseu, sefii acestor firme sunt mina in mina cu directorii garilor la care apartin. totul se face pentru a nu arata citi bani invirt ei impreuna cu bosii de la gari si asa mai departe.
Sa luam un exemplu Gara De Sud, traseul Chisinau Mingir, in acest traseu mai sunt statii cum ar fi: Hincesti, Rusca, Lapusna, Balceana, Negrea, Sofia, Carpineni, Horjesti, si in final Mingir. Calatorii nu pot cumpara bilete nici de la casele din Gara De Sud nici de la Gara Mingir, raspuns la abele gari din partea casierelor este acelasi:
„Soferul o sa va dea biletele, nu veniti la noi”.
Ce se intipla defapt? Acesti soferi cumpara bilete doar pentru destinatiile Lapusna, Negrea, Sofia, mai rar Carpineni si Mingir cu toate ca majoritatea calatorilor au destinatia pentru Mingir. Acelasi lucru o fac si cind pornesc de la Mingir spre Chisinau. Simplu de ascuns banii!
Fenomenul acesta nu e de azi sau ieri. El a crescut zeci de ani si a prins la radacini groase. Mentalitatea poporului e primitiva si suntem capabili de asa prostii.
LAs ca vine si timpul cand o sa raspunad fiecare pentru faptele sale de imbogatire…Dar in primul rand o sa dispara tablitele cu denumirea localitatilor in rusa…
Bine,clar uneori vrei sa ii ajuti ,dar cu ce te pomenesti ,cum reactioneaza soferii ?LA pretul de 66,45 lei ,din o suta de lei iti da rest doar 30 de lei .Si fara nici o rusine se indigheaza ,”da ce ma rog asa mult conteaza acesti 3 lei ?”,(printre altele o fata studenta maninca o saptamina piine din banii acestea ) si cel mai rau ca toti sunt indiferenti ,nici pasagerilor nu le pasa ….
Am calatorit si in Romania ,pai ca sa mergi in picioare in autocar ,nici nu mai merge vorba de a achita intreaga taxa pentru calatorie ,da la noi cu cost intreg nu iti gasesti loc pe scaun …
Chiar nu mai stii ce sa faci …Sunt implicati foarte mult si casierii …Dar indemn toata lumea sa cumpere bilete din casa ! Oricum cel putin o sa aveti cu ce va argumenta situatia neplacuta creata …