Comunicat de presă comun al ADEPT, Amnesty International Moldova, Asociaţiei Presei Independente, Centrului “Acces-info”, Centrului de Drept Căuşeni, Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Centrului Independent de Jurnalism, Centrului “MEMORIA”, Centrului Naţional al Romilor, CReDO, Eco-TIRAS, Asociaţiei Hyde Park, Institutului pentru Drepturile Omului, Juriştilor pentru Drepturile Omului, Promo-Lex, Societăţii Internaţionale a Drepturilor Omului – Secţia din Republica Moldova
Astăzi liderii organizaţiilor neguvernamentale se exprimă în sprijinul libertăţii întrunirilor în Moldova şi desfăşoară un marş de solidaritate cu cei ce nu au reuşit să-şi organizeze propriile întruniri publice din cauza intervenţiei autorităţilor. După adoptarea noii Legi cu privire la întruniri, în aprilie 2008, poliţia a împiedicat desfăşurarea a peste 30 de întruniri publice paşnice. În ultima perioadă intervenţiile au devenit mai frecvente, poliţia reţinînd participanţii pînă la începerea manifestaţiilor.
În legătură cu aceste încălcări, liderii organizaţiilor neguvernamentale s-au unit, pentru ca prin intermediul participării la marş şi prin propria autoritate:
- să exprime solidaritatea cu organizaţiile şi oamenii a căror libertate la întrunire a fost încălcată;
- să ducă la bun sfîrşit, în mod simbolic, ultimele întruniri ce nu au putut fi desfăşurate;
- să atragă atenţia comunităţii naţionale şi internaţionale asupra încălcării libertăţii întrunirilor în Moldova;
- să dezvolte practica desfăşurării întrunirilor la intrarea în clădirile organelor de conducere;
- să aducă la cunoştinţa factorilor decizionali acţiunile şi măsurile necesare pentru a consolida politicile în domeniul asigurării libertăţii întrunirilor.
Participanţii desfăşoară marşul cu brăduţi în mînă, cu lozinci, urături şi cîntece tematice de promovare a libertăţii de exprimare, purtînd căciuli de Anul Nou, măşti de purcei şi măgăruşi. Preşedintele, administraţia Parlamentului, Guvernului, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Afacerilor Interne vor primi cadouri simbolice de Anul Nou: brăduţi mici cu figuri în formă de purceluşi şi măgăruşi. Aceasta este o reamintire a faptului că întrunirile pot să nu placă autorităţilor, dar ele sunt obligate să nu intervină în pregătirea şi desfăşurarea acestora. În acelaşi timp, autorităţile sunt obligate să protejeze efectiv participanţii la întruniri de contramanifestanţi şi să tragă la răspundere pe cei ce împiedică desfăşurarea întrunirilor.
Opiniile cîtorva organizaţii participante la marş:
Evghenii Goloşceapov, director executiv Amnesty International Moldova:
„În zilele aniversării a 60 ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului autorităţile Moldovei zădărnicesc desfăşurarea întrunirilor paşnice, în loc să le sprijine. Moldova a obţinut succese considerabile în legislaţie: pe 22 aprilie 2008 a intrat în vigoare noua Lege cu privire la întruniri. Totuşi, din acel moment poliţia a încălcat în repetate rînduri această lege. Poliţia este obligată să respecte legea şi trebuie să înceteze imediat încălcările!”.
Petru Macovei, director executiv Asociaţia Presei Independente (API):
“Abuzurile poliţiei în raport cu cetăţenii care nu fac altceva decît să-şi exprime opinia reduc la zero eforturile de consolidare a statului democratic şi de drept în Republica Moldova”.
Sergiu Ostaf, director executiv Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO):
“Intervenţiile nelegitime şi nejustificate în desfăşurarea întrunirilor publice compromit principiul legalităţii şi supremaţiei legii, ştirbeşte din încrederea cetăţeanului în instituţiile publice”.
Vanu Jereghi, director executiv Institutul pentru Drepturile Omului:
„Cu fiecare piedică pusă de stat întrunirilor paşnice, se ştirbeşte din valorile democraţiei şi respectarea drepturilor omului, scăzînd încrederea şi respectul oamenilor faţă de stat. Orice funcţionar al statului ce contribuie “azi” la violarea drepturilor omului, poate “mîine”, nemaifiind funcţionar, să devină însuşi victimă a abuzului”.
Alexandru Postica, director Promo-Lex:
“Autorităţile au înţeles că deja nu mai sunt în stare să interzică întrunirile şi au început să le împiedice pînă a fi începute. Aceasta este o încălcare gravă a legislaţiei! Procuratura trebuie să efectueze investigaţii şi să tragă la răspundere responsabilii pentru încălcarea libertăţii întrunirilor!”
Un răspuns la “Moldova: Poliţia este obligată să respecte legea, nu să zădărnicească întrunirile!”
Referinte: